greyback Ne znam, mozda je generacijska stvar, no osobno nisam u niti jednom trenutku osjetio da smo na nestabilnom podrucju. Imam prijatelje i kolege u BiH i Srbiji i da pocne bilo kakvo ozbiljnije huskanje, bjezali bi u drugu drzavu. To su sve toliko interno nestabilne drzave da vanjski utjecaj mogu imati jedino prema drzavama koje stoje same za sebe. Za Italiju i Madarsku to pogotovo vrijedi jer… Ako se raspadne EU i/ili NATO, mozemo pakirati kofere, imat cemo puno, puno vecih problema od manjka rezervista. To je vec game over scenarij.
Osobno nikad nisam osjecao ikakvu duznost prema Hrvatskoj, niti neku solidarnost. Na svakom me koraku koci i uzima, a jedino sto me jos ovdje koliko toliko drzi su obitelj i prijatelji, isti za koje znam da kada vec ne bi samostalno otisli, ja bi ih uzeo pod ruku u slucaju neceg ozbiljnog. Kaze se da svaki narod zasluzuje svoju vlast, a dokle god mi zasluzujemo HDZ i slicne Scranton podruznice, do tada nemam osjecaj da taj narod zasluzuje mene.
I je, istina je da se prigovaralo na moderniziranje vojske, no to se dogada zbog toga sto nam drzava u svakom drugom, puno vaznijem aspektu, jednostavno ne funkcionira. Zdravstvo nam se raspada, do te mjere da imas odjela u bolnici koji nemaju funkcionalan WC. Obrazovni sustav je zastario i podlozan je ideoloskim strujama (uzmi za primjer Markickin utjecaj da se povuce propisani udzbenik). Nedostaje nam i doktora i ucitelja/profesora. Zakonodavni sustav je pun rupa, pravosudni je pun korupcije. Gospodarski smo u govnima gdje nam je platezna moc gotovo nikakva, a cijene osnovnih namirnica su nam na razini jedne Danske. Jednostavno ne znam sto bih tocno branio osim osjecaja, a vjerojatno i cinjenice, da me stalno gaze.
Kazem, da nismo u EU, da nismo u NATO-u, jos bih donekle razumio, no bas zato i jesmo u takvim savezima, da ne bismo bili sami. Umjesto da to koristimo i razvijamo se, mi se i dalje igramo populista.
EDIT: Trump je ozbiljna opasnost za Europu i svijet, no SAD ne moze napustiti NATO bez izglasavanja Kongresa.