chono7 Ne znam kako se ne slažeš s tim da u jednu ruku dev/izdavač dobije svih mojih 450-500 kn (ironično da digitalne verzije još uvijek koštaju isto kao i fizičke), a ja za uzvrat dobijem to da tih 450-500 kn više nikada neću vidjeti ni nacrtane.
Mislim da je poštenije da developer/izdavač dobije lovu, ja dobijem fizičku igru i mirna Bosna. Ja je mogu prodati, posuditi, zapaliti, što god.
Isto tako ne bi baš rekao da je to nekakav "dumping", ja to vidim kao priliku da to, ako ja nekome posudim igru na 5-10 dana, njemu se svidi i onda je ode i kupi da bi je igrao i dev dobije svoju lovu opet.
Ili druga situacija u kojoj ja odigram igru, prodam je za npr 300-350 kn, ta osoba koja je kupila možda nije imala love da kupi po punoj cijeni, bude zadovoljna s igrom, počne štedjeti za novi nastavak igre i na kraju npr. TLOU2 kupi DAY 1 bilo to digitalno ili fizički.
Svi su na dobitku, a tih situacija je bilo i ima ih stalno.
Ja sam ipak za to da kupac ima određenu slobodu, a ne da smo svi vezani za 135 servisa, markeplacea i sličnih stvari na kojima nemamo apsolutno nikakva prava ni mogućnosti vraćanja investicije koja nije mala. Fizikala je ipak poštenija verzija prodaje IMO.
Po tome ne znam...što bi se neka firma trebala žaliti što sam ja kupio dionice za 100 kn, uzeo dvije dividende pa je prodao za 200 kn nakon par godina? Ne vidim problem u tome. Oni su dobili lovu, ja kapital na koji mogu zarađivati (dajem banalni primjer, znam da ti kužiš, ali nećeš priznati 😛) i nakon nekog vremena prodam to.
Ili što? Da se Toyota buni što sam kupio njihov auto pa ga prodao nakon par godina skupa s njihovom servis garancijom na kojoj će i dalje zarađivati i možda imati novu mušteriju u budućnosti? Nešto kao DLC u igrama.
Daj ti slobodu izbora. Nikada to nije štetilo. Jedino što šteti u bilo kojoj industriji je ograničavanje, regulacije, kvote i slično.
Uostalom...sada ću se vratiti na PC i budi realan...koliko njih kupuje tobože digitalno, a sve to bude preko key prodavača? 😉
Igra nije investicija u niti jednom pogledu i po defaultu ti ne treba vratiti vrijednost osim pruziti zabavu. Na tebi je hoces li kupiti ili ne
Naravno da je investicija. Uložio sam 500 kuna u kupovinu. Očekujem da za uzvrat dobijem zabavu i da je mogu evenutalno zadržati, prodati ili posuditi. Sve što kupiš je "investicija". Ekipa koja kupi Collector's edicije sigurno razmišlja i o tome da kupuje nešto na čemu će za par godina zaraditi.