PhoenixMode Prvo ću reći kontroverzno mišljenje, korona je puštena možda namjerno ,možda nečijim propustom, možda je nečije istraživanje izmaklo kontroli no ovo se nije desilo ''prirodnim'' putem. Medicina i znanost je toliko napredovala da se ovo nije moglo spriječiti odmah u startu. Eto, možda sam dio teoretičara zavjera ali mogu živjeti sa tim epitetom.
Ja s ovim stavom nemam problema. Za sada je najizgledniji scenarij da je prirodnim putem izbila, ali istraga traje, sve je dodatno zakomplicirano geopolitikom i tko zna do kojih će se zaključaka doći za 10 godina.
Međutim, razlog zašto se širenje nije u početku spriječilo je vrlo jednostavno. Spora reakcija zemalja zbog toga što im je novac prvi na listi prioriteta. Isti razlog zašto globalno zatopljenje ne prestaje. Isti razlog zašto nezaposlenost raste. Novac koji je uzrokovao sporu reakciju i ignoriranje stručnjaka koji su upozoravali na opasnost.
No mislim da Stožer ne rukovodi situacijom na kvalitetan način, da je puno propusta i da je previše nelogičnosti te da su oni jedan od direktnih krivaca za nezavidne brojke oboljelih, umrlih, ne cijepljenih.
Ja se slažem s time da je stožer nekvalitetan. Mislim da su odradili izvanredan posao u početnom valu, no potom su taj isti uspjeh iskoristili kao predizbornu kampanju nakon koje je čitavo tijelo postalo stopostotni politički entitet.
Bilo je nelogičnosti, apsolutno. Među njima je neregulacija crkvi po meni izvrstan primjer.
a sve to dok su same iste mjere iz dana u dan kršili i smijali se naciji u lice.
Apsolutno. Ponašali su se neodgovorno, bahato i pokazali su da su "jednakiji" od drugih. To se rješava prosvjedima (za što smo pokazali da nismo sposobni) i izborima (za što smo... također pokazali da nismo toliko sposobni).
Ono što je svemu tome zajedničko je da ništa od toga nema veze s pojedinačnom odgovornošću kada je u pitanju pandemija. Govorimo o globalnom problemu kojemu se inatimo zbog nepovezanog lokalnog problema kojeg vučemo već tri desetljeća.
Ljudi im jednostavno ne vjeruju i to sa pravom, predugo nam se mažu oči i laže da bi imali povjerenja u njih i njihove preporuke.
Došli smo do toga da su informacije dostupne na svega nekoliko dodira od našeg mobitela. Sami snosimo određenu odgovornost kada biramo ne vjerovati preporukama, a pritom se ne informiramo dalje oko odgovornog ponašanja. Stožer čine svega tri osobe. Tri osobe koje su svoje političke stavove jasno pokazali javnosti, bez ikakvog srama. S druge strane, postoji puno više državnih stručnjaka (kao što sam već nabrojao neke: Kaić, Kolarić) i međunarodnih (Fauci, Đikić) koji su u svojim porukama konzistentni, stručni i svojom komunikacijom i radom pokazuju stručnost i odgovornost. (mnoga imena nisam nabrojao, a pojavljivala su se u javnosti)
Te iste osobe stoje iza cjepiva i terapije koje je međunarodna zdravstvena zajednica razvila, testirala i odobrila. Sve iz razloga da spase ljudski život. Posvetili su svoj život tome da budu stručni u nečemu o čemu ti i ja možemo samo sanjati jer bismo morali prvo upasti na medicinu, a onda ju tek završiti i onda se specijalizirati da bismo imali ikakvu šansu možda raditi na takvim naprednim i društveno-korisnim stvarima kao što su razvoj cjepiva i virologija.
Možemo mi kriviti političare koliko god želimo, ali to raditi kako bismo izbjegli snositi posljedice toga da i mi imamo vlastitu odgovornost? To nije u redu i tako se ne ponašaju zrele, odrasle osobe. Puno je više onih van stožera i politike, nego onih u politici i stožeru.
Uz sve to uništili su ekonomiju, uništili se povelik broj obitelji svojim suludim mjerama koje su direktno utjecale na gubitak radnih mjesta, zatvaranje privatnih obrta, ugostiteljskih obrta itd
Ne možeš samo tako ignorirati katastrofalno ekonomsko stanje u kojemu se država nalazi već godinama. Ne možeš za sve okriviti mjere koje su spašavale živote, kada nismo bili sposobni maknuti nesposobne političare koji državu i dalje vode u propast. Nije u redu sada krivnju svesti na koronu, zato što je Hrvatska jedva preživljavala zahvaljujući turizmu. Te su mjere bile blage i nekonzistentne.
Također, nisam se cijepio niti se planiram cijepiti u skoroj budućnosti jer premalo vremena je prošlo da bi se zapravo znalo ima li cjepivo dugoročne negativne efekte na organizam, i dali je uopće efikasno.
Mislim da nije nimalo u redu dovoditi efikasnost u pitanje kada nemaš nikakav znanstveni peer reviewed izvor koji dokazuje neefikasnost, naspram niza radova i istraživanja koja dokazuju efikasnost. Ja shvaćam da imaš svoje sumnje, ali dokle god ne postoji neki konkretni dokaz na koji se možeš pozvati (podsjetit ću, cjepivo su primili milijuni), tvoja sumnja, koliko god ovo oštro zvučalo, puno je bliže paranoji, nego opravdanom strahu.
niti su oni koji se odbijaju cijepiti bahata, arogantna i nezahvalna stoka.
Ja sam više puta već rekao i pri tome stojim. Ako netko prigovara na gospodarstvo, gubitak poslova i zatvaranje obrta, a pritom se odbija cijepiti, iako je u mogućnosti, to je ogledni primjer licemjerja. Oni koji se ne cijepe direktno su odgovorni za produljenje mjera, nove lockdownove, usporavanje gospodarskog oporavka i rasta nezaposlenosti. Zbog onih koji se ne cijepe, imat ćemo četvrti val, nakon četvrtog i peti, a nakon petog i šesti. Virus će imati plodno tlo, nastajat će nove varijante i šteta će se samo nizati.
Ovdje se pojavljuju dva problema, a oba su povezana s time da je razina kritičkog razmišljanja sramotno niska.
Prvi je problem taj da se nečije mišljenje temeljeno na pretraživanju Twittera izjednačava po važnosti i legitimitetu s onim zdravstvenog stručnjaka s višegodišnjim iskustvom. Jedan video na Facebooku odjednom je jednakovrijedan višegodišnjem znanstvenom istraživanju. Po meni je nedopustivo kritiziranje takvog trenda prikazati netolerancijom koja je prisutna na razini države. To je nešto što se nikada ne bi smjelo tolerirati. To je promoviranje pseudoznanosti i zaslužuje svaku kritiku.
Drugi je problem toga da neki ljudi nisu sposobni (čak i željni) odvojiti politiku od struke. Politika će se svugdje gurati, ali to ne znači da svi ostali šute. Toliko je konflikata bilo u medijima između zdravstva i stožera da tko god je mislio da je stožer jedini relevantan izvor preporuka, samo si maže oči i izbjegava istinu. Možemo se pozivati na nekonzistentne mjere i na dvoličnost političara, ali ne smijemo ignorirati zdravstvene djelatnike, znanstvenike i istraživače koji su svoju poruku većinom držali konzistentnom, a svoje greške javno priznavali i ispravljali.
buz I meni bi se dalo toliko visjeti u ovoj temi da mi Soros plaća 0,15€ po rečenici.
Mene po satu plaćaju jer sam na studentskom.
prayer Evo link onda, cijepivo za Sars i Mers je bilo dosta dugo u aktivnoj izradi, no pošto su ti virusi praktički istrijebljeni razlog za istim nije bio više potreban. Inače cijepivo se radilo 10+ godina te služi kao temelj današnjem Covid-19 cijepivu, dakle cijepivo koje danas vidiš na vijestima ili gdje god nije baš iz vedra neba izašlo kako mnogi misle.
Ovo sam još htio reći (ponovno), ali nisam znao isplati li se. Već se previše puta spominjalo kako su ta cjepiva dugo u razvoju, ali se to ignoriralo.
Može se govoriti o nekakvoj netoleranciji, manjku civilizirane rasprave, no kada dođe do toga da netko tko nije stručan propitkuje višegodišnji trud i iskustvo onih koji jesu, to je ono što je zapravo necivilizirano. To je ono što nas vuče nazad i radi štetu.
Ja bih mogao još puno o ovome pisati, ali došao sam do samo jednog zaključka. Neki ovdje ne traže dokaze ili uvjerenja. Kada ih dobiju, neće ih ni pogledati jer im ne odgovaraju.