"What's that behind you?"

Gotovo je… danas sam završio Kai no Kiseki. U jednom dahu, bez pauze, a gotovo i bez ručka.

Uopće ne znam kako započeti sve ovo. Ima toliko stvari koje bih volio napisati, podijeliti razmišljanja i teorije ali… nema smisla. Zašto pitate se? Prvi je razlog krajnje očit, spoileri. Naravno, niti ne pomišljam nekome od vas uništiti iskustvo, taj jedinstveni trenutak otkrivanja tajni, lupanja rukom o glavu uz misao "Kako mi je to promaklo?!". Drugi je razlog malo drugačiji i proizlazi iz moje vlastite bahatosti potaknutom dugogodišnjim igranjem ovog serijala. Ako me Kai nečemu podučio, onda je to činjenica da nikada (ali ama baš nikada) ne vjerujem trailerima, a još manje, vlastitim samodopadnim teorijama. Kai priča priču, Kai vodi kroz svoju priču, on povlači igrača za nos, iskrivljuje stvarnu sliku, laže - Kai je okrutna igra.

Volio bih napisati štivo o priči, ali, kako to već znate, vezuje se direktno na prethodnike. Ipak, moram podijeliti s vama barem mali djelić moga oduševljenja ovom igrom. Kai no Kiseki je apsolutni vrhunac serijala i narativni masterpiece. Znam da se ta riječ danas olako razbacuje u bespuću interneta ali samo ću vam reći da me igra toliko vješto uvukla u svoju mrežu i da sam još uvijek, pišući ovo, pod dojmom onoga čemu sam svjedočio. Često mi se, vidjevši što se događa, znalo dogoditi da se sjetim samog početka serijala. Jednostavno se nisam mogao oteti dojmu o nesrazmjeru atmosfere između prve Sky igre i svega što je zadesilo Calvard. Pisao sam već o tome kako su jasno znali što rade od samog početka rada na serijalu ali nekako uvijek iznova ostanem osupnut količinom detalja koji su utkani u ovaj serijal. Jasno, već je Sky Second Chapter pokazao da misle stvoriti kompleksnu priču, no međutim, dvadeset godina kasnije Kai to potvrđuje. Serijal još uvijek raste i tek treba zauzeti svoj pravi oblik.

Daybreak je već predstavio noir atmosferu, tu notu istraživanja i razrješavanja slučajeva nalik na pravi krimi roman. Taj se detalj raznosio kroz prvu a prelio se čak i u drugu igru. Kai ne kaska za prethodnicima na tome polju, no vješto dodaje jedan novi element oko kojeg je serijal vješto isprepleo svoje niti. Na moje veliko oduševljenje mogu reći kako je Kai svesrdno prigrlio apsolutno svaki SF element koji je serijal kroz ovaj dugi niz godina vješto predstavljao. Pisao sam već o tome koliko mi fali SF JRPG igara pa sam ostao zapanjen onime što je igra predstavila.

Igra započinje izuzetno sporo, što je uvijek znak da će u jednom trenu priča eksplodirati. Priča se gradi polako, vješto slažući svaku kockicu na njezino mjesto, baš kako i priliči vrsnim majstorima iz Falcoma. Ona raste i razvija se, dosežući gotovo apstraktne visine a tada eskalira u apsolutnom emotivnom vrhuncu koji dolazi kao nagrada za sve sate "bačene" na ovu igru. Znate onaj osjećaj kada krenete u final dungeon, čujete temu, ona se ne mijenja tijekom borbe… hype raste a vi još uvijek ne znate što se događa. Previše smo puta bili na toj poziciji. Znate da dolazi kraj ali niste spremni. Eh, upravo taj osjećaj ova igra još više pojačava. Posljednje dionice igre su apsolutna čarolija pričanja i definitivni emotivni vrhunac serijala. Kada začujete prve taktove final dungeon teme, kada čujete kako se razvija, kako se emocija prelijeva… Tako očarani stojite na mjestu i shvatite da, usprkos svojoj ljepoti, ta melodija u sebi skriva nešto posve drugo. Tada nastupa adrenalin, pomičete se na kraj stolca, nervozno tresući nogom… shvatite da sat otkucava a vi ste u utrci s vremenom. Usred nečega većeg od života, ponukani nečime posve običnim, posve ljudskim - emocijom.

Igru krasi izuzetno snažna postava likova, od glavne ekipe preko sporednih NPC likova do kompleksnih negativaca. Kai jasno pokazuje (nešto što su prethodnici već ustvrdili) da većinu stvari u ovom serijalu pokreću interesi. Bilo politički, ekonomski ili znanstveni. Ta posvećenost detaljima dok se priča glavna priča je nešto po čemu je serijal poseban.

Connect eventi su, ponovo, jako dobro razrađeni. Ima ih svakojakih, od poprilično bazičnih i općenitih do detaljnih priča unutar priče. Neki jako lijepo grade lore i dodaju kontekst nekim elementima glavne priče. Neki su pak veliki throwback na neka prošla Trails vremena i zahtijevaju poznavanje lorea i likova iz prethodnika, sve u svrhu toga da doživimo najbolje iskustvo. Ima toliko stvari koje su me oduševile, malih stvari, o kojima bih volio pisati ali ostavit ću vam da ih sami otkrijete i uživate u njima, barem djelić onoga koliko sam ja uživao.

Kako godine prolaze to sve više uživam u trenucima u kojima igra posveti svoju pažnju sporednim stvarima te nam omogući uvid u svijet kojim se krećemo. Na taj način on postaje živ a mi bivamo nagrađeni detaljima koji možda nisu biti za glavnu priču, ali grade izuzetno bogat svijet. Tek sam igrajući Kai shvatio koliko vremena likovi provedu razgovarajući o hrani. O sastojcima nekog jela, od kuda potječu, koliko je godina bila rodna (ako nije, proizvođači će imati manjak), neka jela su specifična za određene lokacije, neka nose svoju priču, neka su dio lokalnih legendi. I ne samo to, sudar kultura na društvenom nivou, razilaženje u mišljenjima, neshvaćanje kulturoloških razlika neke skupine. Sve to je plasira ovaj serijal na razinu o kojoj mnogi drugi devovi mogu samo sanjati.

S tehničke strane igra se izvodi apsolutno savršeno. Primijetio sam nekoliko bizarnih bugova za koje ne mogu otvoreno okriviti "big bad CLE" jer u mnogo slučajeva brzinski sklepani patch malo razmrda igru (o tome nešto kasnije). Igra leti u super stabilnih 60FPS-a, učitavanja su normalna a combat responzivan u sekundu. Ponavljam to već godinama, ali ponavljat ću koliko god je potrebno, mnogi bi se devovi mogli ugledati na Falcom. Ovako konzistentan niz kvalitetnih naslova nema mnogo studija, a serijal se konstantno i kontinuirano razvija. Ubačene su nove mehanike kako u akcijski tako i u turn based combat. Trebalo mi je neko (kratko vrijeme) da naučim kako što aktivirati i da mi prsti nauče ali jednom kada je sjelo, uživao sam u svakom djeliću sekunde provedenom u ovoj igri.

Borba je nešto najbolje što je žanr doživio. I koliko vidim po Metaphoru, i drugi devodi su uskočili u taj vrtlog. Ovakva borba je apsolutna revolucija žanra i svakako pozdravljam nove pothvate na tom području. Taj potpuno nesputani prijelaz između akcijskog i turn based combata je izuzetno zadovoljavajući. Spajajući dva potpuno suprotna pristupa borbi u jednu smislenu cjelinu je nešto na što ne nailazimo često i svakako ga treba cijeniti.

Što se tiče samog MTL patcha, prvo pozitivno. Ostao sam ugodno iznenađen kvalitetom istoga. Na trenutke nisam mogao vjerovati da nešto tako kvalitetno dolazi od AI. A zatim, zaslijepljen time, ostao sam paf koliko su neke stvari bizarno smiješno prevedene. Najveći problem su interpunkcijski znakovi (ima jako puno upitnika umjesto točke), također ima velikih problema sa rodovima i zamjenicama. Nekada čak rečenica krene dobro (krene sa he završi na she). Brat često biva sestra a najveći problem je izbio kada je wife postala daughter, husband dad… Pa onda tata vodi kćerku na romantičnu večeru… oh my Aidios…

No međutim, jako sam zadovoljan prijevodom. 90% vremena je točno, nisam morao čupati kontekst iz rečenica i slagati neki polu prijevod sebi u glavi. ZA razliku od Daybreak 2 MTL-a, ovo je apsolutno odlično.

Eh sada… patch je sklepan brzo, uz minimalno testiranja što je uzrokovalo nekoliko gadnih bugova. Dva side questa mi nisu radila (jedan me posebno pogodio jer nisam ženi mogao naći mačku). Prije prvog update Connect eventi nisu radili a jednom me čak soft lockalo kod tutoriala. Na svu sreću, main story je radio vrhunski pa sam iz svega izašao jeko sretan. Primijetio sam nekoliko grafičkih bugova i… nelogičnosti u nekim (side content) scenama. Eh da, u zadnjoj dionici igre zvuk efekata u animacijama nije radio (glazba i glasovi jesu) no međutim, to je mala cijena koju sam lako platio.

Htio bih odvojiti još jedan tren i navesti nešto što me posve oduševilo. U Ys temi sam napisao kako je Nordics jako cinematic iskustvo… Kai je još genijalniji po tom pitanju. Koreografija borbe u animacijama graniči sa nekim ludilom koje možemo vidjeti u animeu. A zadnje dionica igra… apsolutni spektakl vizuala, konstantna izmjena između borbenih stilova, tranzicija između animacija i gameplaya… sve to uz apsolutno savršenstvo soundtracka. Mislim da je sa Kai Falcom napokon dosegnuo razinu koju su oduvijek željeli. Ono što su ponudili u ovoj igri graniči sa ludilom pa vjerujem da ono što planiraju ponuditi u budućnosti može biti samo bolje.

Što se tiče soundtracka, odslušao sam ga još prošle godine (vješto izbjegavajući spoilere) i bio sam oduševljen, soundtrack 2024. godine. Staviti svaku skladbu u kontekst priče je nešto posve drugo, muzika tako dobiva sasvim novi smisao, sasvim novu razinu. Emocija prši iz svake pore ove igre, pružajući iskustvo koje nitko ne može kopirati.

Već godinama pratim serijal, odigrao sam sve što je u ponudi (neke naslove i više puta) i još uvijek se ne mogu načuditi koliko se serijal brzo razvija. Ne samo pričom već i sa tehničke strane. Naravno, to su još uvijek grafički tek prosječne igre, no igre imaju prvoklasni art. Gradovi i sve lokacije djeluju živo, imaju svoja obilježja, svoju kulturu, običaje stoga, usprkos vizualnoj prosječnosti, lokacije nisu lišene maštovitosti i detalja koje mnoge moderne igre nemaju. Grafička prosječnost je i najveća boljka serijala ali jedan vrlo lak kompromis koji sam u bilo koje trenu spreman platiti za kontinuiranu kvalitetu koju Falcom zadržava već godinama.

U svom sam dugogodišnjem gaming stažu odlučio krenuti na jedan posve suludi quest (main quest, molit ću vas) i odlučio naći savršenu anime igru. Znate, igru koja djeluje kao interaktivni anime. Ta me ideja oduševljavala godinama i dugo sam vjerovao da sam je napokon našao. Prije nekoliko godina sam odigrao Scaret Nexus. Bio sam oduševljen, "Napokon je imam." pomislih. Naivno, lišeno pameti i logike. Ne znajući koliko sam u krivu… Sada se sigurno pitate što mi je i o čemu uopće pričam… Molio bih vas još koji trenutak vaše pažnje. Scarlet Nexus svakako jest prvoklasna igra, ali nažalost, već godinama ispod radara mi je prolazio serijal koji toliko volim, u kojem toliko uživam i koji je toliko anime. U svom naletu obične ljudske gluposti sam ga bacio u neki mračni kutak svoga uma i potpuno ga zanemario.

Stoga, sada ispravljam pogrešku. Kai no Kiseki je ultimativna anime igra, a Trailsi su najkompleksniji serijal gamig industrije.

kabegami

1. Kao i uvijek, kad su tvoje recnezije Trialsa u pitanju - prvo like i reakcija, a onda čitanje!
    2. Trenutno prelazim Daybreak 1 i malo je reći da sam oduševljen. Nažalost (ili da sreću) više ne igram intezitetom kao ranije. Ili…
    3.

kabegami a gotovo i bez ručka.

4. Idemo! Kai na Zapadu! Ne ove godine, nego već sutra!

Također…

kabegami Serijal još uvijek raste i tek treba zauzeti svoj pravi oblik.

I onda kažu "još samo 2-3 arca" aha…

I da pitam, koliko ti je trebalo za prelezak?

herc I da pitam, koliko ti je trebalo za prelezak?

125h.

Činilo mi se manje jer, da ti pravo kažem, uopće ne znam gdje sam i kada ulupao toliku satnicu.

2h igre bi prošlo kao pola sata.

Ovo je sramotno na šta lici i kako radi ps4 verzija Daybreak-a,prosto je neigrivo. Nisu trebali ni izbacivati igru ako će ovako biti,propade mi 150 eura.😒

• foggy

•  
        •  
        •  
        •  

Ja uzeo Reverie za PS, na 40% popusta je. Nek stoji, budem odigrao nekad nakon Monster Huntera.

Meni ovo može da sluzi za kolekciju jer prosto ne vjerujem da ću igrati.Sinoc sam instalirao Daybreak 2 za PC i sve bukvalno leti i radi bez greške ali ja sam uvijek vise volio i htjeo da igram na konzoli i kupio sam svaki naslov iako sam ih prethodno već bio odigrao na ovaj ili onaj način.

8 dana kasnije

Malo sam se prebacio na Zero i Azure ovih dana pa jurim one trofeje i achievement-e.Po meni inače najbolji i najkompletniji Trails-i jer su prosto nekako unapređena verzija Trails In The Sky a Cold Steel je i pored mnogo dobrih stvari ipak malo slabiji serijal. Daybreak još nije završen i nisam ga dovoljno istražio a on je najmanje na nivou Cold Steel-a. Pitam se u kom će se smjeru dalje razvijati franšiza i koja je sledeca zemlja u kojoj će se dešavati radnja jer na mnogo pitanja još čekamo odgovor.

dejzika Pitam se u kom će se smjeru dalje razvijati franšiza i koja je sledeca zemlja u kojoj će se dešavati radnja jer na mnogo pitanja još čekamo odgovor.

Mislim da je Kondo negdje rekao da bi sljedeći arc trebao biti zadnji, ali on je takav troll da ga uopće ne treba shvaćati ozbiljno. Ha-Ha-Ha

Nekako mislim bi sljedeća mogla biti Arteria, ili krajnji istok kontinenta. Ako stvarno krenu na Arteriu, očekujem all-out war između crkve i Ouroborosa. Nema šanse da će im samo tako dopustiti da šire kaos po Arteriji, ne isključujem ni direktan napad na Ouroboros. Crkva je jednako, ako ne čak i više, opasna kao i Ouroboros i tek trebaju pokazati što skrivaju. Ako odu na krajnji istok… samo nebo je granica (ha!).

Bilo bi zanimljivo imati dual protagoniste. Jedna strana crkveni Dominion, druga Ouroborosov enforcer. Na taj bi način mogli pokriti jako velik dio priče. No, bilo kako bilo, na to ćemo ipak morati pričekati malko duže.

Čak i kad završi ova glavna priča, imaju materijala za pokretanje barem nekoliko trilogija i spin-offova.

kabegami Mislim da je Kondo negdje rekao da bi sljedeći arc trebao biti zadnji,

herc

Stegnulo me dok sam pisao, vjeruj mi… Ali ne brini, kako sada stvari stoje, ne gine nam barem još pet igara. 😃

Možda će taj final arc biti Zemurian arc, pa ćemo letjeti posvuda. Budućnost svakako izgleda zanimljivo.

Čisto sumnjam da će biti biti enforcer jer se tu malo gubi Legend Of Heroes koncept mada bi to sve lijepo moglo da se izvede i objasni kroz priču. Dominion možda mada je realnije da to bude Squire na početku pa da postane Dominion kasnije znajući kako ekipa iz Falkoma zna da razvuče priču.I jedni i drugi su previše moćni a do sada smo osim Van-a imali početnike za protagoniste.Uzgred,mnogo prije izlaska Daybreak-a sam cuo glasinu da će glavni lik biti agent obavještajne službe Calvarda ali ni od toga nije bilo ništa na kraju. Sto se settinga tiče možda Arteria ako se planira još jedan arc pa da se sve zavrsi ili ako pak planiraju vise može neka zemlja za neotkrivenog East-a.Ovako na prvu loptu najviše me zanima ko su peti i novi sedmi Anguis (ako već i vrapci na granama znaju ko je prvi 🙂)kao i da vidim još jednog S rank bracera i Ein Selnate u akciji,eto.

dejzika do sada smo osim Van-a imali početnike za protagoniste.

Kevin je tek u trećem djelu Sky trilogije glavni lik a ja sam mislio na početak novog serijala kada po pravilu radnja i akcija idu malo sporije.

dejzika Čisto sumnjam da će biti biti enforcer jer se tu malo gubi Legend Of Heroes koncept

Ne nužno, obzirom na apsolutnu slobodu koju uživaju u Ouroborosu, mogu potpuno ignorirati Anguise i Grandmaster te raditi stvari na način koji žele. Većina ih spada u neku sivu zonu, baš poput Vana. Inicijalno je bilo zamišljeno da glavni lik Calvard arca bude Enforcer no odbacili su ideju jer se načelno kosila sa pričom koju žele ispričati. Što ne isključuje mogućnost da iskoriste istu ideju u budućem arcu.

dejzika Dominion možda mada je realnije da to bude Squire na početku pa da postane Dominion kasnije znajući kako ekipa iz Falkoma zna da razvuče priču.

Obzirom na smjer kojim priča ide ne želim isključiti mogućnost da dobijemo nekog moćnijeg Dominiona. Nekoga tko je upoznat sa svime što se događa, i netko tko će znati i (još bitnije) moći reagirati na način koji je potreban. Makar, Rufina je bila "samo" knight pa je sposobnošću parirala Dominionima. Sve karte su otvorene.

Nadalje:

dejzika do sada smo osim Van-a imali početnike za protagoniste

Upravo zbog Vana i mislim da se više neće vratiti na onu staru formulu "zelenog" protagonista koji tek mora stasati i vidjeti što se događa u svijetu. Želim vjerovati da je Van prvi u nizu protagonista koji znaju što se događa iza kulisa.

dejzika Ein Selnate

E drago mi je da nisam jedini koji nju željno iščekuje. O njoj znamo samo mrvice (i onu, prema Tovalu, pretjerano dramatičnu priču iz Carnelia knjiga) ali prema svemu što smo čuli žena je siledžija i čudovište. Jedina (ako je vjerovati Wazyu) koja je mogla parirati full-powered Arianrhod u borbi jedan na jedan (uz korištenje pune snage svoje Stigme, btw).

Teško je to sve uklopiti oko “profesije”glavnog lika,imaju i ti questovi koji moraju da budu različiti da bi sve bilo zanimljivije a ne vjerujem da bi se jedan kanditat za enforcera ili vitez bavio svim i svačim. Mislim da ćemo opet dobiti nešto neočekivano…slično kao i u prethodnim igrama a opet dovoljno drugačije.

kabegami Upravo zbog Vana i mislim da se više neće vratiti na onu staru formulu "zelenog" protagonista koji tek mora stasati i vidjeti što se događa u svijetu. Želim vjerovati da je Van prvi u nizu protagonista koji znaju što se događa iza kulisa.

Da,u pravu si mada ja i ne očekujem nekog poput Estelle jer je to prolazilo u prvim igrama a sada kada se sve zahuktalo i otvorilo ipak treba neko iskusniji mada nikad ne zna ako se odluče za neki zaokret i restart

kabegami E drago mi je da nisam jedini koji nju željno iščekuje. O njoj znamo samo mrvice (i onu, prema Tovalu, pretjerano dramatičnu priču iz Carnelia knjiga) ali prema svemu što smo čuli žena je siledžija i čudovište. Jedina (ako je vjerovati Wazyu) koja je mogla parirati full-powered Arianrhod u borbi jedan na jedan (uz korištenje pune snage svoje Stigme, btw).

Znam za tu priču ali mislim da joj samo McBurn može parirati.Ein je tu sigurno u top 5 al opet ponavljam tek treba da je vidimo na djelu.

Počeo zadnji chapter u Cold Steel 1 nakon 110+ sati igre. Nadam se konačno završiti da mogu neki drugi naslov pošteno započeti, a mislim da će biti zahtjevno jer sam se zaribao i birao hard difficulty na početku. Zadnji boss u prošlom chapteru je bio užasan.

Legendary_Hero mislim da će biti zahtjevno jer sam se zaribao i birao hard difficulty na početku

Moglo bi ti biti. Ja sam igrao na normal pa nisam siguran, ali koliko se sjećam, mnogi su plakali da je final boss baš težak. Sretno, u svakom slučaju.