wooddiebone Također, kraj su ujebali, ali Director's cut je bar popravio situaciju sa "dobro koji kurac" na "ovo je ok".
Eh, kako kome. Meni je i dalje kraj bio besmislen jer nije bio u duhu trilogije. Pod time mislim na to da je sve bilo relativno znanstveno objašnjeno i držalo se u području SF-a, dok je kraj otišao u potpunu svemirsku magiju. Barem je meni osjećaj za sva tri kraja bio kao da nema dobrog kraja i sve je uzalud jer se svede na tri površna kraja definirana bojama. Tim više me smeta što je originalni kraj koji je Karpyshyn zamislio stvarno bio smisleniji i u duhu serijala.
I ovo sada je posve ono što osobno mislim, ali čini mi se da kada radiš takvu svemirsku operu gdje uložiš toliko truda i toliko toga žrtvuješ treba imati barem jedan kraj koji je stvarno "dobar" i jasan. LotR je odličan primjer kako izvesti kraj i znam da je to možda klišej, ali jednostavno za takvo što odgovara jer bi bilo u duhu čitave trilogije. Svaki je nastavak te bacao u borbu protiv nemogućeg i svaki je nastavak uvijek izvukao nešto "dobroga" iz svake vrste života toga svemira.
Da ne govorim da bi prema originalnom kraju se otvorio prostor za interesantnim nastavcima kojima ne bi trebali se toliko udaljavati od trilogije kao što su morali činiti s Andromedom.
Za one koje zanima, originalni kraj je spomenuo sam Karpyshyn, no nije bio do kraja dorađen, što i sam kaže. I dalje, tematski mi se čini puno bližim Mass Effectu.