TexasFlood IPS ima neprirodnije boje. Realno VA i IPS se ne mogu natjecati u TV-ima danas.

IPS je jednostavno star, a VA ti barem pruža odlične crne boje i kontrast.

Odlican i informativan tekst.
    Jer kao i vecina sam poceo vise istrazivati 4K telke zbog PS5. I covjek se pogubi u tim svim znacajkama. A smatram se srednje tehnoloski pismenim 😄
    Ali i dalje nisam siguran sto bih i uzeo da imam para (a nemam). OLED definitivno me ubija trenutno cijena, a i "strah" od burn ina. Imam plazmu staru 10g koja ima dobru zastitu od burn ina i do sad mi se nista nije trajno zapeklo. A bilo je seansi. I mali je prakticki igrao Fortnite 2g bez prestanka. Da ne govorimo o voznjama, FS 15,17,19 i Minecraftom s statickim HUDom.
    Od cijenom prihvatljivih TCL serije 6 i 8 nema kod nas, ako se ne varam?

Koliko je strah od burn-ina opravdan za normalan usage? Pa čak i OLED, nemam kladionicu na kojoj cijeli dan stoji teletekst upaljen pa da dođe do burn-ina. Nemamo mi para za OLED pa seremo. 😄

buz Nemam ja para ni za dobar LED

☹️
        👿
        1 / 2
        Ali nemam para ni za Ryzena pa s tugom gledam skok cijene s 1400kn na 1700kn. Vjerojatno se Links sprema za Black Friday

TexasFlood
        Thanks buddy, ali komentar za IPS je isti kao za Fensija ispod

fensisuperstar razlika je kod panela za monitore i TV-e.

Znam da mnogi preferiraju IPS kod monitora jer najčešće imaju točniju reprodukciju boja i manji lag. Kod TV-a nije tako. IPS skoro svi izbjegavaju jer su crna boja i kontrast mizerni.

Chaky
        Thanks buddy.
        Strah je kao što sam spomenuo u tekstu. Za one koji par sati dnevno gledaju razne sadržaje i kanale nije veliki problem. Treba TV stavljati u standby mod, ne gasiti ga skroz.
        Ali kod nas hardcore gamera, a naročito ako još k tome povećaš brightness, opasnost je veća. Isto tako, ako ga koristiš kao PC monitor, opasnost je veća.

Ne stavljaju na rtingsu bezveze ocjenu 0/10 ili 2/10 za "Permanent burn-in risk"

Pitaj Tuhya, kak se njima ponašaju OLED-i u dućanu.

Nexus Govorimo o telkama

isuse zabrijao sam. Žuta minuta me udarila kad sam vidio ovo IPS i loše boje 😃 ahahahhaha

Gospon Tze, baš odličan tekst. Čekam te na preporukama. Ako ne bude LG...bojim se za tebe.

Heat Ja sam prebrzo gotov da bi se to moglo dogoditi. 😢

Flipper
            Thanks Flipp!

Doći će do kraja tjedna i drugi dio - s preporukama.
            Baš me zanima kaj će biti unutra 😃.

buz
            Iskreno ljudi se previše boje burn in-a, tko ima novca ne može pogriješiti s odabirom, ima najbolju moguću sliku, ionako svaka generacija konzola nas navuče na novi TV, kod LG OLED modela serije 8, 9 i X su to poboljšali preventiva je jako dobra, pixef refresher, logo luminance i screen shift!

A koja je razlika između Oled i Qled? Qled je od Samsunga? Btw ja imam Qled iz 2019 i zadovoljan sam.

Razlika između njih je da ti imaš qled, a nemaš oled.

QLED je fensi ime za LED.

resident_evil
                QLED je varijanta LCD televizora, odnosno LED televizora. Osnovna razlika između ta 2 tipa je navedena i u članku, ali razlika je znači što je OLED po pitanju izvora svijetla "emisivan" (sam proizvodi osvjetljenje), a LED je "transmisivan" (osvjetljenje dolazi od pozadinskih LED-ica).

Znači QLED je isto što i LED, odnosno njegove podvrste - edge LED (rubno osvjetljenje) ili FALD (osvjetljenje na nekoliko izvora po cijelom panelu).
                Razlika je jedino u tome što QLED dodaje posebni filter na ekran koji bi trebao dodatno pojačati kvalitetu boja i kontrasta diljem cijelog panela.

Ali da, trenutno je QLED samo varijante LED displaya, ali jako pametno osmišljen da ljudi pomisle kako je to varijanta OLED-a, Još Samsung na to stavi natpise kako njihov QLED ne može dobiti burn-in. Što je logično jer nije OLED i ne zaslužuje posebnu hvalu jer se od njega ni ne očekuje burn-in.