Pozdrav!

Evo za početak moram reći da sam novi na forumu, no nadam se da mi budete pomogli. Vidim da su se ovdje već tražili slični savjeti i da ljudi uvijek uskoće 🙂

Dakle ovako. S obzirom da sam student, jako puno vremena provodim pred laptopom. Pišu se seminari, učim ili gledam tutorijale i radim pararelno uz njih pa sam sve više počeo razmišljati da si uzmem UltraWide monitor. Jednostavno imati na zaslonu veličine 15,6" uz omjer 16:9 otvorena dva worda ili preglednik i word i to jedan kraj drugog je užas.

Koje je Vaše mišljenje oko takvih ekrana? Koliko sam uspio primijetiti oni još uvijek nisu toliko zastupljeni. Da li je to kao i prelazak s 4:3 na 16:9 pa su ljudi u početku bili jako skeptični?

Muči me između ostalog da li takav monitor mogu spajati na svoj laptop koji ima nvidia 950M grafičku? Inače ne smatram se nikakvih zahtjevnim korisnikom, ali ne želim baš kupiti mačka u vreći tak da mi kao opcija dolazi i klasični 16:9 monitor od 24". Svaka opcija bude bolja od trenutne 🙂

Generalno, osim stvari za faks, odigram koju igru, ali većinom singleplayer ili strategije u LAN-u, a dosta se znam zezati i sa obradom videa i tome slično, ali to je samo hobi, nista kaj donosi novce, tak da ne mogu potrošiti ne znam koliko.

Gledao sam ovaj LG, sad je na akciji pa bi njega i uzeo ako mislite da je ok?
https://www.ekupi.hr/hr/Ra%C4%8Dunala/Ra%C4%8Dunala-i-periferija/Monitori/LED-monitori/LG-monitor-29WK600-W%2C-IPS-panel%2C-UltraWide%2C-2560x1080%2C-300cd-m2/p/EK000252413

Super je i genijalni su za filmove/serije koji su tako i tako u 2.35:1 formatu.

Slažem se, s tehničke strane te ništa ne ograničava da si uzmeš widescreen. A to je ono što želiš. Moći ćeš bez problema word i browser side by side i preporodit ćeš se.

Ali za igre ćeš biti ograničen kao i dosad. Znači ponekad smanjit rezoluciju, igrati s black barovima sa strane...

Po pitanju filmova i serija... Filmovi jesu u ultrawide formatu dok su serije i dalje 16:9; dakle ako nećeš strech preko cijelog ekrnana kod serija imaš crne rubove sa strane. Isto tako sav youtube sadržaj je u 16:9 formatu.

Koristim LG 29" ultrawide monitor već negdje četiri godine i po pitanju igara više se nebi vraćo na 16:9 format.
90% igara podržava taj format, (point and clik avanture uglavnom ne podržavaju te formate) a ako koja i ne podržava često se nađe fix. Ali isto tako treba napomenut da su cutscene u igrama isto u 16:9 formatu!
Npr, Witcher 3 i Red Dead Redemption 2 imaju fix da iam cutscene budu u ful 21:9 formatu...

U nekim igrama će ti UI biti u 16:9, iako igra podržava 21:9 kao npr u novoj DOOM igri

Dok će neke imati prilagođeni UI za 21:9 foramt kao npr The Outer Worlds

Sljedeći monitor mi je 34" ultrawide sa HDRom

E super, hvala vam 🙂

Osobno me ne brine ako ću u serijama ili pojedinim filmovima imati black barove, tak da s te strane sve 5. Kak sam napisao, bitno mi je da si olakšam rad za faks, a usput vjerujem da mi bude lakše raditi i u alatima tipa adobe premiere 🙂

Za igre isto tako, snaći ću se, nema straha 🙂

Jedino šteta da ovaj dotični nema baš ništa osim sitnog podešavanja u nagibu, ali i to je ok za tu cijenu. Vjerojatno ću ga onda uzeti pa javim dojmove kad dođe. Možda će i nekom drugom dobro doći ta informacija.

doktor1 Baš me zanima kako će ti biti na duže vrijeme s tim. Uz to što je ogroman, kažu da HDR dosta umara oči. Ok, znam da se uključuje po potrebi, ali opet je to monitor i tu si bliže ekranu u odnosu na TV.

Dirtbags

Ja sam odmah uzeo ARCTIC Z1 Basic nosač za monitor!
        Mislim nekih 250 kn u Linksu.

Zero

Meni se isto 34" čini pre ogromno iako je to vjerojatno stvar navike. Znam kad sam uzimao TV, uzeo sam 43 incha i osječao sam se kao da sam u kino, a sad mi je žao kaj nisam uzeo barem 49".

Btw kad si već spomenuo umaranje oči. Čitao sam dosta savjeta, između ostalog vidim da se i ovdje raspravljalo o monitorima i nedavno ste preporučili čovjeku Dell-ov monitor. Znam da nije skroz ista namjena i da ja više težim UltraWide monitoru, ali postoje negdje podaci koji bi baš o tome govorili?

Za taj Dell sam baš našao da je pogodan za duže korištenje, ali za LG ništa konkretno.

Što se tiče Della ono je bio (po meni) najbolji monitor u njegovom jako ograničenom budžetu. Pa je i izbor monitora bio sužen. Taj Dell je bio jasan izbor za ono što je čovjek tražio, posebno u usporedbi sa Phillipsom.

Nisam još gledao što se još nudi u tom cjenovnom okviru, ali LG je generalno jako dobar što se tiče monitora i sigurno ćeš biti zadovoljan ovim koji si linkao.

Fenix

Tako je, ja sam si prvenstveno postavio budžet i zatim išao vidjeti što se maksimalno za to moze dobiti.

Iako ovaj LG djeluje bas dobro, a moj mi jos nije ni poslan, a isto sam uzeo prek ekupi. Mogao bi primjeniti narudžbu 😃

Super je što se dobije dodatnih 10% na ovu akcijsku cijenu ako se plaća VISA karticom

Gledao sam malo i to je to, nema boljega za te novce. Općenito ni izbor nije baš veliki za UW u tom rangu pa ni ne moraš razbijat glavu previše.

Super si onda prošao s cijenom i bit ćeš zadovoljan. Preporodit ćeš se s 15.6 na takvu dijagonalu i bit ćeš oduševljen s bojama, pogotovo u Adobeu. Javi dojmove kad dođe 😀

Sad ti još samo preostaje vidjeti hoćeš li se naviknuti na UW, al' vjerujem da hoćeš.

EDIT: Sorry, pomiješao sam tebe i @Dirtbags

Ali i ti ćeš sigurno bit zadovoljan, promjena ogromna 😃

Imao sam doma UW monitor pa sam ga na kraju prebacio u ured, savršen je za rad u excelu i multitasking s više alata (u biti, imam combo laptopa i UW monitora). Doma sam opet u 16:9 formatu ekrana, no koristim monitor sa osvježavanjem od 144 HZ pa mi se teško, u kontekstu gejmanja, vratiti na 75Hz ili manje 🙂

Momci, samo da javim da sam na kraju i ja uzeo ovaj monitor 😃

Stornirao sam prvobitnu narudžbu za Dell (samo jos nisam dobio povrat novci) i danas mi je stigao LG 🙂

Jos jednom hvala svima uključujući i @Dirtbags radi kojeg sam opće krenuo gledat ovaj model 🙂

Pošaljem dojmove nakon što ću ga koristiti neko vrijeme.

Bogami još ću ga i ja sad kupit. @Dirtbags koliko ti plaćaju? 😀

Čestitam na kupnji svakako. Super na prvu izgleda ovako. Javi dojmove.

Jel to 29" WK600?
            Ako je, welcome to the club! 🙂

I još VS Code upaljen. Čovjek od kulture.

Tako je, LG 29WK600.

Haha, hvala @Tzereen 🙂 Jučer sam ga samo na brzinu upalio, ali kad dodem s posla, idem malo uživati. Vjerojatno ce mi trebati koji sat da se prilagodim, ali bit će 🙂

Ja sam se preporodio nakon običnog (16:9) wide monitora. Super je monitor.
            Ali da, idući će mi biti 34" curved 4K 🤣
            Navukao sam se!

Tzereen
              Ja sam sa flat 24" presla na curved 32"... nakon 3 dan odvratne migrene zamjenila sam za curved 27" jer nisam mogla.