CDPR: Sony i Microsoft su nam previše vjerovali
chono7 Zašto bih bio naivan? Zato jer ne vjerujem u teorije zavjere? Očito su i sony i microsoft vidjeli igru i znali za probleme igre i obećano im je da će se igra srediti do datuma izlaska. Zar misliš da je sonyu i microsoftu do toga da se prodaje igra u ovakvom stanju i da se kontrlja negativni publicitet. Olito su podbacili kako i sami kažu i nisu do dana izlaska igre uspjeli igru dovesti u red. Događa se i kaj sad?
Da, ali korporacije poput Sonya i M$ nisu sigurno rekli, ok ekipa vjerujemo vam, nitko tak ne radi
boja1964 Mislim da ono što Chono želi reći je da su to toliko veliki biznisi da nema šanse da se stvari rade na riječ. To se ne radi ni s puno manjim biznisima. To bi pak značilo da vjerojatno postoji i temelj za tužbu Sonyja i MS-a protiv CDPR-a ako je ugovorom garantirana određena izvedba. Iako, stvarno ne vjerujem da nisu vidjeli igru prije izlaska.
boja1964 vjerovali na rijec? Jako tesko, jako tesko. Ja moram za obicnog cooperanta potpisati mali milijon papira i sustava zastite. Ovdje jedino tko laze je CDPR ovakvim izjavama, a s druge strane i MS i Sony koji nisu ovo demantirali i koji su zapravo znali o cemu se radi. Jako jako vjesto manevriranje Sonya i MSa i jako jako supacki potez CDPRa i los pokusaj PRa
Nema tu ničega na riječ - certifikacija je prošla jer su MS i Sony vidjeli priliku za odličnu lovu (ogroman hype) pa ako se ne sredi igra, ide CDPR-u na dušu + znali su odmah da refunda neće biti zbog policyja koje imaju pa neka Poljaci rješavaju direktno s kupcima ako žele (što nisu u stanju jer je zahtjeva naprosto previše). Cijela izjava Poljaka oko refunda je obično PR-ovsko gašenje požara jer znaju kakva su pravila oko refunda te su više ciljali tu da pokažu "brigu za kupca", u nadi da će većina čekati patcheve i prelazak na novu generaciju.
Ovaj slučaj moći će komotno u školske udžbenike kako se ne ponašati prema nekome tko ti je dao lovu.
Deadwalker Ovaj slučaj moći će komotno u školske udžbenike kako se ne ponašati prema nekome tko ti je dao lovu
Za to su se EA, Activision i ekipa vec odavno pobrinuli. CD se samo ukrcao na vlakic uspjeha.
Sad je sve na medijima i PR-u da izglade situaciju. Tko uspije najbolje obaviti kriznu komunikaciju, dobije nagradu. Usput, koliko vidim, idu na foru toga da toliko ocrne sami sebe jer je to ono što ljudi žele čuti da će na kraju ispasti svi krivi osim njih. Sa stajališta PR-ovaca je to skroz pametan potez, svaka čast.
Masa ljudi se neće informirati i proći će im i ta difuzija odgovornosti. Ali za očekivati je da će stvarno raditi na svim verzijama igre jer je ovo jedini dugoročni IP koji oni imaju uz Witcher serijal. Što se tiče PC verzije, ovo je textbook primjer Witcher obrasca izlaska, izdaj vizualno impresivnu igru koja se na većini konfiguracija loše vrti i koja je krcata bugovima, pa to onda krpaj sve do nekog kompletnijeg izdanja. Uz sve odgode, stvarno bi čovjek očekivao da će biti bolje i da su nešto promijenili u svom modusu operandi.
Zero točno. Također, do vremena kad je igra bila kompletna, ljudi su nabavili next gen komponente. Ali eto, činilo se da su svi imali masovnu amneziju o tome kakav je bio W3.
chono7 Ok, W3 je uz sve što je donio čak i u vanilla verziji bio ok, što je kasnije bilo još bolje. Ali generalno, W1 i W2 nisu, tu je trebalo dosta pokrpati/optimizirati i sjećam se da sam igranje W2 odgodio dok stvari ne popeglaju. To im je ujedno bila i prva multiplatform igra, posebno nakon W3 ne mogu se izvlačiti na nepoznavanje mogućnosti hardvera konzola, da ne spominjemo i koliko vremena su imali za prilagodbu u slučaju Cyberpunka.
chono7 Zero je u pravu. W3 je bio mess na launchu, pun clipping bugova, nonstop je crashao, ljudima se masovno uopće nije htio pokrenuti, a da ne pričam o tome da je W3 najbolje runa na karticama koje su izašle 2016.,godinu dana poslije W3. S vremenom je W3 sređen, ali na launchu je imao velikih problema, kao i prethodni Witcheri, to jednostavno postao CDPR trademark.
Na konzolama W3 osim pokojeg fps dropa nije imal nekih problema, osobno nisam imal problema sa izvodjenjem, bugova je bilo, ali vise manje su bili minorni i nisu utjecali na igru i dozivljaj, i izgledaa je predivno day one
- Uređivano
NeithRedhat nije, igrao sam ga na launchu u 1 ujutro sa svojom tadasnjom gtx 770 i prosao white orchard u komadu. Bio sam aktivan na w3 forumu pod pc sekcijom i pratio apsolutno sve. PC verzija nije patila od performance problema niti imala rusenja. Jedini problem je bio swamp na konzolama. To sto pises je bas neistina.
@Zero w1 je bio na bioware engineu, isti problemi. W2 je pocetak red enginea i donekle je imao probleme, ali nista neuobicajeno u odnosu na druge igre i studije
Za sve ove koji i dalje vjeruju u ove price o povjerenju MSa i Sonya prema CDPRu:
"The game's release still hinged on certification, which was pushed back to the last possible moment. "We knew we had one shot at this certification and it will go or it won't," he says. There were bugs in the game and certification was strict, and there were six SKUs each of The Witcher 3 for PS4 and Xbox One. "That means we needed to pass 12 SKUs. We sent it and we waited," he gulps. "One was passed, the second was passed... OK, let's pray to pass another one. We went through Sony first and then we waited for Xbox... And after we passed all of the certs we met here, downstairs. Adam opened this huge bottle of champagne, and we drank."
Ovako je witcher 3 dobio certifikate MSa i Sonya. MS i Sony su approvali ovakav Cyberpunk na svojim konzolama
Mislim da je i dosta nas na PC-u ovisno o konfiguraciji imalo i drugačija iskustva. Nekome to nisu bili game breaking bugovi, ali bilo je tu dosta gluposti, onaj meme s Roachom na krovu kuće nije bio bez razloga. Da ne spominjemo da su zakrpe izlazile praktički na mjesečnoj bazi, pa i nakon izlaska ekspanzija.
Zero igra je imala cca 5000 bugova, pokrpana je vecina, preostali dio je stavljen za prvi patch koji je brzo stigao. Ali stavljati w3 u kontekst loseg launcha je suludo. Totalno besmisleno. Performance problemi i rusenja nisu postojala. To sto sam ja mogao prijaviti da mi se igra vuce sa hairworks on, a imao sam last gen grafu je druga stvar
Moram se složiti sa Chonom, igrao sam od prvog dana. Jest da sam imao za to vrijeme dobru mašinu koja i danas vuče Cyberpunk, no nisam iskusio puno bugova, a same performanse su bile besprijekorne.