Fico
Iako stvarno mislim onaj dio da je naslov pretjerana reakcija, mislim da si fulao sarkazam kompletnog prvog djela posta.
I ovo da nikom ništa nakon tolike drame opet stoji, slagao se ti s tim ili ne.
Pretjerana je reakcija bila, gaming se nije promjenio, pc gaming se nije promjenio, a ovo da kupci glasaju sa svojim novčanikom je upravo ono što želim reći.
Ukoliko se ljudima ne sviđa ekskluzivnost, imaju opciju koja iskazuje revolt prema istome i ja podržavam svakoga tko svojim novčanikom pokušava napraviti promjenu.
Po strani kvaliteta EGSa jer to niti nije tema, tema je utjecaj EGSa na budućnost gaminga. Tu si pretjerao sa reakcijom. Da, EGS je smeće, i vjerojatno nikad neće dostići razinu na kojoj je Steam, ali ne postoji slučaj gdje su dvije ili više firmi u konkurenciji, a da je to bilo loše za potrošaća, isto kako ne postoji niti jedan slučaj da jedna firma ima monopol nad nečime, a da je to dobro za potrošaće.
To su činjenice. Gameri će imati izbor raditi promjene svojim novčanicima umjesto da imaju samo jednu opciju sa kojom se moraju pomiriti ako žele igrati igre.
Ekskluzivnost na konzolama je rezultirala nekima od najboljih igara ikad napravljenima i ako se to pojavi na PCu tu smo svakako na dobitku.
Pogotovo sad kad je PC gaming, slagali se neki ili ne, ipak dosta u zaostatku što se tiče i broja ekskluziva (minus indie) i kvalitete portova multiplatform naslova.
Kao što rekoh, na kraju sam utjecaj EGSa nije niti blizu radikalan kakvog si ga opisao u članku (i zato je pretjeran), a dugoročno bi mogao imati poprilično velike benefite za nas igrače BAŠ ZATO što imaš opciju ne dati svoj novac određenom izdavaču.
Ne izvlačim to iz guzice, apsolutno svi dosadašnji slični slučajevi tako kažu.
Ukoliko je EGS propali projekt, Epic će u jednom momentu to shvatiti i promjeniti način poslovanja, također ako developeri vide da im se igre ne prodaju na EGSu, neće svoje igre izdavati tamo. Isto vrijedi za suprotnu situaciju.
E i tu smo mi da odlučimo.