• Gaming Vijesti
  • Epic Games Store – Priča o najvećoj prijetnji budućnosti gaminga

Većinom se slažem s Woodijem i mislim i dalje da je EGS jedna od boljih stvari koja se dogodila PC gamerima. Nijedan monopol nije dobar, pa tako ni Steamov, a Steam do prije godine ipo uopće nije imao konkurenciju.

chono7
Ja ne vidim to za PC gaming.
Igre koje su na PCu uspješne, a da nisu esport klonovi su prevladavajućom većinon niche žanrovi koje igra mali postotak ljudi danas ili early access prevare sa potencijalom, ali 0% plana da se dovrše.

Nikom više žao nego meni.

Čak i sad kad sam u povoljnoj financijskoj situaciji, nikad mi nije bilo teže opravdati novi PC hardver i takva je situacija sa puno ljudi trenutno.

Za sad radi Modern Warfare, Planet Zoo se vuče na kompleksnijim parkovima, a za Cyberpunk ću se rađe strpiti par mjeseci dok nabavim novu grafu nego ga igrati na low postavkama day one ili nedajbože na konzoli.

Ja sve instalirano s drugih launchera dodam na steam i pokrećem iz njega. Čista pozadina bez ikona hehe.

wooddiebone Ekskluzivnost na konzolama je rezultirala nekima od najboljih igara

mislio sam na time ekskluzive ala modern warfare mod za ps4 i slicne gluposti. nemam nista protiv konzolaskih ekskluziva, a i zasto bi kad su oni vecinom vlasnici tih studija. Druga srvar je ta da nisam bas ni opcinjen ekskluzivama ove generacije. Bloodborne je kao takva meni jedina interesantna i razlog kupovine konzole. spajdermen, ff7, death stranding, horajzon i unchartedi su bili samo bonus, ali ne nesto zbog cega bih kupio konzolu pogotovo kad se zna od pocetka da FF7 i DS dolaze i na PC, a eto i Horajzon bi se trebao pojaviti...

@wooddiebone ne znam, multiplatformi nikad bolji, sve s boxa je na PCu, sony dao ljudima da probaju neke njihove igre na PCu, naigrao sam se masu space simova, mc, mp fpsova (pubg tebe gledam) , h&s rpg je bio heaven on earth zadnjih godina, mmovi i hibridi rasli kao ludi zadnjih godina, performanse parale po nebu, a ponuda hwa nikad bolja. Meni dovoljno u tom smjeru.

chono7
    Definitivno ima pomaka u dobrom smjeru, al nije to ono što je nekad bilo.
    Čak i usporedbe grafike više nemaju puno smisla jer smo dosegli razinu gdje sve igre sa višim budžetom uglavnom izgledaju predivno na svemu, a rezolucija je postala novi target.
    Ja bi volio da opet dođe ono vrijeme Crysisa i Far Crya 2 kad su se na PCu gurale granice i izdavači se natjecali čija će igra biti proglašena "najljepšom".
    Doduše, to vrijeme je vjerojatno iza nas za uvijek, a ispred nas je samo hrpetina igara koje mogu pokretati laptopi za 6000 kuna.
    Tu sam vjerojatno malo zapeo u vremenu.
    Nije zapravo problem u PCu nego su konzole od PS3/X360 počele dobivati igre koje su i grafički i mehanički nekad bile moguće samo na PCu tako da PC nikad nije bio "beskorisniji" za kežualca sa ograničenim budžetom.

Sad je i miš/tipkovnica na konzolama poprilično normalna stvar i kad dosegnu tih famoznih 60 fpsa, možemo lagano očekivati još drastičnije smanjenje u isplativosti PCa.

Kao primjer, novi Modern Warfare, nekad je Call of Duty bio PC franšiza, skroz negdje do MW2 bi ja rekao. Sad je COD League isključivo na PS4, igra se većinski preko kontrolera (čak i na PCu), a mišljenje o PC igračima je uglavnom da su svi cheateri.

Sreća pa današnji hardver traje puno duže nego nekad i high-end grafičke stare 7 godina bez problema vrte moderne igre. U suprotnom ne znam kako bi opravdali apsurdne cijene koje su u zadnjih par godina jedno od glavnih obilježja PC hardvera.

A to ti je generalni problem gaminga, ne samo PCa. Igre moraju evoluirati pod hitno na ostalim poljima, jer napredak u grafici nije vise drastican kao prije. Ako se fokusiraju samo na to i u ovoj generaciji, imam dojam da ce opet sve biti mlako i nekako vec videno, jer kada uzmes mis/kontroler u ruke i zaigras taj proizvod, bojim se da nakon par sati sve postaje jako poznato, videno i uhodano.

Streamanje igara bi PC gaming moglo dovesti u novu renesansu, ako ga odrade kak spada.

prayer Evo opet good guy EGS!

E to je vrhunska politika, koju rijetko tko ima. Nebrojeno mi se puta desilo da kupim neku igru i par dana kasnije ode na sale, a Sony ofc ne želi ni čuti za refund razlike u cijeni. Bravo Epic na ovome, svatko bi trebao to implementirati u svoj store.

wooddiebone Neće se dogoditi, već sad je vidljivo da svaki izdavač želi vlastiti servis za to jer masovno daju srednji prst Nvidiji i njihovom besplatnom streamingu. Ili barem minimalno onaj od kojeg će imati zajamčenu korist. Baš kao i digitalne trgovine i to će dovesti do grupacija i podjela u ponudi.

Zero
        Nije Nvidia jedina koja ima mogućnost se baviti streamanjem igara.
        Stadia je bila dobra ideja gdje imaš opciju kupovanja igara kao za konzolu bez preplatničkog modela i možeš ju igrati na bilo kojem uređaju koji ima Chrome (mislim da je tako).
        Na žalost realizacija je bila glupost, ali ako nešto ne prođe iz prve ili iz druge ne znači da se u budućnosti neće naći netko sa dobrim rješenjem.

Podsjeća me čitava situacija na RTX koji je bio otpisan odmah na dolasku zbog manjka podržanih igara bez da se uopće uzme u obzir smjer u kojem RTX može odvesti tehnologiju.
        Npr. znate li da putem ray-tracinga prvi put u povijesti možemo realistično simulirati zvuk?

Zato mislim da to kaj ti sad kažeš da je to neuspjelo znači frišku figu kad uzimaš sample od dva-tri primjera.
        Misliš da su kočijaši 1800-tih znali da će auti zamjenit kočije?

Zero
        Nije Nvidia jedina koja ima mogućnost se baviti streamanjem igara.
        Stadia je bila dobra ideja gdje imaš opciju kupovanja igara kao za konzolu bez preplatničkog modela i možeš ju igrati na bilo kojem uređaju koji ima Chrome (mislim da je tako).
        Na žalost realizacija je bila glupost, ali ako nešto ne prođe iz prve ili iz druge ne znači da se u budućnosti neće naći netko sa dobrim rješenjem.

Podsjeća me čitava situacija na RTX koji je bio otpisan odmah na dolasku zbog manjka podržanih igara bez da se uopće uzme u obzir smjer u kojem RTX može odvesti tehnologiju.
        Npr. znate li da putem ray-tracinga prvi put u povijesti možemo realistično simulirati zvuk?

Zato mislim da to kaj ti sad kažeš da je to neuspjelo znači frišku figu kad uzimaš sample od dva-tri primjera.
        Misliš da su kočijaši 1800-tih znali da će auti zamjenit kočije?

Ne kažem da nije budućnost već da put do toga neće biti za krajnjeg korisnika nimalo jednoznačan već nas čeka neizvjesnost (kao u slučaju kupnje igara na Stadiji) i fragmentirana ponuda. Ali neka se izdavači do tada kolju za prevlast i ponudu streaminga, pa tko opstane.