Donald Trump could deactivate supplies of American F-35 fighter jets making their way to Germany at the push of a button known as a "kill switch", officials fear.

Germany is set to receive 35 of the world's most advanced fighter jets for €8.3 billion (£6.9 billion) next year in a deal with the US.

The ability of the US to flip a switch that would render them inoperable has long been the subject of speculation, but until now, it has not been proven.

But concern is mounting that Mr Trump might employ the same drastic action to enforce his political objectives on Ukraine.

This week, he froze military aid to Ukraineand paused intelligence-sharing to put pressure on Volodymyr Zelensky, the Ukrainian president, to convene peace talks with Russia and to sign a minerals deal with Washington.

On Saturday, reports surfaced that US-supplied F-16s had stopped working in Ukraine.

Though this was because of the suspension of critical support for radar systems rather than them being "switched off", Joachim Schranzhofer, the head of communications at Hensoldt, the German arms company, told Germany's Bild newspaper the "kill switch in the F-35 is more than just a rumour".

On Friday, Switzerland's department of defence denied reports suggesting the US could jam the F-35, and insisted that operators of the jet can use it "autonomously and independently at any time".

Gen Frederik Vansina, Belgium's chief of defence, said last week that the F-35 "is not a remote-controlled aircraft".

https://www.telegraph.co.uk/world-news/2025/03/09/f-35-kill-switch-allow-trump-to-disable-european-air-force/

Obozavam ove sazetke on point 😆 marvellous

Deadwalker Žalosno di smo došli ka društvo kad ovakvi likovi danas imaju toliku podršku javnosti.

Gram empatije nema, ljigava gnjida!

Meni je fascinantno da par likova drma svijetom. Krv ti jebem, pobijte ih lepo pa da idemo dalje k'o ljudi.

Mislim da Muska više nitko ne shvaća ozbiljno.

Izgleda da je dobio upravo ono kaj je i htio.

Kakav klaun.

AMERIČKI državni tajnik Marco Rubio sugerirao je da će se Ukrajina trebati odreći dijela svog teritorija kao dijela bilo kakvog sporazuma o okončanju rata.

"Mislim da obje strane moraju prihvatiti da nema vojnog rješenja ove situacije", izjavio je Rubio novinarima tijekom leta u Saudijsku Arabiju, gdje će se u utorak održati ključni razgovori s ukrajinskim dužnosnicima.

"Rusi ne mogu osvojiti cijelu Ukrajinu, ali isto tako će Ukrajini biti vrlo teško u razumnom vremenskom okviru natjerati Ruse da se povuku na pozicije iz 2014. godine", dodao je.

https://www.index.hr/mobile/vijesti/clanak/trumpov-sef-diplomacije-rekao-da-ce-se-ukrajina-morati-odreci-teritorija/2650116.aspx

Čega se točno odriče Rusija? Potpune okupacije suverene države u međunarodno priznatim granicama? 🤡🤡

Tako se i ja mogu baviti diplomacijom - evo zadržite što ste osvojili (što i Rusi ionako traže) i imamo done deal.

Mogli bi i nas uskoro neki neimenovani susjedi napasti po uzoru na ovo pa ćemo napraviti sporazum da se odreknemo dijela Hrvatske.

Deadwalker a kako drugačije bi neki pregovori morali izgledati?

Tko god bio na vlasti u sve tri zemlje, ako pregovori kreću danas to su otprilike realni uvjeti. Zadrži osvojeni teritorij, zaustavi rat i daj garancije da više nećeš aspirirati prema drugim teritorijima. Ovo odugovlačenje i igrokazi će vjerojatno trajati dok Rusi ne vrate Kursk. Grubo je, ali to je rat bez obzira tko je dobar, a tko loš u njemu.

Ok, druga je priča što ja to ne bih nikad potpisao jer Rusi su već jednom dokazali da se ne drže dogovora, ali u ovom trenutku to su realni uvjeti. Ako želi mir Ukrajina će se morati odreći nekog teritorija i pokušat ispregovarat da to bude što manje.

Ja ne kužim zbog čega mi nismo potpisali Miloševićev sporazum kad nam ga ponudil, nego smo ko kukavice napale tzv. Krajinu. Baš smo bili stoka ko ovi Ukrajinci danas koji se kukavički brane. /s

Fenix ne znam, s poštivanjem međunarodnog prava za početak? Prijedlogom da okupirani teritorij bude “ničija zemlja” dok se kroz neki referendum pod međunarodnom / UN organizacijom ne odredi u kojoj državi ljudi žele živjeti (a ne ona lakrdija koju su Rusi organizirali). Bubam bezveze, no ne vidim ovdje baš neki kompromis za Ruse.

Super da se priča o miru, no ako je novi svjetski poredak otimačina teritorija temeljem tko ima veću vojnu silu, loše nam se svima piše. I pogotovo dok Rusi to potpisuju koji su kako kažeš, već puno puta pokazali da se ne drže dogovorenog.

Deadwalker to su sve lijepe želje za upvoteanje, ja samo pišem što je realno u ovom trenutku ako bi sad pregovarale obje strane. Pa čak i ako ispregovaraju da se provedu najpošteniji referendumi ikad, neki djelovi sad čini većinom RU populacija. Realno Rubio ovdje nije rekao ništa netočno, stanje je takvo kakvo je u ovom trenutku. Na koncu, pregovori su pregovori, ako se ne dogovore ratovat će dalje.

Ako ćemo o međunarodnim pravima i pravednošću, s čim se osobno skroz slažem, jer nije pravedno, nijedan rat ikad niti je pravedan niti u skladu s nekim međunarodnim pravima.

klinjo kužim sentiment, ali uopće nije usporedivo. Nismo li mi njima nudili autonomiju unutar naših granica, pa to nisu prihvatili? Završilo je tako da smo mi vojnom operacijom uspjeli vratiti te dijelove. Da Ukrajina napravi isto nije realno u ovom trenutku

Ahh ti zli Kanađani

Giphy - will ferrell snl GIF by Saturday Night Live