21.02.2022.
Sa današnjim danom davne 1986. Nintendo je izbacio na tržište svoju novu i drugu perjanicu a prva je ipak bila Super Mario Bros. Stoga današnji dan u ovoj temi posvećujem njoj!

Dogodilo se na današnji dan:

-1986. Nintendo je izdao svoju a vrijeme će pokazati najpoznatiju fantazijsko-avanturističku RPG franšizu, videoigru The Legend of Zelda za NES. Izvorno u Japanu izdana je pod imenom The Hyrule Fantasy: Zelda no Densetsu. Igru je i razvio japanski Nintendo Corporation.

1 / 3

22.02.2022.
Na današnji dan prije mnogo godina Microsoft skupa sa Bill Gatesom bili su najponosniji što su onako metaforičkim jezikom Sonyju stavili crnog ljepotana pred nos pa se ti moj Sony čudi koliko hoćeš!

-2002. Mirosoft je sa današnjim danom ušao u konzolašku utrku izbacivši na japansko tržište svoju prvu igraču video konzolu Xbox. Ako nešto za gaming uspije u Japanu onda će posvuda. Prva igra bila je Halo: Combat Evolved. Inače Halo franšiza je sinonim za MS Xbox videoigre. Upravo taj prvi Xbox dizajnom mi je bio najljepši i jedini koji vjerno tj. slikovito opisuje i opravdava svoje ime.

24.02.2022.

-1999. Eidos Interactive je izdao akcijsko-ZF puzzle videoigru Fear Effect za PS1. Igra je razvijena od strane američkog studija Kronos Digital Entertainment.

-2017. Team Cherry je izdao i razvio 2D scrolling akcijsko-ZF videoigru Hollow Knight na Steam platformi za PC kasnije i za NS.

5 dana kasnije

01.03.2022.

-1998. Film Titanic postao je prvim filmom koji je zaradio preko milijardu dolara.

mjesec kasnije

15.4.2022.
Ovo sam čekal godinu dana da mogu stavit!

-1912. U noći 2.27h. kod Newfoundlanda potonuo je do tada najbolji i najmasovniji putnički brod Titanik. Točan broj poginulih se nezna jer je bilo i onih što su se kriomice ukrcali i onih neidentificiranih tako da se navodi od 1490-1635 ljudskih duša.

5 dana kasnije

20.04.2022.

-570. Rođen je utemeljitelj islamske religije Muhamed. Rođen je u Meki u Saudijskoj Arabiji.

21.04.2022.

Na današnji dan 2016 g. umro je američki glazbenik Rogers Nelson poznatiji kao Prince.
Jedan od njegovih najvećih hitova upravo je Purple Rain iz 1984 koji se nalazi na istoimenom albumu. Purple Rain koju stavljam dolje u nastavku.

23.04.2022.

Na današnji dan 1983 g. znanstvenici su otkrili virus HIV-a koji je kasnije proglašen kugom 20 stoljeća. Broj umrlih od prvog slučaja broji se u više milijunskim iznosima. U Hrvatskoj prvi zabilježen slučaj zbio se 1985 g. i od tada je umrlo oko 300-tinjak osoba. Podaci o oboljelima i umrlima se izmjenjuju iz godine u godinu. Za sada lijek protiv HIV virusa ne postoji, dok se u današnje vrijeme uz adekvatnu medicinsku skrb i terapiju može živjeti sa tom infekcijom bez većih problema zavisno opet od osobe do osobe.

26.04.2022.

Na današnji dan 1911 g. osnovan je NK HŠK Građanski koji je kasnije 1945 g. preimenovan u Dinamo.

30.04.2022.
Zbog ove igre umalo da nisam nabavio Gamecube ali na kraju sva sreća da se nisam upustio u avanuturu sa GC-om.

Na današnji dan 2002 g. Capcom Entertainment je izdao remake prvog Resident Evila za Nintendov Gamecube. Videoigru je remejkao Capcom Production Studio 4.
1 / 4

darkfenix Znam da je. Nisu nešto igre koje su me interesirale izlazile za GC. Ja sam tad bio još u fazi igranja na PS1 ali kad sam vidio kako dobro izgleda RE na GC, tako sam se nahajpal da sam htio GC ali je nešto kasnije izašao i emulator i pokušaval pomoću tog Dolphin emulatora koji nije nešto valjal na mom kompu i ništa od toga. Puno kasnije je stigla i PC verzija pa bilo super meni. Uvijek stigne kad tad na PC ak nije baš Nintendova igra pa samo teraju na svoje platforme.

02.05.2022.
    Ova igra bila mi je među prvih 5 koje sam počeo na PS1. Jednom riječju fenomenalna kak ja to volim reći "svemirska igra".

Na današnji dan 2000 g. Midway Home Entertainment je izdao akcijsku ZF pucačinu za Playstation 1. Videoigru je razvio britanski studio Psygnosis.
    1 / 3
    5 dana kasnije

07.05.2022.
    Zbog prijašnjeg poštivanja lika i djela stavljam ga u ovu temu.

Na današnji dan 1892 g. u Kumrovcu u Hrvatskoj (tada u sklopu Austro-Ugarske) rođen je Josip Broz Tito.
    Bio je doživotni predsjednik SFRJ.
    7 dana kasnije

14.05.2022.
    Sretan rođendan Gospodine Predsjedniče!

Na današnji dan 1922 g. rođen je prvi predsjednik samostalne priznate države Hrvatske Dr. Franjo Tuđman u Velikom Trgovišću u Hrvatskom Zagorju.
    Da je živ danas bi navršio okruglih 100 godina.

16.05.2022.
      Na stranu njezine hardverske mogućnosti ali meni je to najružnija igrača video konzola a opet je u skladu sa imenom pa ju to opravdava. 😄

Na današnji dan 2001 g. Nintendo je na E3 sajmu elektronike u Los Angelesu (SAD) predstavio svoju novu igraču video konzolu Gamecube.

18.05.2022.

Na današnji dan: -1994 g. Tvrtka Sony je oformila novu tvrtku za SAD pod imenom Sony Computer Entertainment of America.
      1 / 8
      -2010 g. Rockstar Games su objavili akcijsko-avanturističku western pucačku videoigru u otvorenom svijetu početkom 20 st. Red Dead Redemption za PS3 i Xbox 360. Razvili su je u Rockstarovom studiju u San Diegu (SAD) -2015 g. Poljski CD Projekt RED je razvio i objavio akcijsko-fantazijsku RPG videoigru The Witcher 3: Wild Hunt na Steam platformi te za PC Win, PS3 i Xbox One.

Fali mu još par stvari da Francek postane Spacey.
      Imaš ga u mojim fotomontažama.

20.05.2022.
      Skinuo je na EG-u kad je bila free, isprobo je i ubrzo sam odustao jer mi nije bila zabavna a vrlo je popularna videoigra jer je prodana u milijunskim ciframa.

Na današnji dan:

-2014. Američki Supergiant Games su razvili i objavili akcijsko-fantazijsku RPG videoigru Transistor na Steamu za PC Win i na PSN-u za PS4.