Idemo ovak. Originalna Mafia je ljudima ostala u boljem sjećanju nego što jeste.
Igra je pokušala prikazati nešto novo kao konkurencija GTA i Driveru tada. Ispalo je više manje solidno ali ni blizu očekivanog. GTA klon koji je mnogima prošao ispod radara, prodajno također.
Clumsy napucavanje pod krinkom realizma, tkzv. simulation vozni model(koji nevalja), jedino što valja je priča. Čak ni grafika originala nije imala neki šarm poput Vice Citya, gameplay isprazan i loš.
Remake nije popravio ništa, još su usrali i maknuli neke dijaloge.
Classic težina je sprdnja žešća, istina bog nisam pucao nikad iz Colta ili Tommy Guna ali ovo nema ni R od realizma. Prilikom ciljanja meta ide gore dole, levo desno, užasno teško je pogoditi čoveka i na 10 metara. Kad ga pogodiš zastane na sekundu da bi se magično oporavio i počeo rokati po tebi. Treba više metaka da gamad padne nego u Killzone 2 kod Helghasta osim ako nije headshot.
Vidi vraga kad tebe pogode strese se ekran i sve ode u kurac dok oni imaju aimbot. Bio ja na povišenom, poput štale na farmi ili u red s njima, njihovi meci se lijepe poput miša na zamku. Meci od pištolja ili revolvera na 30 metara, dok ja opet trebam božju pomoć za skinuti nekog i to sa puške ili Tommy Guna. Očito je svaki protivnik ratni veteran komandos a Tomy Angelo koji je najpoznatiji i najjopakiji Hitman klana Salieri obični balavac. Jbga takav dojam daje igra i to se zove loš developement. Takav gunplay koji ovisi o sreći i ponavljanju nije realizam već umjetno povećavanje težine protivnika. Nula inovacije.
Kretnje lika također su clumsy, kolizija kao da ne postoji, prilikom sudara uvijek je razmak od par milimetara, Tomy kad klizne preko auta blago lebdi u zraku, nekad zapinje, opčenito kao i nemar.
Najbolje od svega, vozim prvi puta na selo i udarim jebeni žbunj, neka ambrozija ili koji kurac i razbijem auto. Iskidali se od smijeha ja i brat ko isusi. Vegetacija nije vegetacija znači nego tvrdi objekt kao i mnoge druge stvari koje ostavljaju dojam da su povezane. Jako loš engine ili njihova implementacija istog.
Grafika, jedino dobro su sjaj i refleksije koje znaju biti pretjerane, sve puno shimmeringa, neke lokacije imaju bugove i dojam nedovršenosti, prilaz oko brane recimo, počne treperiti tamno, crno, cesta pocrni, nije do PS4 verzije, isti kurac i na PC-u. Modeli likova očaj, očim im bježe u 3pm. Za 2020. nedopustivo, jedan GTA V ovo pojede, Uncharted 4, Watch Dogs Legion(koji isto nevalja ali je koplje iznad ovog).
Idemo i na fiziku, gore spomenuti GTA V, Red Dead 1 i 2 čak i stari GTA IV imaju miljama bolje napucavanje i pogodak metka. Ovdje pogodiš ovaj se oporavi i nastavi rokati za sekundu, sve osim glave dakle nebitno. Mjerio sam i reload koji meni treba pola dana a ovi nabiju za 3 sekunde.
Za kraj kako to lepo biva, skupljam trofeje i naletim na game breaking bug sa lisicama, imam ih 49 od 50 jer je jedna nestala magično. Rešenje? Obrisati sve mogućr i nemoguće te započeti igru od početka.
Nakon prvih par misija krenuti na FREE ROAM mod i skupiti 45 lisica a ostalih 5 nakon toga u misijama redom. Sve za jedan jebeni trofej koji mi ostao do platinuma. Lisice same po sebi ne nose ništa. Cirkus živi od reward sistema.
Free roam je isto nikakav, osim skupljanja 5 rijetkih auta i onih side misija sa telefonskim govornicama nema ništa za raditi. Gotovo ništa nisu popravili ovim rimejkom, 70% mape je prazno-neiskorišteno, niti jedna misija na većini lokacija. Neznam koja je priča iza ovoga pošto se vidi donekle trud oko dizajna grada i sela.
Ovaj rimejk imao je prilike vratiti reputaciju ali propustili priliku, odradili su 1:1 rimejk, grafička prerada i to je to. Preambiciozno za Hangar 13 studio. Ko zna, možda se zaista igra pravila u nekom hangaru sa 13 pripadnika.