Odlično, odlično.  Dobijam želju još jednom to odigrati, također na CRT, priču svakako nisam dovoljno istražio.

Svakako odigraj, ovo je jedna od onih igara gdje se pri svakom novom prolasku otkriva hrpa detalja, pogotovo kad već znaš priču. Poseban gušt bit će ti ako je od zadnjeg prolaska prošlo puno vremena.

Ukratko, meni je Silent Hill 3 najbolja igra u serijalu. Jedinica i dvojka mi imaju posebno mjestu u srcu, prvenstveno zbog nostalgije, a nakon toga zbog svega ostalog. Medjutim, trojka mi je daleko najprljaviji i najtjeskobniji Silent Hill  s najboljim OST-om i pricom. Ambijent je sablasniji od svih ostalih u serijalu i sam pacing igre je optimalan.

Silent Hill 2 se cesto smatra kraljem serijala iz razloga sto je to prvi next-gen Silent Hill i kao takav je ostavio snazan impakt. Ruku na srce, dvojka je velika igra, ali trojka je za mene poptpunija i kao horror mocnija igra.

Apsolutno poštujem tvoje mišljenje, i samome mi trojka dolazi odmah nakon dvojke i, kao što si i sam napisao negdje u MGSV topicu u pogledu kvalitativne gradacije MGS nastavaka, rekao bih da se i kod prva tri Silent Hilla radi o nijansama. Čak bih se složio i da je SH3 možda i najprljaviji SH, a lijepo je i zaigrao na kartu nostalgije s glavnim likom. No, upravo činjenica da je SH2 satkan oko jedne intimne, tragične i, što je najtužnije, sasvim moguće ljudske priče sa snažnim fokusom na psihu glavnog lika, pri čemu je sam grad sa svojom okultnom poviješću gurnut u pozadinu i služi tek kao medij za njegovu katarzu, po meni izdiže dvojku iznad ostalih. Osobno mi je duboka tama u koju je sposoban zapasti ljudski um puno jezivija, uvjerljivija i potresnija od pomalo infantilne kultovske priče, ma koliko ona fenomenalno bila realizirana u prvom i trećem nastavku.

Prije svega zelim pohvaliti tvoj post u kojem je svaka rijecu na svom mjestu, te razmisljanje iz kojeg se apsolutno vidi da si osoba koja poznaje srz serijala. Zapamtio sam te na proslom forumu, obzirom da smo nekoliko puta diskutovali o raznim serijalama na ovakav nacin. Rijetki su takvi sugovornici, ali ima ih par na ovom mjestu sto mi je veoma drago.

Unatoc svemu opisanom, misljenja nam ostaju podijeljena. Hijerarhija serijala je raznolika, pogotovo medju okorjelim fanovima gdje se vodi trajna borba izmedju drugog i treceg Silent Hill-a, a vrlo cesto se nadje neko ko ipak prvi dio smatra kraljem serijala.

Istina, dvojka zaista ima tragicnu i vrlo intimnu pricu, medjutim igrajuci Silent Hill 2 cijelu deceniju stekao sam dojam da mi na jednom dijelu sustina izmice, kao da je su pozurili da sve zavrsi. To se konkretno odnosi na dio sa Marijom, ali i Edijem. Takodjer mi je zao sto Laura, meni jedna od najsablasnijih (da ne kazem najporemecenijih i najperverznijih, vjerujte) licnosti serijala, nije iskoristena na potpuniji nacin. Unatoc tome Silent Hill 2 i dalje ostaje poznat po svojoj prici, te u tom segemntu totalno dominira u serijalu. Ruku na srce, najzreliji Silent Hill.

Gameplay trojke mi je definitivno najbolji. Dizajn. Zvuk. Sve je na vrhunskom nivou, doslovno za cijeli stepen iznad prethodnika. Medjutim, uvijek postoji neka nijansa koja je presudna za izbor izmedju dvije igre u serijalu (pogotovo u MGS serijalu). Konkretno u ovom slucaju to je soundtrack uz cjelokupnu atmosferu. Silent Hill 2 ima maestrealnu muzicku podlogu (White Noiz, The Day of Night, Betrayal, Overdose Delusion i Promise) medjutim Silent Hill 3 ima jednu kompoziciju koja mi totalno pogadja zivac i sve ono izopaceno sto moze da postoji u jednom (ne)razumu. Time za mene sve pocinje i zavrsava kada je ovaj serijal u pitanju.

https://www.youtube.com/watch?v=QAkDrCmUFt4

Samo onaj spinoff na viti nisam odigrao, ostalo sve. Meni je i Origins ok, i ovi kasniji, ali prvi je ipak najjači. Njega sam 5 ili 6 puta riješio, ostale jednom, sad bih mogao krenuti od dvojke s ponavljanjem gradiva. Btw, i prvi film je odličan.

Sephiroth

Zahvaljujem na komplimentima i uzvraćam u jednakoj mjeri, jedan si od rijetkih koji s toliko posvećenosti i interesa pristupa materiji te je s tobom uistinu užitak argumentirano diskutirati.

À propos teme, mislim da tolika podijeljenost mišljenja definitivno govori u prilog tezi kako se u dotična dva slučaja uistinu radi o izvanserijskim igrama te im je objema sama činjenica da se jedna drugoj često svrstavaju rame uz rame najveća moguća pohvala. S ovom si me genijalnom kompozicijom podsjetio na to koliko i trojka ima bogatu atmosferu, baš sam je dobio želju ponovno zaigrati, prošlo je već dvanaest godina... Nikada neću zaboraviti crvenkasto nebo na početku i sobu s lutkom zbog koje mi se i sada ledi krv u žilama, ali ono što me u toj igri najviše ubilo u pojam definitivno je bila soba s ogledalom. Sjećam se kao da je jučer bilo, igrao sam u gluho doba noći s upaljenim surroundom, bilo je prokleto vruće, početak lipnja, i ta mi je scena u kosti utjerala toliki iracionalni strah da je to teško opisati. A tek povratak kući i suočavanje s Harryjevom smrću, definitivno jedna od najmoćnijih scena... Na soundtrack ne treba trošiti riječi, dobar dio ga se i danas vrti na većini mojih playlisti.

ikral

Taj abominalni spinoff, koji kao da je rezultat protuprirodnog bluda između Diabla i Silent Hilla, za mene je bio posljednji čavao u lijes serijala, završni simptom njegove konačne propasti. Niti ja ga nikada nisam odigrao niti to planiram, a siguran sam i u to da ne propuštamo apsolutno ništa. U pogledu filmova, osobno mi niti jedan nije baš legao. Prvi je još i uspio prenijeti nešto atmosfere, ali je, na žalost, promašio bit. Sama činjenica da se u tom filmu pojavljuju i Alessa i Pyramid Head govori mnogo.

9 godine kasnije

Danas je izašao zadnji update za Silent Hill 2: Enhanced Edition.

Ovo što je ova ekipa volontera napravila i ispravila posramljuje mnoge AAA studie. Ukoliko ste fan igre, svakako pogledajte ovo! Kapa i naklon do poda!

herc odigrao sa modovima prije nekih godinu i nešto dana. I dalje najbolja priča u nekoj igri, uz Uedine uradke i idalje odlična igra koju će usrati dodatno sa rimejkom. Kao da sramotni portovi nisu već dovoljno štete napravili…

SH2 ikona za startanje igre mi još uvijek stoji na desktopu. Ikonu mi je žao maknut premda sam to već davno igrao😔.

Kad gledam ovaj video dođe mi malko želja za ponovnim igranjem SH2.

S maglicom su rješavali ne tako lijepo vizualno učitavanje tekstura u daljini nego i prekrili nedostatke u neposrednoj blizini i to u prvom SH.

Ne samo u prvim SH igrama već to su radili i drugi devovi u svojim igrama koje u svom scenariju imaju misteriozno i maglovito okruženje.

maverick Sumnjam da će biti toliko loš, ali je definitivno potreban jer je zapravo jedino PS2 verzija službeno dobila dovoljno pažnje i ljubavi (ujedno I najbolja vanilla verzija bez petljanja s modovima i sličnom). Grafički su definitivno pogodili, samo da ne bude bugova.

Zero uopće ne patim na bugove. Moj problem je što izgleda i igra se kao moderan Resi naslov i što je dizajn likova lošiji nego u originalu, a šlag na to sve je produljivanje kampanje i ubacivanje fillera.

Time igra ne samo da gubi na replayability, već i na pacingu. Kako to znam? Vidit ćete recenzije…

Samo su trebali ići na foru MGS3 remake.

maverick šlag na to sve je produljivanje kampanje i ubacivanje fillera.

Nisam to skontao iz vijesti, ili mi je prošlo nezapaženo. Uglavnom da, treba sačekati recenzije, naravno da nema smisla prednaručivati bilo što od Konamija.

Zero Nisam to skontao iz vijesti, ili mi je prošlo nezapaženo.

Da. I to mi je bio čavao u lijes da ne zaigram, uz spomenutu promjenu one ženske koja predstavlja znamo šta u glavi glavnog protagonista, kao i njegova faca koja je ružnija nego PS2 grafika prije 23 godine, te kamera i napucavanje ala Resi 4.

Jednostavno ne. Svima koji nisu igrali original, možda to ništa neće značiti i želim im ljep provod. Ja ću se držati originala.

Da, malo gubi tim načinom na atmosferi, ali vidjeti čemo, nadam se samo da će ipak imati taj horor štih. Što se tiče produljivanja kampanje nisam fan toga, bolje da je kraća pa da vrijedi nego da ubace stvari koje nemaju veze s vezom, pogotovo mislim na neke tipove side questova što bi moglo uništiti ritam igre.

mjesec kasnije
            Povezano s diskusijom: [unknown discussion]