Evo i mene nakon nekoliko dana (intenzivnog) igranja. Taman sam završio prvi chapter.
Nije me bilo jer sam želio biti siguran, siguran u to da igram ponajbolji remake ikada, i sada to sa sigurnošću mogu reći. Originalna igra je legendarni klasik, ali klasik koji je sputan kompromisima na polju grafike i izvođenja. Ovdje kompromisa nema. Ovaj je rermake apsolutni vrh Falcomove produkcije i vjerojatno najveći projekt koji su do sada isporučili. Sve ono što original čini legendarnim ovdje je prisutno, začinjeno i dovedeno do savršenstva. Tako da ne samo da se radi o vjerojatno najboljem remakeu, ovdje se radi i o jednom od najboljih JRPG naslova u modernom gamingu. 21 godina kasnije i manijaci još uvijek uspijevaju isporučiti igretinu. Ovo je baš remake done right.
Grafički je najljepša igra koji je Falcom ikada stvorio. Predivni krajobrazi, prekrasni likovi (čak i NPC-evi), sve je tako britko, glatko . Animacije pokreta, borba, koreografija borbi je prvoklasna. Uz to, sve je flashy. Cut-in animacija kod S Crafrova je toliko predivna da mi je odmah postala najdraži element igre. Akcijski combat je dorađeniji čak i od onog iz Horizona (iako Horizon još uvijek ima kompleksniji borbeni sustav) i prijelaz između dva borbena stila nikad nije bio ugodniji. Turn base je stara škola, netaknut, samo dorađen. Ima pregršt caka i mehanika i stvarno je jako dobro razrađen. Orbment je jednostavniji od onoga u Calvard arc-u pa mi fali slaganje različitih sposobnosti, ali opet, slaganje quartza i dobivanje artova je nostalgično i izuzetno dobro izvedeno (zaboravio sam da u originalu nema napadačkih space/mirage artova).
Što se tiče voice actinga, igram na japanskom. Na kratko sam prebacio na engleski da čujem kako to zvuči i ne znam… Estelle mi zvuči kao kobila. Općenito mislim da je engleski voice direction all over the place i nikako mi ne paše. Japanski je jako dobar i nenametljiv. Jedino što mogu sa sigurnošću reći je da je Matthew Mercer puno bolji pjevač od japanskog mu kolege. Preporodio sam se od kada većinu igara igram na japanskom, taj engleski anime voice acting je meni jako loš, zvuči fake i svi nekako zvuče isto. Zato i gledam anime isključivo na japanskom.
Što se tiče lokalizacije i prijevoda općenito, dobar je iako dosta…. suhoparan. OG prijevod mi je vjerojatno najdraži pijevod ikada, onako fino divlji i pun šarma. Ovdje je malko suzdržan, iako ide u korak (po riječima GungHo-a) sa originalnom japanskom skriptom. Da sada igram prvi put, vjerojatno ne bih niti primijetio ovako ipak upada u oko da nije tako… slobodan. Čitao sam neke drame, ljudi se ponašaju kao da smo dobili novi Lacrimosa of Dana fijasko ali nije tako. Za sada sve jako dobro teče, čak su i šale dobro prenesene.
Likovi su jednako dobri, i nemate brige, Estelle je još uvijek Bestelle. Bio sam jako skeptičan oko promjena koje su najavili (u prijevodu, jel) ali strah je bio neopravdan. Estelle je još uvijek ona stara i uspjeli su prenijeti njezinu esenciju besprijekorno. Nije, nažalost, više onako elokventna kad je bijesna ali još uvijek je to ona stara Estelle koja vjeruje u moć nasilja i svoje štapine.
Za kraj (pa se vraćam igranju) ovaj remake me podsjetio zašto toliko volim ovaj serijal. Volim ga najviše zato što je priča toliko… ljudska. Iako i moderni Trailsi iz Calvard arca prenose tu emociju i ljudskost besprijekorno, Sky trilogija ipak prednjači u tome. Možda zato što 1st nije toliko kompleksan kao kasniji nastavci prepuni geopolitike, filozofije i tih misterioznih organizacija, ali ovdje je priča tako topla, iako zapravo tragična i tužna. Rekao bih da me u serijal privukla njegova kompleksnost tema a zadržala ta ljudskost u realizaciji priče. Sjećam se kako su me originalne igre oduševile svojom emocijom i načinom na koji su uspjeli prikazati likove - kao obične ljude koji bivaju potisnuti bremenom života.
Predivna igra i predivan serijal.
Vraćam se igranju.
Još vas uvijek sve volim. ♥️