Deadwalker Ti si fakat usporedio streaming platformu xCloud i PS Now? I još napisao da je potonji napredniji servis 🙂)))

Fulao si poantu. Al dobro

Pa slobodno pojasni, stvarno bih volio vidjeti po kojim točno elementima je PS Now bolji service od Game Passa u kombinaciji s xCloudom. Očito većina mainstream medija nema pojma što piše 🙂

Deadwalker

Po onome što je Fićo rekao. Gamepass evoluira, a PS Now stagnira. Onda je logično zaključiti da PS Now je napredniji jer ima obje solucije, dok GamePass ne. Gamepass tek treba evoluirati i dobiti stream. Ima elemenata u čemu je PS Now bolji od Gamepassa. Al neda mi se više raspravljat o tome. Dosta puta sam naveo točne razloge ( unazad mjesec dana ), svejedno su mi rekli da sam fanboj.

Priznaj da vise ne znas sto pises i nije samo ova rasprava nesto sto bi tebe okarakteriziralo kao PS fenboja. To su godine i godine postova, rasprava i banova. Volis Sony poput Emila, fenboj si i ides u tolike krajnosti da raspravu ucinis besmislenom. Kako to znam? To ja radim ili sam radio u mnogim temama...

Ontopic. @Fico zbori mudro i uhvatio je srz problema onoga sto Sony radi i pokusava.

Fico

Zašto nije digitalna kupovina dobra? GOG ti omogućuje da lokalno skineš instalaciju i u TOS lijepo piše da svaka igra koju kupiš je tvoje vlasništvo, a ne posuđena licenca.

GOG je iznimka i to sam već ponovio X puta. Za sve ostalo, moja konstatacija stoji.

Da li si vlasnik iti jedne Cloud igre? Nisi. To je sve što sam rekao. Da li će netko vidjeti u tome vrijednost ili ne, to nije argument. Činjenica je ta da plaćaš (postoji i primjer Google Stadije koji je smijeh gdje moraš prvo kupiti igru + platiti servis), ali toga nisi vlasnik. Da li je cijena fer ili ne, to će tržište procijeniti. Ja sam pobornik kupovine igara, a ne iznajmljivanja.

Kad smo kod ovog argumenta:

To što tebi nema vrijednost ne znači da drugima nema.

I s ovim smo praktički riješili ovu temu. Ovo se primjenjuje na sve.

To što TI ne vidiš benefit TEBI kao igrači na npr. PC platformi, ali Sony ili MS igrači vide na svojoj u obliku neke eksluzive poput vremenskih IP-eva, DLC-ova, nekih likova u jednoj igri (zadnja Marvelova igra i prosuta žuć), to je cijeli argument. I sam si ga zgotovio praktički.

Ja ne opravdavam nikakve politike niti me nije briga za njih. Nisam dioničar niti zarađujem od Sonya ni MS-a ni Valvea, ali vidim zašto postoje ekskluzivnosti, zašto se sve kompanije bore za ekskluzive i smatram da je to normalno. Oduvijek je tako bilo i to se neće promijeniti.

U svakoj industriji i proizvodima (možemo se zadržati u tehničkoj) postoji određena ekskluziva. Da li je to primjerice Apple CarPPlay koji se nalazi samo u specifičnim modelima automobila i posebnim dogovorima između npr. Ferrarija i Applea ili da li to ima veze s nekim aplikacijama ili servisima koji imaju određeni serijal filmova ili serija (HBO, Netflix, Disney itd) MORA postojati neka ekskluzivnost i nešto za što će se kupci hvatati.

Praviti se da je to neka novost ili šok je pomalo smiješno.

Zaslužujemo apsolutno sve gadosti industrije koje smo dobili, od mikrotransakcija pa do masakriranja igara. Svi oni koji brane ovakve prakse i podržavaju ih financiranjem su krivi za stanje današnjeg gaminga.

A što se to događa TOLIKO grozno u današnjem gamingu? Gaming nikada nije bio toliko mainstream koliko je danas, viđaš reklame svugdje za SVE platforme (čak i na HR televiziji, Sony i Nintendo), ljudi zarađuju IGRAJUĆI igre jer su sponzori došli u igru, nikad više portala i medija ne pokriva gaming industriju nego danas, tehnički i narativni napredak u igrama je nevjerojatan, diverzifikacija žanrova igara je NIKAD veća, IZBOR je nikad veći bilo to na PC-u gdje možeš biti samo na Steamu ili želiš biti na GOG-u, Epicu, Originu itd. što god.

Malo je smiješno govoriti o tome kako gameri "zaslužuju ovo što im se događaj"...što se to točno događa?

Ogroman boom industrije koji se dogodio u zadnjih 7-8 godina? Nikada zdravije platforme? PC puca od igrača, Nintendo je ultra popularan, PS i Xbox je bore na hardcore tržištu (dolazak GamePassa i PS Now servisa i njihov consumer friendly concept), pogledaj mobilnu industriju igara, indie devove, svi izbacuju igre...generalno za GAMERE nikad bolje doba.

A ti govori što želiš. Brojke ne lažu.

chono7 Ontopic. @FicoLegend zbori mudro i uhvatio je srz problema onoga sto Sony radi i pokusava.

Baš mudro ne zbori jer on vidi samo Sony da radi to, a ignorira ono što MS radio je i dalje radi.
        Radi i MS. Isto. Potvrdio prije 3 tjedna. A glava Xboxa javno rekla da ne voli nikakve ekskluzivne dealove, da bi 2 tjedna kasnije sve kontra prikazao na eventu.

znači da rezimiramo. microsoft je smeće sa xbox taktikama, sony je smeće sa ps taktikama, nintendo je smeće jer eto.
        što preostaje?

Sup boys

Smeće su ako moraš plaćati online pretplatu kako bi mogao igrati online igru koju si platio 60 eura.

PS2MASTER Pa Gamepass će tek sad imat stream. Onda znači da je PS Now trenutno napredniji jer ima i download i stream opciju, jel.

Izvrčeš sve naopako da bi sam sebe zavarao da si u pravu.

Govorimo o rezanju sadržaja igre i kako developeri utječu na kvalitetu iste rezanjem dijelova igre bez utjecaja izvana.

Dvije bitne stvari.

1. Tu igru je izdao 2K, dakle tim je imao izdavača. Nije developer taj koji je odlučio izbaciti hrpetinu DLC-a odmah prvi dan, već izdavač. Postoji razlika i vrlo je bitna.
          2. To što se događa sa strane izdavača znači da se može događati i od strane firme koja radi platformu? Ne razumijem na što ciljaš. Jer ako opravdavaš loše ponašanje time što je već ponašalo, nemam ti što odgovoriti. Samim time si već dovoljno rekao.

Pogledaj si Tetris Effect koji izlazi za XSX. I šta sad?

To što rade s Tetris Effectom je za svaku osudu jer je točno ono što će postati učestala praksa ako ljudi samo slijepo kimaju glavom. S druge strane, za razliku od Spider-Mana, ovo je ekspanzija koja je vremenska ekskluziva, doći će i na PS5. Spider-Man neće doći na Xbox i PC.

Ne zanima me što misle ljudi ofdi o meni. Ali kad neko nešto priča nešto krivo i ta osoba mu da suprotno mišlenje, odma ga se okarakterizira kao fanboja.

Kada se ljudi više trude racionalizirati štetne i pohlepne odluke nego što se trude upotrijebiti imalo zdravog razuma, onda ih se naziva fanbojima. Jer je to fanbojizam.

Također, pokaži mi što sam krivo napisao. Pokaži i dokaži gdje sam ja izrekao iti jednu netočnu informaciju.

Eto, ti braniš MS-ove postupke. Gamepass ono, 22 vremenske ekskluzive ono.

Sada samo dokazuješ da uopće ne čitaš što pišem jer bi onda vidio da sam osudio svaku ekskluzivnost. Također, raspisao sam se o vremenskim ekskluzivama, a jedino čime ti uzvračaš su pitanja koja pokušavaju nekakvu krivicu izvući iz Microsofta.

Nadalje, što je loše s Game Passom?

I kako bi ja tebe trebao okarakterizirati, hm?

Apsolutno me baš briga.

Neće na gubitku biti developeri jer su već dobili svotu novaca.

Uopće ne znaš o čemu pričaš. Ponovno pokazuješ da ne znaš razliku između izdavača i developera. Developeri sigurno nisu dobili dio tih para koje je izdavač osigurao sebi i glavešinama. Dio je otišao u daljnji razvoj igre, dio njima.

Po onome što je Fićo rekao. Gamepass evoluira, a PS Now stagnira. Onda je logično zaključiti da PS Now je napredniji jer ima obje solucije, dok GamePass ne.

Ako si iz svega što sam napisao izvukao samo ovo, onda stvarno sam sebe varaš jer ne želiš vidjeti i prihvatiti da je Sony na nekoj fronti ostao u 2013. godini. Kako suptilno ignoriraš 720p. Kako ignoriraš to da se mogu skinuti samo na PS4, ne na PC. Kako ignoriraš da ima manje platformi na koje može streamati. Sve fino paše kada zažmiriš na oba oka i samo ponavljaš "Sony, Sony, Sony" kao molitvu.

Ima elemenata u čemu je PS Now bolji od Gamepassa.

Slobodno ih navedi.

Nexus GOG je iznimka i to sam već ponovio X puta. Za sve ostalo, moja konstatacija stoji.

itch.io je još jedan primjer.

Više godina se već vrši borba na Europskom sudu da unutar EU digitalno kupljene igre postanu vlasništvo. Prostora za napredak postoji, a rade ga ljudi koji kritiziraju i primjerom se bore za promjenu, a ne oni koji slijepo prihvaćaju biznis jer je to biznis pa je automatski sve opravdano i dobro, koliko god štetno bilo.

I s ovim smo praktički riješili ovu temu. Ovo se primjenjuje na sve.

To što TI ne vidiš benefit TEBI kao igrači na npr. PC platformi, ali Sony ili MS igrači vide na svojoj u obliku neke eksluzive poput vremenskih IP-eva, DLC-ova, nekih likova u jednoj igri (zadnja Marvelova igra i prosuta žuć), to je cijeli argument. I sam si ga zgotovio praktički.

Izvukao si nešto iz konteksta da bi sebi pokazao da si u pravu, a nisi jer su različite stvari. Tko dobiva veću vrijednost time da se drugima ista oduzima ne zaslužuje nikakvu vrijednost.

Ja ne opravdavam nikakve politike niti me nije briga za njih. Nisam dioničar niti zarađujem od Sonya ni MS-a ni Valvea, ali vidim zašto postoje ekskluzivnosti, zašto se sve kompanije bore za ekskluzive i smatram da je to normalno. Oduvijek je tako bilo i to se neće promijeniti.

Ovo je možda najtužniji stav koji pojedinac može imati. Apatija prema biločemu i nedostatak stava. Dokazi su ti pred nosom da se stvari mogu mijenjati na bolje kada se glasa novčanikom, ali previše ti je uložiti malo truda ili malo izaći iz komfor zone pa ne kupiti pokoju igru. Ako se stvari neće promijeniti, onda su svi s ovim stavom krivi.

U svakoj industriji i proizvodima (možemo se zadržati u tehničkoj) postoji određena ekskluziva. Da li je to primjerice Apple CarPPlay koji se nalazi samo u specifičnim modelima automobila i posebnim dogovorima između npr. Ferrarija i Applea ili da li to ima veze s nekim aplikacijama ili servisima koji imaju određeni serijal filmova ili serija (HBO, Netflix, Disney itd) MORA postojati neka ekskluzivnost i nešto za što će se kupci hvatati.

Ideš kupovati auto da bi mogao gledati Netflix? To je kao da ideš kupovati konzolu da bi gledao obiteljske slike.

Praviti se da je to neka novost ili šok je pomalo smiješno.

Kao i Master, u potpunosti ignoriraš problem na koji se ukazuje. Ovo nije novo. Znači li to da se ne bi trebalo kritizirati? Zbog čega? Ako te stvarno nije briga, zašto te onda briga što se ljudi bune? Pusti ih neka se bune i nemoj im smetati. Isto kao što ne smetaš tvrtkama da lakše mlate pare na sve lošijim proizvodima.

A što se to događa TOLIKO grozno u današnjem gamingu?

• mikrotransakcije
          • crunch kojim se utječe na zdravlje radnika i kvalitetu proizvoda
          • nametanje marketinških spinova čime se utječe na viziju igara
          • nametanje tehnologija kako bi se bolje provodio marketing istih
          • rezanje sadržaja na DLC-e kako bi se na gotovom sadržaju zaradilo
          • ekskluzivnost sadržaja po platformama
          • nadolazeći rast cijena uz stagnaciju plaća
          • napuštanje razvoja igara čim se pokažu kao blagi neuspjeh
          • radikalizacija dojmova: ili je nešto odlično ili je smeće
          • kritiziranje bez ikakvog znanja
          • naplata online igranja na konzolama
          • nedovršenost igara zbog prekratkog razvojnog ciklusa

Ima puno, ali stvarno puno dobrih stvari u gamingu i napredovao je nevjerojatno puno od svog začetka, no prema tebi bi se na sve nedostatke trebalo zažmiriti jer postoje dobre stvari kao što su Game Pass i jer je popularnost narasla.

A ti govori što želiš. Brojke ne lažu.

Izjednačavaš popularnost s kvalitetom. Brojke ne lažu, ali se često krivo interpretiraju.

Fico zvrčeš sve naopako da bi sam sebe zavarao da si u pravu.

Ma kaki. Reko si da Gamepass evoluira = dakle, dobiva stream. Jeeee! PS Now ima Stream i Download >> Gamepass zasad.

Fico To što rade s Tetris Effectom je za svaku osudu jer je točno ono što će postati učestala praksa ako ljudi samo slijepo kimaju glavom.

Fico Uopće ne znaš o čemu pričaš. Ponovno pokazuješ da ne znaš razliku između izdavača i developera. Developeri sigurno nisu dobili dio tih para koje je izdavač osigurao sebi i glavešinama. Dio je otišao u daljnji razvoj igre, dio njima.

Možeš osuđivat kolko oš. I niš tim nećeš postić. Benefite imaju Xbox igrači neko vrijeme. I dobro. MS je to napravio da nešto privuče igrača na svoju platformu.
            Znam o čemu pričam. Neki developeri su samostalni i sami izdaju igre, bez pomoći izdavača. Ne znam jel su developeri sami izdali Tetris. Ak jesu, dobili su svotu novaca od MS-a i namirili se. Ak nisu, dobili su neki drugi developeri, mislim da jeza igru Gunk. Pojavit će se prvi dan na Gamepassu. I eto, njima idu pare.

Fico Kada se ljudi više trude racionalizirati štetne i pohlepne odluke nego što se trude upotrijebiti imalo zdravog razuma, onda ih se naziva fanbojima. Jer je to fanbojizam.
            Također, pokaži mi što sam krivo napisao. Pokaži i dokaži gdje sam ja izrekao iti jednu netočnu informaciju.

"Ovakve prakse su se provodile početkom trenutne generacije i dočekane su na nož. Ukinute su jer su se ljudi bunili i odjednom pojavom nove generacije je Sony odlučio došetati i pokrenuti isto sranje."

Ovo je totalno netočno. Ništa nije ukinuto. Ljudi se bunili i na tome je ostalo. MS i Sony i dalje rade to što rade https://forum.ffa.hr/d/17628-spider-man-stize-kao-ps4ps5-ekskluziva-u-marvels-avengerse-i-igraci-nisu-sretni/27

Da, pokušavam ostat racionalan. Zna se zašto to rade i to rade s jednim ciljem. Da privuku što više ljudi i da ti ljudi vjeruju da su se potrošeni novci za konzolu isplatili i da se dalnje ulaganje isplati.

Fico Sada samo dokazuješ da uopće ne čitaš što pišem jer bi onda vidio da sam osudio svaku ekskluzivnost. Također, raspisao sam se o vremenskim ekskluzivama, a jedino čime ti uzvračaš su pitanja koja pokušavaju nekakvu krivicu izvući iz Microsofta.

Isto kak i ti pokušavać izvuć krivicu iz Sonya. A baš se niko nije ni obazirao na MS dok nisam počeo spominjat što su napravili prije 3 tjedna, jel. Naravno, odma ljudi pisali : vidi fenboja.

Fico Slobodno ih navedi.

Jeftinije je 2x-3x, Ima više igara ( zadnjih nekoliko mjeseci dolaze kvalitetnije igre ). Mislim da za 8 mj. došlo nekih 9 igara. Ima i download i stream ( vjerujem da će stream se poboljšati za PS5 ), ne treba PS+ za online igranje ko što treba se ima običan Gamepass. Kako ko gleda 1st party igre, al meni je drago da ne dolaze na servis odma ko MS-ove na dan izlaska odma na servis. Plati 1$ odigraj i ćao. Nije Sony bedast, a nit je Nintendo da to radi.

Hvala mutavom Xboxu što je potvrdio ovo :

Automatski je PS Now bolji, jel

mikrotransakcije
            crunch kojim se utječe na zdravlje radnika i kvalitetu proizvoda
            nametanje marketinških spinova čime se utječe na viziju igara
            nametanje tehnologija kako bi se bolje provodio marketing istih
            rezanje sadržaja na DLC-e kako bi se na gotovom sadržaju zaradilo
            ekskluzivnost sadržaja po platformama
            nadolazeći rast cijena uz stagnaciju plaća
            napuštanje razvoja igara čim se pokažu kao blagi neuspjeh
            radikalizacija dojmova: ili je nešto odlično ili je smeće
            kritiziranje bez ikakvog znanja
            naplata online igranja na konzolama
            nedovršenost igara zbog prekratkog razvojnog ciklusa
            Ima puno, ali stvarno puno dobrih stvari u gamingu i napredovao je nevjerojatno puno od svog začetka, no prema tebi bi se na sve nedostatke trebalo zažmiriti jer postoje dobre stvari kao što su Game Pass i jer je popularnost narasla.

Onda je i GamePass grozan jer plaćaš servis i online igranje koje si naveo kao lošu stvar, jel

Ako te stvarno nije briga, zašto te onda briga što se ljudi bune? Pusti ih neka se bune i nemoj im smetati. Isto kao što ne smetaš tvrtkama da lakše mlate pare na sve lošijim proizvodima.

Pa nemoj ti smetat drugima koji pokušavaju objasnit zašto to firme rade. I onda još prozivati ih fenbojima, jel

PS2MASTER Ma kaki. Reko si da Gamepass evoluira = dakle, dobiva stream. Jeeee! PS Now ima Stream i Download >> Gamepass zasad.

Mislim da ni sam ne shvaćaš koliko si bezobrazan time da ne ulažeš ni mrvicu truda u to da pročitaš kada netko s tobom priča. Ako se dovodiš do toga, onda nisi ni vrijedan konkretnog odgovora.

Možeš osuđivat kolko oš. I niš tim nećeš postić.

Hvala što si tako reagirao. Ne moram dalje ni odgovarati jer se vidi da ti nije cilj uopće pričati o temi, već braniti Sony. Prvo me tražiš da osudim MS jer sam kritiziranjem Sonyja, logično, Microsoftov plaćenik. Onda kada eksplicitno još osudim ekskluzivnost sadržaja na MS-ovim proizvodima (iako sam više puta spomenuo kako ne odobravam ikakav oblik ekskluzivnosti) odjednom neću ništa postići i nije važno.

Benefite imaju Xbox igrači neko vrijeme. I dobro. MS je to napravio da nešto privuče igrača na svoju platformu.

Na koji način već sada Xbox igrači Tetris Effecta imaju prednost nad PS igračima?

Znam o čemu pričam

Ne znam jel su developeri sami izdali Tetris

Ne. Očito ne znaš.

Ak nisu, dobili su neki drugi developeri, mislim da jeza igru Gunk.

Idemo uzeti kao hipotetski slučaj da je njihovo, s obzirom da očito ni sam ne znaš. Na koji su način kada igrači kupe Gunk za PlayStation zakinuti naspram onoga kada kupe za Xbox ili PC? Aha, da, nisu, jer ne mogu kupiti za PlayStation.

Na koji su način zakinuti PC ili Xbox igrači kada kupe Marvel's Avengers naspram PlayStation igrača? Aha, da, na način da za istu cijenu dobivaju manje sadržaja.

Čitavo vrijeme pokušavaš izjednačiti posve različite vrste ekskluzivnosti.

Ovo je totalno netočno. Ništa nije ukinuto. Ljudi se bunili i na tome je ostalo.

Možeš mi reći koja je igra imala platformski išta više osim skina nakon fijaska s Destiny 2 sadržajem na PlayStation 4? Kada već kažeš da je netočno, molio bih te da navedeš neki primjer.

Da, pokušavam ostat racionalan.

Kolega, ako je ovo tvoj pokušaj racionalnog, bojim se vidjeti kako tek izgleda zadnji stadij fanbojizma.

Zna se zašto to rade i to rade s jednim ciljem. Da privuku što više ljudi i da ti ljudi vjeruju da su se potrošeni novci za konzolu isplatili i da se dalnje ulaganje isplati.

Nikad nije bilo upitno zašto se to radi.

Jeftinije je 2x-3x

Trenutno – ne.

Kasnije – da.

S druge strane, nudi puno manje. Nema crossplaya s drugim platformama, nema streaminga u kvaliteti višoj od 720p, nema brdo opcija koje sam već spomenuo kao nedostatak i previše puta u ovoj diskusiji. Logično je da će servis koji nudi manje biti jeftiniji.

Plati 1$ odigraj i ćao.

Maloprije si rekao da je Game Pass skuplji od PS Now.

Automatski je PS Now bolji, jel

Sad već ne znam jesi ozbiljan ili se sprdaš.

Onda je i GamePass grozan jer plaćaš servis i online igranje koje si naveo kao lošu stvar, jel

To ti kažeš i, kao i inače, u krivu si. Plaćaš za niz igara cijenu koja je četvrtina standardne AAA igre. Ne znam kako je kod tebe, ali $15 za najveći tier je puno povoljnija opcija od $60 + $10 za PS+ ili Xbox Live.

Vrlo dobro znaš da se napisano odnosilo na plaćanje online igranja za već kupljenu igru, nema smisla da se pretvaraš kako nisi razumio i izvrčeš riječi.

Pa nemoj ti smetat drugima koji pokušavaju objasnit zašto to firme rade.

Ni u jednom trenutku nije bilo upitno zašto rade. Drago mi je da si završio svoju objavu na isti način kako si počeo, ignoriranjem bilo čega što sam napisao, a da ti se nije svidjelo. Više sam puta napisao da razumijem zašto to rade, ali da samo zato što je nešto lov na profit ne znači da se to ne bi trebalo osuđivati.

I onda još prozivati ih fenbojima, jel

Pa kad jesi fanboj. Vjerujem da te baš briga za moje mišljenje, ali cijenio bih 10x više da samo priznaš da jesi i gotovo. Ovakvim pretvaranjem samo potvrđuješ to da jesi fanboj.

Ova priča postaje sve bolja i bolja 🙂)))

Al eto, samo biznis, to je sve skroz normalno 🙃

Fico

Tko dobiva veću vrijednost time da se drugima ista oduzima ne zaslužuje nikakvu vrijednost.

To je idealistički pogled koji nije argument.

Izvukao si nešto iz konteksta da bi sebi pokazao da si u pravu

Nisam. Zapravo je u potpunosti u kontekstu. Kontekst je bila digitalna kupovina za koju sam kažeš da ima dosta mana (osim GOG-a i itch) i u kojemu nemaš pravo svoga vlasništva bez DRM-a. Nemaš ni pravo preprodaje tog medija kao kod primjerice fizičkog medija.
                  Digitalna kupovina ima samo JEDAN benefit naspram svih ostalih, a to je komoditet. Ne moraš čekati, sve je tu i odmah dostupno, ali za sve to mijenjaš ostala velika prava. Pogotovo na konzolama (a dobro znaš u kojemu se smjeru to kreće).

Znači digitalna kupovina ima očite velike nedostatke PREMA KUPCIMA, ali kao što si rekao "lijepo imaš TOS, uzmi ili ostavi"...pa isto se primjenjuje na ove ekskluzive. Lijepo unaprijed piše gdje je igra dostupna, sadržaj (koji u većini slučaja nije game breaking za NITI JEDNU platformu) većinom kozmetičke prirode ili vremenske ekskluzivnosti. Realno.

Ovo je možda najtužniji stav koji pojedinac može imati. Apatija prema biločemu i nedostatak stava

Opet, idealističko razmišljanje nije argument. Dobro sve to zvuči, ali u praksi je to skroz drugačije. Vjeruj mi.

Dokazi su ti pred nosom da se stvari mogu mijenjati na bolje kada se glasa novčanikom

Pa ja uistinu mislim da se i glasa novčanikom. Pa vidjeli smo koliko je puta u ovoj generaciji neki izdavač ili developer dobio po prstima (EA) bilo to zbog lažnog reklamiranja, mikrotransakcija, ekskluzivnosti nešto manje (COD MW s jednim game modom), igre koje izlaze u nevjerojatno lošem stanju. Mislim da je malo slijepo i neinformirano govoriti kao da nitko ništa ne radi, nitko ništa ne kritizira, kada se JASNO kritizira i to od strane igrača. Da li su loot boxevi otišli na sud? Zašto? Zbog akcije igrača. Da li su se izbacivali loot boxevi? DA! Zbog koga? Akcije igrača.

Isto tako ono što je očito je da igrači ipak nemaju toliki problem (i za to nema pravnih argumenata) s nekom igrom ili manjim sadržajem koji je ekskluzivan na nekoj platformi u nekakvom obliku. Da li je "moralno i objektivno" kazati da to "nije u redu"? Je, ali u potpunosti je ludo i nerealno očekivati da ekskluzivnosti neće biti ne samo u gamingu, ali i u bilo kojoj drugoj industriji.

Ako boriš tu borbu, moram ti odmah kazati da je nećeš dobiti i da se boriš s vjetrenjačama. To moraš i sam priznati.

To je kao da se RTL buni jer je NovaTV platila više za intervju s Majom Šuput. Jebiga, platili su i njihovi gledatelji će to gledati, a sutra će izaći članci na Indexu. Ili kada jedan lanac prodaje ekskluzivno jedan proizvod u npr. Intersparu ili kada proizvođači plate bolju poziciju u prodajnom prostoru kako bi ih više kupaca zamijetilo.

To su nezaobilazne stvari u SVAKOJ grani. Nije samo gaming tu već i doslovno sve ostalo. Tu boriš borbu koju nikada nećeš dobiti s trenutnim slobodnim tržištem koji ne brani nikome poslovne dogovore koji se temelje na marketing ekskluzivi. Pobogu ovo mi je struka i znam što govorim o ovome.

Ideš kupovati auto da bi mogao gledati Netflix? To je kao da ideš kupovati konzolu da bi gledao obiteljske slike.

Kako si ovo izvukao? Znaš li što je Apple Carplay? Nema veze s Netflixom...
                  Netflix, HBO, Disney sam spomenu u kontekstu ekskluzivnosti i kako svaki servis ima sadržaj, serije, filmove koje nećeš pronaći na drugom servisu zato što sadržaj prodaje proizvod/platformu.

Kao i Master, u potpunosti ignoriraš problem na koji se ukazuje. Ovo nije novo. Znači li to da se ne bi trebalo kritizirati?

Ja opet moram ponoviti, da ja nisam tebi ni nikome drugome rekao da NE SMIJETE kritizirati. Ne znam da li znaš priču oko Dogme, ali pogledaj ako ne znaš. Ja ti samo dajem drugi pogled, koji je po meni realan. Jedno su ideali, a ipak nešto drugo je stvarni svijet. To je cijela moja poanta.

Isto kao što ne smetaš tvrtkama da lakše mlate pare na sve lošijim proizvodima.

Ako je proizvod loš, tržište će to pokazati. Kad tad. Primjer je Mass Effect Andromeda koji je s nekvalitetnim nastavkom (nakon valjda jedne od najuspješnijih i kritički prihvaćene franšize) uništila sve ono od prije i igrači nisu popili tu gorku pilulu. Imaš takvih X primjera.

Skraćeno: razlozi zašto je gaming danas grozan

Gledaj...ovdje su jedino validne mikrotransakcije, ako govorimo o striktnom odnosu i interesu gamera s proizvodom (igrom).

Crunch je poslovna stvar (koja ne može od jednom postati bitna, ako sve prethodne nisu bitne u ovoj raspravi just because) + crunch postoji u SVAKOM poslu pa makar ti bio skladištar.

Ovo oko nametanja spinova i tehnologija...pojasni? Jer opet, kako to utječe na igrače? Oni će kupiti ili ne kupiti igru. Nema treće.
                  Rezanje sadržaja se može direktno povezati s mikrotranskacijom tako da je ovo jedan te isti argument.

Ekskluzivnost sam već pojasnio + tu je od samih početaka gaminga. To se neće promijeniti i nerealno je išta drugo tražiti u slobodnom tržištu.

Rast cijena igara na stagnaciju plaća? Pa mislim...NITKO te ne tjera da pod 1) kupiš igru po većoj cijeni day one,

2) Gaming je luksuz i to ne jeftin jer nikada nije ni bio jeftin
                  3) Plaće nisu stagnirale u ostatku svijetu (čak ni u RH, ali pusti to što je za nas realno sve preskupo počevši od osnovne hrane, ali neću ulaziti u to jer to možemo raspraviti u drugoj temi i to rado. Tu bi našli dosta zajedničkih stavki)
                  4) najbolji argument - glasaj svojim novčanikom. Nemoj kupiti, ako ne smatraš da igra ne vrijedi ekstra 10 eura.
                  5) Moje iskreno mišljenje je da jedan Witcher ili TLOU ne mogu vrijediti isto kao godišnja Fifa ili COD...60 eura svaka. Ulože trud, novac, budžet se ne mogu ni usporediti kao ni konačna kvaliteta istih igara. Da npr. TLOU 3 ili novi Cyberpunk koštaju 10 eura više, IMO mogu opravdati to. Sportske i igre očite manje kvalitete i budžeta - ne.

Napuštanje razvoja igara nema veze s odnosom igrač - proizvod jer kao i u svakom poslu, da je proizvod pokazao određeni uspjeh i target onda bi ga nastavili financirati. Ovako nitko ne brani developeru da pronađe kapital za nastavak, ali ako ti je igra bila neuspješna zbog ovog ili onog razloga...jako ćeš teško pronaći financije za drugu. To je tako.

radikalizacija dojmova: ili je nešto odlično ili je smeće

Jako zanimljivo, upravo radim na jednom radu koji se bavi s trenutnim generacijama i ovo je uzorak koji se pojavljuje u gotovo svakoj grani (nevezano za gaming), a najviše se događa iz nekoliko razloga. Društvene mreže s kojima su se očito ljudi dosta oslobodili i daju bilo kakva mišljenja bez nekakvih posljedica, što može utjecati na javno mnijenje, a još jedan od razloga su mediji koje svakodnevno ljudi čitaju. Naslovi i senzacionalizam prodaje klikove, ljudi čitaju naslove i tako dobiješ radikalnije stavove nego u zadnjih 30-ak godina. Ljudi manje čitaju (pa tako i o igrama, jel)

E da naplata online igranja na konzolama. To je validan argument protiv kojeg se ne mogu, a da se ne složim s tobom. Mislim da je to svima jasno, ali izgleda da su se igrači navikli na to i prihvatili. Nažalost i MS i Sony se dogovaraju oko ovakvog poslovanja, a trenutno ne postoji neka veća inicijativa da se to prekine.

Ja ipak ne bi rekao da je gaming nešto grozan ili da je u lošem stanju. Naprotiv, već sam naveo razloge zašto mislim da je u objektivno nikad boljoj poziciji. Naravno čim nešto ode toliko u mainstream vode kao danas gaming, onda tu dolaze i određeni potezi koji ne idu na ruku kupcima (igračima), ali kao i u svemu ipak mislim da kvaliteta ispliva i da najbolji ostanu u vrhu.

Deadwalker Pa ovi su natukli love i prije nego je igra ušla u betu. Još stave in game reklame i to je to, isplatit će odmah uloženo, lol. Skoro pa neće biti potrebe za ostalim mikrotransakcijama.

Zero mislim da ih je licenca iznimno mnogo koštala pa pokušavaju izvući sve što se može iz cijelog projekta. Ono, don’t care, samo mi je SE već iznimno komičan. Što je iduće - kupiš Kinder jaje pa dobiješ in-game item zajedno sa igračkom?

Fico Mislim da ni sam ne shvaćaš koliko si bezobrazan time da ne ulažeš ni mrvicu truda u to da pročitaš kada netko s tobom priča. Ako se dovodiš do toga, onda nisi ni vrijedan konkretnog odgovora.

Uh. Pa napisao si da Xbox ima diviziju za PC koja im omogućuje skidanje igara na Gamepassu. Nije točno, neće se moć skidat sve. I mislim kao što sam prije rekao na neke X1 igre te X360 igre. MS je razvijao servis. Ali kasni 5 godina. Kad si već napisao da Gamepass evoluira, onda je logično zaključiti evoluira zbog streama koji tek sad treba dobit i koji si spomenuo u nekoliko navrata, dok PSNow ga ima 5 godina, s tim da je download opcija došla nešto kasnije. Bez obzira što je stream trenutno u 720p, al govori se o tome da stream tek sad treba doć na Gamepass. Dakle, meni je logično za zaključiti da je PS Now napredniji jer ima obje opcije. Jedan ima opciju tu, drugi još nema.

Fico Hvala što si tako reagirao. Ne moram dalje ni odgovarati jer se vidi da ti nije cilj uopće pričati o temi, već braniti Sony. Prvo me tražiš da osudim MS jer sam kritiziranjem Sonyja, logično, Microsoftov plaćenik. Onda kada eksplicitno još osudim ekskluzivnost sadržaja na MS-ovim proizvodima (iako sam više puta spomenuo kako ne odobravam ikakav oblik ekskluzivnosti) odjednom neću ništa postići i nije važno.

Opet uh. Nećeš niš postić osim što ćeš ljudima govoriti tu da su fenboji i šta već. Tak je kak je i biznis je to. Kad već tako me fino osuđujete da branim Sony, ajde, branim ga. Al iz tog razloga jer niko nije zucnuo kad je MS najavio 22 vremenske ekskluzive. E pa kad sam to spomenuo, onda je krenulo osuđivanje. Ako ne odobravaš ikakav oblik ekskluzivnosti, onda Nintendo bi propao. Sorry, al velika većina se tu s tobom nebi složila. Svi bi vi igrali igre na jednoj platformi. E pa nejde to tako. Ovo je kompetitivna industrija i ekskluzive postoje s razlogom.

Fico Na koji način već sada Xbox igrači Tetris Effecta imaju prednost nad PS igračima?

Isto što se desilo i sa Yakuzom. Neće je biti na PS5 neko vrijeme i Tetris neće imat multiplayer na PS5.

Fico Na koji su način kada igrači kupe Gunk za PlayStation zakinuti naspram onoga kada kupe za Xbox ili PC? Aha, da, nisu, jer ne mogu kupiti za PlayStation.

Na koji su način zakinuti PC ili Xbox igrači kada kupe Marvel's Avengers naspram PlayStation igrača? Aha, da, na način da za istu cijenu dobivaju manje sadržaja.

Čitavo vrijeme pokušavaš izjednačiti posve različite vrste ekskluzivnosti.

Ne. Ja stalno govorim da eskluzivnost neke cijele igre puno teža nek što je ekskluzivnost nekog lika. To je praktički DLC. A jel Sony platio da ima Spideya. Je? A Spidey uopće nije ni bio dio postave otkad je najavljena igra. Šta se ljudi uopće imaju bunit ak je neko nešto platio? Nek se bune u biti. Njihov problem.

Fico Možeš mi reći koja je igra imala platformski išta više osim skina nakon fijaska s Destiny 2 sadržajem na PlayStation 4? Kada već kažeš da je netočno, molio bih te da navedeš neki primjer.

Zar nije PS4 verzija Fortnitea imala više ekskluzivnih skinova? A imat će i Crash 4 skinove za PS4.

Fico Kolega, ako je ovo tvoj pokušaj racionalnog, bojim se vidjeti kako tek izgleda zadnji stadij fanbojizma.

Je, racionalno je. Prestani gledati samo iz svoje perspektive kao potrošača.

Fico Trenutno – ne.

Kasnije – da.

S druge strane, nudi puno manje. Nema crossplaya s drugim platformama, nema streaminga u kvaliteti višoj od 720p, nema brdo opcija koje sam već spomenuo kao nedostatak i previše puta u ovoj diskusiji. Logično je da će servis koji nudi manje biti jeftiniji.

Trenutno je jeftiniji i bit će jeftiniji PS Now uvijek

Jedna godina PS Now je 60$, 1 godina običnog Gamepassa je 120$. Sve igre koje podržavaju cross-play na PS4 i u ponudi su u PS Now servisu, ima cross-play sa svim platformama ( npr. PUBG i Street Fighter V )

Fico Maloprije si rekao da je Game Pass skuplji od PS Now.

Da, je. Gledao sam regularne cijene. To što je Gamepass Ultimate trenutno na akciji za samo 1 mj. ne poništava ono što sam rekao da je PS Now. Al ljudi su to radili. Pogledaj si primjer Gears 5. Došo na Gamepass, ljudi odigrali SP kampanju za 1$ ili sa Trial verzijom i odbacili igru.

Fico Sad već ne znam jesi ozbiljan ili se sprdaš.

Pitaj Xbox kanal. Rekli su sami - Više igara je bolje.

Fico Plaćaš za niz igara cijenu koja je četvrtina standardne AAA igre. Ne znam kako je kod tebe, ali $15 za najveći tier je puno povoljnija opcija od $60 + $10 za PS+ ili Xbox Live.

I na PS Now plaćaš za niz igara. Za 60$ kupiš pretplatu od 12 mj. Dakle, PS Now je povoljniji.

Fico Drago mi je da si završio svoju objavu na isti način kako si počeo, ignoriranjem bilo čega što sam napisao, a da ti se nije svidjelo. Više sam puta napisao da razumijem zašto to rade, ali da samo zato što je nešto lov na profit ne znači da se to ne bi trebalo osuđivati.

Da, počeo sam sa : "pa MS je najavio 22 vremenske ekskluzive", pa ak može MS, može i Sony. Nisam ignorirao ništa, nek govorim kak je.

Fico Pa kad jesi fanboj. Vjerujem da te baš briga za moje mišljenje, ali cijenio bih 10x više da samo priznaš da jesi i gotovo. Ovakvim pretvaranjem samo potvrđuješ to da jesi fanboj.

Pa nek sam. I drago mi je. I tebe briga za moje mišlenje pa smo kvit.