• Gaming Vijesti
  • Pogledajte za što je sposoban PlayStation 5: Ovo je Unreal Engine 5 demonstracija

Pročitaj na portalu
Članak

Pogledajte za što je sposoban PlayStation 5: Ovo je Unreal Engine 5 demonstracija

Današnje veliko iznenađenje Summer Game Festa nije igra, već nova verzija najpopularnijeg grafičkog pokretača Unreal Enginea. Video koji imate priliku vidjeti u nastavku vrti se u realnom vremenu na PlayStationu 5.

Ne znam za vas, ali ja se jebeno tresem. Ovo izgleda kao game changer, samo se nadam da će sve zapravo funkcionirati i u praksi. Trnci...

"much bigger impact on games than people are thinking like in ten years "

"best SSD on any platform "

"loading screens are over"

"pop-ins are off"

"textures are streamed"

"PS5 going to help drive future PC" - EPIC CEO

Izgleda bolesno.

Ovo je bolesno dobro i teško je shvatiti da je real-time. 😃

Tim Sweeney | Creator of Unreal Engine - “Sony's PS5 storage system is absolute world class. Best on any platform. Better than any high-end PC. It's a dream come true."

chono na aparatima 😃

[deleted] hvala za ovo, odličan osvrt od nekoga tko je "unutra".

Uff nemogu docekat i vidit sta ce studia od sonya radit. Odusevljen

Pogledao sam na TV-u u 4K rezoluciji. Majko mila. I uz YT kompresiju ovo je stvarno, ali stvarno predivno. I što je najbolje - ovo je tek samo početak. Kakve ćemo tek vizuale dobiti za dvije-tri godine. Stvarno čudo.

master_x Znači na XseX će izgledat još bolje.

Ne. Možda veća rezolucija, bez Ray Tracinga.

fensisuperstar We’ve been working super close with Sony for quite a long time on storage. The storage architecture on the PS5 is far ahead of anything you can buy on anything on PC for any amount of money right now. It’s going to help drive future PCs. 😃 😃 😃

o čemu vi pričate? sa njihove stranice.
"Unreal Engine 5 will be available in preview in early 2021, and in full release late in 2021, supporting next-generation consoles, current-generation consoles, PC, Mac, iOS, and Android."
Drugovi moji, naučite što je engine a što je hardver.

Gledam i gledam taj video i stvarno se ne mogu prestati čuditi kako fino izgleda. No na drugu stranu opet ti se dođe upitati kakve su kobasice oni pekli na konzoli dok se taj demo vrtio. Ili to ili imaju jebeno dobro hlađenje.

@fensisuperstar But, but, this is engine 😁
Kako ce ovo dobro sjesti na Amperici. Jos ako ubacimo RT u cijelu pricu! Navodno Ampere ne trpi nikakve hitove za ukljucenim rtxom.
I konacno benefiti od SSDa na PCu kako spada. Predugo je vremena proslo 😞

Pa no, čekaj dok dodje novi phison controler PCI-e 4.0 i samsung 980pro, uz novi direct x i unreala engine. imam hardPIPI right now.

Sjećate se ovoga? 😃 Sad izgleda stvarno loše, a igre su ga odavno nadmašile.

@Flipper trenutna verzija za konzole i next gen konzole je Unreal Engine 4.25
dobar je jos. ne treba ga bacati.

demo is rendering at 1440p "most of the time" on ps5.....i 30 fpsa....

Evo jesam! A ono, ne znam, previse sam se nagledao ovakvih stvari u proslosti i na kraju se pokazalo da igre i nisu bas izgledale kao ovako jedna kontrolirana okolina.
    Shvatio sam poantu i srz novog enginea, ali ne vjerujem previse da ce studiji koji budu koristili UE5 dostici ovu razinu u igrama. Kad bi barem bio u krivu, nitko sretniji 😁

Genesis nemoj da te zavaraju te brojke. Ovo je sklepani tehnički demo koji je doslovno nakrcao scene milijardama poligona baš u svrhu stres testa.

Recimo kad ženska uđe u onu prostoriju tamo je 500 kipova od kojih svaki ima preko 30 milijuna 8k poligona. Znači doslovno su ih tek tako nabacili da se prikaže sposobnost enginea. I to sve GPU iscrtava s osvjetljenjem u realnom vremenu. I onda tko zna koliko milijardi poligona iscrtava u onom preletu, u puno većoj brzini i s istom efikasnošću.

Stvarno impresivno za jedan stroj od 500 eura. Impresivno je i što su napravili od enginea. Pogledajte u 4K na Vimeu obavezno:

[deleted]
    Machine learning je najveća revolucija koja se trenutno događa u svijetu i mislim da tu ima jako puno iznenađenja koja bi nam mogla stići u skorijoj budućnosti. Pogotovo jer je ta tehnologija praktički u začetcima.
    U kombinaciji sa brzim SSDima bi developerima u budućnosti trebalo biti puno lakše kreirati svjetove i likove koje žele bez da su limitirani mogućnošću hardvera.
    Tehnologije poput RTXa su samo početak početaka i tek su prve od tehnologija koje će relativno stagnirajućem hardveru omogućiti bolji pipline i optimizaciju.
    Puko napucavanje tranzistora i dizanje takta procesora lagano postaje prošlost, a umjetna inteligencija će preuzeti veliki dio problema koji danas koče razvoj.
    Onda kad tu tehnologiju prenesemo u cloud ili čak minijaturiziramo da radi lokalno, mogli bi se dosta skoro stvarno iznenaditi kad vidimo čak Playstation 6 ili 7 u obliku novog Sony mobitela.

Ne znam, možda sam malo zabrijao, ali tehnologija ide naprijed u skokovima.

Žao mi je što je ovo samo tech demo, što ovo neće biti igra. Ja bi radi ovo igrao na launchu 🙁

@wooddiebone nista ne zabrijavas, vec si dobro upucen u smjer kojim ide ova industrija, ali i mnoge druge. Machine learning, AI, IoT samo nagovjestavaju neke buduce autonomne sustave i interakcije izmedu covjeka i stroja koje pomalo postaju nepoznanica odnosno ne zna se kako ce sve to zavrsiti. Botovi u igrama koji uce kroz gameplay, igra koja sama slaze puzzle i stazu, dok u real lifeu vjerojatno krecu impantanti i polagana cyberpunk spika.
      Sto se tice gaminga, Nvidia je vec prije par godina usla u AI podrucje i sada vrse veliku ekspanziju na tom polju. Rtx je samo pocetak, a mislim da mozemo vrlo brzo ocekivati nesto novo i prosirenje middlewarea

@wooddiebone

wooddiebone Puko napucavanje tranzistora

veličina tehnologije je itekako bitna. svaka tehnolgija ima svoju granicu sve dok litografija ne napreduje. Na kraju krajeva softver se pokreće na hardveru. Kad waferi postaju tanji chip postaje manji i za istu snagu se treba manje hladit. Plus na istoj veličini stane više čipova i automatski sa istom tehnologijom mozes izvuci više snage. Može engine biti savršen ali na kraju krajeva ne možeš sa jednom AA baterijom pokrenuti auto. Sve treba svoj juice.

fensisuperstar Istina da, ali htio sam sa time reći da smo u periodu kada sirova snaga ne raste više eksponencijalno nego izmišljamo pametnije načine da povećamo iskoristivost, a ti pametniji načini bi uz pomoć umjetne inteligencije trebali dati čak i bolje rezultate i brži napredak nego da hardver guramo istim tempom kao npr. krajem prošlog stoljeća.

Mislim da u ovom desetljeću možemo očekivati velike stvari.

pa to i je istina. snaga i performanse ne rastu istom mjerom. čak kad puknes dvije grafe u SLi/nvlink ne dobijes duplo snage. mislim ljudi se snalaze kako znaju i umiju sa hardverom koji imaju. sam se sjeti koliko je studija koristilo fore kao da se renderira mrvicu šire od onoga u što igram gleda trenutno i time rastereti hardver. ako je UE5 upola dobar koliko tvrde to će biti gamechanger. Ne za konzole, ne za PC već za android i iOS. To ljudi još ne vide, ali mobilni gaming je čista Masa. Engine koji moze rasteretit hardver i iskoristit ga maximalno sa današnjim powerhouse telefonima će napraviti takav boom u gaming industriji da vi toga niste svjesni.
        što se tiče machine learninga. Daleka je to budućnost da bude na toj razini.
        Čak mislim da AMD cilja na tu umjetnu intelogenciju. Mislim da je AI jedini šansa da im netko napiše dobre drivere za grafičke kartice. 😃 😃

daj ajde, kakva je to fortnajt faca?

Za početak odlično najavljena "igra" lol. Drugo, koga briga za engine prezentaciju. Koliko te brije za novi engine i štrebersku statistiku išta znače najbolji je pokazatelj kad se se ovu generaciju najljepša Unreal igra vrtila na U3, a ne U4.

fensisuperstar
          Nije to toliko baš daleko. Machine learning je rapidno rastuća tehnologija koja doslovno radi skokove.
          Kažem ti, nemoj se začudit ako već iduće desetljeće nećemo prave konzole u obliku mobitela ili sličnog.

Čudo je što je sve Epic napravio za industriju u samo zadnjih godinu dana, i koliko je novih stvari omogućio developerima. Od Megagrantsa, podrške open source projekata, pa do preuzimanja Quixela, da bi istoga trenutka sve njihove proizvode učinili besplatnima (ili barem za UE korisnike). Mixer, Quixelov novi alat za teksturiranje trebao je ući u betu, pa se onda plaćati, no sada je u potpunosti besplatan za sve, što je odlična stvar jer sada napokon postoji i dobra besplatna alternativa Substance-u koji dominira industrijom. Jest da još uvijek nedostaje puno funkcionalnosti da bi svi samo tako prešli na njega, jer je još u ranoj fazi, ali svejedno se veselim njegovom razvoju. Megascansi su pak besplatni za sve koji koriste UE, i to je isto bila ogromna stvar, jer se radi o daleko najboljoj biblioteci tekstura i skeniranih 3D modela, čije ste assete zasigurno vidjeli u brojnim igrama. Ovo znatno može ubrzati razvoj okoliša, pogotovo kad se upari s Mixerom, koji omogućuje kombiniranje i modificiranje svih tih tekstura, čime dobivamo praktički neograničenu količinu visokokvalitetnog sadržaja. I još sve lijepo funkcionira s Bridgeom, pomoću kojeg se sve s jednim klikom importa i setupa u Unrealu. Na kraju, tu su i silni asseti vrijedni stotine dolara, koje Epic poklanja svaki mjesec, ne samo vizualne stvari, već i gotovi gameplay sustavi.

S druge strane imamo Unity koji je zadnjih par godina u takvoj kaotičnoj situaciji s 3 (tri) različita rendering pipeline-a, svaki sa svojim nedostacima, manjkom fokusa i tonom nedovršenih alata, a koji je sada još više na aparatima nakon ovog predstavljanja. A koliko smo poklona dobili od njih? 0. Svaka glupost se plaća. Svaka tehnologija koju su pak oni otkupili ne postaje odmah besplatna za sve. Evo, uzeli su nedavno ArtEngine, ali i dalje se plaća, samo je sad pod Unityjevim imenom na Asset Storeu. Ista stvar i s Boltom, alatom za vizualno skriptiranje. Sve to skupa stvarno postaje iritantno.

Jedine svjetle točke koje vidim su ECS / DOTS. E sad, što ovo sve znači za manje studije i solo developere ostaje za vidjeti. Recimo, iz programerske perspektive Unity je i dalje većem broju ljudi bolji izbor jer je C# jednostavno puno ugodniji za pisanje od Unrealovog C++. Isto tako, u Unrealu postane sve teže raditi što su mehanike više "out there", jer je dosta fokusiran na specifičan tip igara. Također, Unity je puno bolji izbor za 2D. Zbog toga ne znam baš koliko će indieja odmah skakati na UE5. Ali opet, s novim poslovnim modelom, UE5 je praktički skroz besplatan za njih.

Ja sam najviše nahajpan na dinamički GI jer trenutno ni UE4 ni Unity nemaju nikakvu soluciju, a bakeanje rasvjete je uvijek bilo bolno iskustvo. Unity je imao Enlighten, UE4 je imao neke svoje tehnologije koje više nisu u aktivnom developmentu. Jedino su sad u prošloj ili pretprošloj verziji izbacili SSGI, ali nije mi baš nešto. Unity je također najavio svoj realtime GI u 2021., pa ćemo vidjeti na što će to ličiti. Ali mislim da je borbu u vizualnom polju sada definitivno izgubio.

U svakom slučaju, bravo Epic i neka Fortnite živi vječno! :^)