chono7 OK ti se ne slažeš sa slobodom izbora. Jebiga, tu zbilja ne mogu pomoći.
Investicija JE zato što ako ja kupim igru za 500 kuna digitalno...to je to. Nema dalje, Potrošio sam i neću ih više vidjeti.
Ako kupim fizičku verziju za 500 kn i vratim 360-380 kuna...i za NOVU igru nadoplatim oko 100-injak kuna...pa eto pogledaj matematiku.
E sad...da li bi ti radije kao potrošač za novu igru dao 100-injak kuna ili punih 500 kuna. Mind you ovo je potpuno legalno i potvrđeno developer dobije lovu od svega ovoga.
Vidiš ja bi radije dobio 360 kuna naspram nula tako da mogu nadoplatiti dodatnih 100-injak kuna za novu igru koja izlazi sljedeći mjesec i opet dam DIREKTNO lovu developeru/izdavaču i opet učinim dobru stvar.
Nije li zapravo bolje za cijelu industriju da ja mogu kupiti dvije-tri igre u dva mjeseca nego samo jednu? I to sve na potpuno legalan način gdje svi dobiju lovu? Ili da kupim jednu od 500 kn i ciao? Ove dvije neću kupiti jer eto neću tada imati love. Vidiš meni je lakše nadoplatiti 100-injak kuna i priuštiti igru nego punih 500 + svi oni razlozi i scenariji iz prošlog posta.
To se zove pametno management novca gdje opet ponavljam mogu kupiti 3 LEGALNE igre u 2 mjeseca umjesto jedne i sav novac ide tamo gdje treba ići.
Ja ti ne mogu reci ovo za PC, jer nema tih podataka nigdje. Ja cu ti postaviti drugo pitanje. Jel ti znas uopce od kuda ti keyevi dolaze?
Moja PRETPOSTAVKA, ali i ovo što možeš pronaći na netu je da je to jedna debelo siva zona gdje devovi i izdavači dobiju značajno manje ili ništa od te preprodaje. IMO nije uopće usporedivo s primjerice prodajom legitimno kupljene igre iz Sancte na Njuškalu, dok ovdje ni G2A, ni Kinguin i slični uopće ne navode odakle dolaze ključevi ni koliko je sve to legitimno.
Nećeš nigdje naći tu informaciju. Možda kupuju iz nekih puno jeftinijih tržišta u ogromnim bulkovima pa prodaju po 10-15 eura više s direktnim profitom (ne prema devu ni izdavaču), možda jednostavno neki kupuju s hakiranim kreditnim karticama pa prodaju upola cijene, neki generiraju kodove na razne načine, uzimaju iz npr. bundle Nvidijine ili AMD kartice gdje se ponekad dobiju kodovi za igre itd.
Ne znamo i to je najveći problem. Kod fizičke igre koju ja ili netko drugi proda na njuškalu ti točno znaš da je ona kupljena BAREM jednom u službenoj trgovini i da je taj novac sigurno otišao u džep developera i izdavača.
Druga stvar je ta da znamo da jako, jako puno ljudi kupuje keyeve na G2A, Kinguin i slično jer ne bi postojali, a dovoljno je vidjeti koliko ljudi po forumima kupuje (ne samo u nas već i vani) pa reklamiraju nešto manji youtuberi, twitcheri i slično. Ja to smatram sivom, ako ne i crnom zonom jer nemamo nikakvu potvrdu odakle ključevi dolaze.
Vjerujem da bi EA, Ubisoft i slični to već provalili i sve zatvorili, ali valjda kontaju da im je bolje dobiti nešto sitno nego da ta sva ekipa počne piratizirati. Zanimljivo da su određeni (i tebi dragi) devovi rekli da igrači radije piratiziraju nego da kupuju digitalno zbog DRM-a, a imamo i ovaj primjer za G2A:
https://www.pcgamer.com/developers-tell-people-to-pirate-their-games-instead-of-using-g2a/
Vidi đavla. Sve čisto I guess 🙂