-1960. U Sydneyu u Australiji rodio se Michael Hutchence. Bio je rock pjevač u skupini INXS.
-2008. Od prekomjerenog doziranja narkotika umro je Heath Andrew Ledger. Bio je australski glumac.
-2022. U Novom Mestu u Sloveniji od srčanog udara umro je Aki Rahimovski. Bio je makedonski gostujući klavijaturist drugim izvođačima a kao najpoznatiji bio je u ulozi pjevača u zagrebačkoj rock skupini Parni valjak.
Davnih godina našao sam u smetlarniku ispravno Macintosh računalo ali ne ovo što je u današnjem DSNDD-u već ono iz 1990 g. Bez tipkovnice i miša. Tako da nisam mogao upravljat njime. Upalio, sve šljaka i čeka na komandu korisnika.
U trgovinama nije više bilo za kupiti ni miša ni tipkovnice sa tim starim portovima.
Kako sam ga našao tako je i završio u smetlarniku, doduše ne mojom rukom jer bih ga ipak sačuvao za arhivu.
Videoigre i druge zanimljivosti iz povijesti
-1984. Apple kompanija na čelu sa Steve Jobsom predstavili su prvo Macintosh računalo.
-2013. Demon Gaze (PSV)
-2014. Car Mechanic Simulator 2014 (PC)
-2017. Resident Evil 7: Biohazard (PS4, Xbox One, PC)
-1893. U West Orangeu naselju u New Jerseyu (SAD) izumitelj i tehničar Thomas Edison dovršio je prvi filmski studio na svijetu "The Black Maria". Objekt je izgrađen od drvenog materijala.
-1895. U Cape Elizabethi (SAD) rodio se John Martin Feeney poznatiji kao John Ford. Bio je američki filmski redatelj. Osvojio je ukupno 3 Oskara u različitim kategorijama.
-1901. U Cadizu (SAD) rodio se William Clark Gable. Bio je američki glumac te dobitnik 3 Oskara za najboljeg glumca.
-1931. U Butki (SSSR) rodio se Boris Yeltsin. Bio je prvi ruski predsjednik u trajanju obnašanja dužnosti od 1991-1998 g.
-1968. U Memphisu (SAD) rodila se Lisa Marie Presley kao jedina kćer kralja rock n rolla Elvisa Presleya. Bila je također pjevačica.
-2024. U Los Angelesu (SAD) umro je Carl Weathers. Bio je američki glumac, redatelj i bivši nogometaš. Najpoznatiji po ulogama u prva četri filma o Rockyju u kojem je glumio boksača Apolla Creeda te po filmu Predator u kojem je glumio pukovnika Al Dillona.
Videoigre
-1992. Tiny Toon Adventures: Babs' Big Break (GB)
-1999. SimCity 3000 (PC)
-2019. Foundation (PC)
-2019. Wargroove (NS, Xbox One, PC)
-2022. Life is Strange Remastered Collection (PS4, Xbox One, Stadia, PC)
Jučer je nije bilo na mojoj pretraživačkoj listi a vrlo je bitna za samu gaming industriju stoga sa zakašnjenjem danas koristim priliku da je na jučerašnji dan 1999 g. puštena u prodaju prva Silent Hill igra za prvi PlayStation.
-1995. Front Mission (SNES)
-1996. Gex: Enter the Gecko (PS)
-2000. Fear Effect (PS)
-2002. Pac-Man World 2 (PS2)
-2003. Indiana Jones and the Emperor's Tomb (Xbox)
Druga videoigra sa liste bila mi je prva stealth igra, odnosno takav način igranja. Kad se prišuljate neprijatelju iza leđa pa date naredbu sistemu da sekvenca odradi svoje.
Vauuu efekt, kako cool, čovječe božji. Odmah nekako je uslijedio i MGS sa sličnim načinom i zadovoljstvu čuđenja nikad kraja.
-1993. Mazin Saga Mutant Fighter (Genesis)
-1998. Tenchu: Stealth Assassins (PS)
-2004. Onimusha 3: Demon Siege (PS2)
-2009. Halo Wars (Xbox 360)
-2009. Yakuza 3 (PS3)
-2011. Japanska tvrtka Nintendo izbacuje na domaće tržište svoje peto izdanje ručne igrače videokonzole 3DS.
-2011. Professor Layton and the Miracle Mask (3DS)
To sam već spomenuo ali opet ću jer prilika mi je danas.
Prva sa liste je bila moja prva i tada neko vrijeme jedina videoigra na PS-u. Imala je čast prva ući u sivu kutiju i zaplesati piruetu u rekordnoj brzini okretaja.
Naime dobio sam je uz kupljenu konzolu kao neku autotrkašku zamjenu za CTR koju mešetari nisu imali a zbog tog Crasha sam kupil konzolu jebemu miša ali nema veze, posle se ispostavilo da sam itekak užival u zamjeni. To sam ganjao danima, te urnebesne vožnje za prvo mjesto. Kad se samo sjetim i povremenih vrtoglavica pa sam morao prekinut a i jurećih piksela ceste ispred mene kad bih zatvorio oči još bi mi cesta bila u vidnom polju.
Uživao sam i u cijelom OST-u. Dobra mjuza. Čuvam CD igru koja mi je uvijek nadohvat ruke spremna za pokazivanje.
-1999. Need for Speed: High Stakes (PS)
-2005. Brothers in Arms: Road to Hill 30 (Xbox)
-2007. Super Robot Taisen W (DS)
-2010. Mega Man 10 (Wii)
-2011. Rift (PC)
-2012. One Piece: Pirate Warriors (PS3)
-2022. ELEX 2 (PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/S, PC)
Loading...
Something went wrong while trying to load the full version of this site. Try hard-refreshing this page to fix the error.