kad smo kod walking simulatora, Fringe je napisala jedan tekst
http://www.ffa.hr/index.php/najave/item/1484-hodati-500-milja-pa-hodati-500-vise
Recenzija | What Remains of Edith Finch
Elec, odličan tekst! Stvarno moram jednom probati ovu igru.
Ja jučer završio igru. Fantastična igra. Genijalno kako je ispričana zapravo i koliko od prvog trenutka te jednostavno tjera da je zavrsis odmah. Srećom nije preduga i trajanje je po meni baš pogođeno.
Oduševio sam se atmosferom, glasovnom glumom i tim pričama o svakom članu obitelji. Stvarno genijalno i drugačije ispričano na jedan inovativan način.
Tesko je dočarati pravu vrijednost igre, a da ne otkrijem spojlere, ali stvarno odigrajte ovo.
Poslano sa mog SM-G935F koristeći Tapatalk
Popravljam sinkronizaciju starih recenzija i novog foruma (nešto što sam davno trebao napravit) i ne mogu ne komentirat ovu fantastičnu recenziju @electronicus
Napisao bi da je igra obilježila generaciju ali možda bi to bilo glupo napisat s obzirom da ne pomiče nikakve tehničke granice. Ovo je bezvremenska igra.
Jedna od meni najdrazih igara.
Da je mogu izbrisati iz secanja, uradio bih to iste sekunde...samo da je mogu ponovo frisko odigrati.
Meni je OK igra, nije ostavila neki značajan dojam ali bila je ugodna za jednom preći
Ako ti se i ovo da sredit: http://www.ffa.hr/index.php/najave/item/1484-hodati-500-milja-pa-hodati-500-vise
- Uređivano
Brijac jesam. Odlična kolumna.
https://ffa.hr/gaming-kultura/kolumne/hodati-500-milja-pa-hodati-500-vise/
Fenix a ja mislio to recenzija za Death Stranding po nazivu.
Ima li ovdje fanova walking simulatora? Buraz i ja planiramo radit nekakav, a ne znam je li taj žanr aktualan još, igra li se ljudima takvo nešto i dns? Maksimalan fokus će nam biti na priči. Nećemo ništa počet dok skroz ne napišemo priču.
Igram ih ja puno u zadnjih par godina, osobito ove s fokusom na horor. Ti su nekako i najčešći jer se daje prilika igraču da upije setting i ugođaj uz polagano otkrivanje priče pa je idealno za taj žanr. Naravno, nisu sve takve igre walking simulatori u punom smislu riječi, tj. ubacuju elemente iz klasičnih avantura ili malo više akcijski orijentiranih igara, možda nešto stealtha ili su više okrenute ka logičkim zagonetkama. Uglavnom, ako je igra kratka onda to nije tako zamjetno i može se proći bez dubljeg gameplaya, no uvijek je lijepo osjetiti dašak raznolikosti pa makar se kroz 4/5 trajanja samo hoda naprijed.
Brijac Ovo je niche žanr, ali mislim da će publike uvijek biti. Po meni bi igra ipak trebala imati neki twist da se probije, ja osobno ne bih imao više volje hodati i samo čitati poruke. Treba biti dobar pisac, znati složiti kompleksan okoliš prepun detalja, a po meni bi i glasovna gluma trebala biti obavezna za ovaj žanr. Kad već nema mehaničku dubinu, barem da izgleda vrhunski te da te priča i atmosfera uvuku u igru, a to nije mali pothvat i treba dosta znanja i vještina za to. Ne bih rekao da je (kvalitetan) walking simulator lagan za napraviti, ima i lakših žanrova. Ali naravno, najlakše je kupiti gotov environment s asset storea, ubaciti first person controller i po mogućnosti pogasiti svjetla i dodati neko čudovište koje prati igrača, takvih sam se nagledao na Itchu boli glava.
- Uređivano
krpa
Zasad, ono što sam zamislio u glavi, neće biti horor, nego nešto krimi ili drama. Imam više ideja i scenarija kako bi to moglo ići tako da još uvijek dosta radimo na tome i razrađujemo priču. Ciljamo na minimalno 2h gameplay-a (toliko otprilike traje i Edith ako se ne varam), a max bi možda postavio na 4h iako mislim da je to previše za nas dvojicu i da bi nam development mogao potrajati više nego bismo htjeli.
electronicus
Imam u glavi nekoliko twistova u nekoliko verzija priče, no još uvijek nisam siguran s kojom pričom ćemo ići. Definitivno ćemo ići s glasovnom glumom i već imam neke kontakte ljudi za to, ali daleko je sve to još od toga. Vidjet ćemo kako će nam ovo uopće ići jer je velika vjerojatnost kod ovakvih pothvata da se odustane nakon nekog vremena, ali tko zna, možda nekih slučajem uspijemo dogovorit i nekakav deal s publisherom pa nam možda plate development time pa bi u tom slučaju mogli još ljudi ubacit u projekt. Već sam kontaktirao s Giant Sparrow-om (ekipa koja je napravila Edith Finch) i dali su mi par informacija o njihovom publisheru za Edith Finch i par savjeta oko toga svega. Priča će nam biti glavni adut u igri i na tome ćemo najviše radit. Nadam se napraviti nekakav dobar uvod koji bi izbacili na steam kao demo i koji bi pričom privukao igrača kojeg bi nakon odigranog demo-a zanimalo što će biti kasnije pa bi wishlistao igru itd. Najlakše mi je radit mobilne igre i trenutno jednu i radim pa ću zamoliti redakciju da napiše nekakvu vijest kad ju objavim, ali od ovih "jačih" igara nekako mi se WS čini kao najlakši za napraviti. Definitivno ćemo kupiti 3D modele s asset store-a jer ni jedan nismo modeleri. Već sam našao hrpu toga što ćemo koristiti, a za neke sitnice koje će morati biti unikatne (tipa novine s određenim naslovom, slike nekakve itd) to nam uvijek kolege modeleri s kojima smo bili na edukaciji mogu napraviti. Probat ćemo napraviti nešto dublje od čudovišta koje prati igrača
Flipper
Firewatch mi je jedna od najboljih igara ikad i vjerojatno najzaslužnija što sam uopće došao na ideju da radimo walking simulator.
Ovo su igre koje imam na popisu za odigrati (neke ponovno jer sam ih prije već igrao) i raditi note dok budem igrao kako je nešto rađeno, kako je izvedeno... i onda to koristiti kad budemo radili na svojoj igri pa ako slučajno imate još kakvu za preporučit javite:
Dear Esther
Ether One
The Turing Test
Firewatch
What Remains of Edith Finch
The Vanishing of Ethan Carter
Kona
Everybodys Gone to the Rapture
Gone Home
The Painscreek Killings
Virginia
Layers of Fear 1 i 2
The Stanley Parable
Dead Secret
The Guest
Ako bi možda htjeli (kad i ako napišemo cijelu priču) pročitati priču pa nam dati neko svoje mišljenje ili savjet javite.
Brijac U svakom slučaju sretno Btw, kad sam spomenuo twist, nisam u ovom slučaju mislio na twist u priči, nego u gameplayju, Edith Finch je baš dobar primjer za to. Pokušaj razmisliti kako kroz interaktivnost i mehanike dati neku poruku. Ipak je ovo interaktivan medij, a ako bi priča sasvim dobro funkcionirala i kao kratki film ili knjiga, pitanje je vrijedi li uopće biti ispričana kroz igru. Razumijem da ćete morati kupiti 3D modele ako nemate osobu koja ih može kreirati, ja sam inače uvijek protiv toga, ali ako nema drugog načina i to je ok, dok god su svi elementi stilski povezani.
Od igara također preporučam Somu i Observer.
electronicus
Tnx.
Odigrao sam Edith Finch, ali ne sjećam se tog twist u gameplayu pa mi slobodno napiši o čemu se radi (u spoileru da drugi ne vide).
Brijac Ma samo mislim na to da gameplay nije samo hodanje i inspectanje predmeta, već i cijeli koncept igranja iz različitih perspektiva, te svaka priča ima i vlastite mehanike. Zbog toga je Edith Finch unikatna i vrhunska igra. I to je ono što sam pričao o storytellingu kroz same mehanike.
electronicus
Aha, znam sad na šta misliš