sanzo Razumjem o čemu pričaš, ali realnost je da se to radi u svakom aspektu života danas. Svi prikupljaju podatke o tebi kad god pokreneš bilo koju aplikaciju i pokušavaju to iskoristit da potaknu da više trošiš. Nije to ograničeno na igre ili specifično mobilne igre. Ako ne pokrenem diablo, pokrenut ću nešto drugo. Ne mogu se ni sjetit zadnje igre koja nije imala nešto dodatno za kupit bez obzira da li je F2P ili 70$ AAA . Ne vidim kako to mogu izbjeć osim da razmislim prije svake kupnje umjesto da impulzivno trošim, a to već i sad radim. Ništa im ne pomažu svi podaci koje skupe, ako ne dopustiš da ti promjene potrošačke navike bez obzira na koji način pokušali manipulirat s tobom.
Naravno, telemetrija je prisutna u svakom softveru današnjice, no mi biramo kome dijelimo podatke. Mislim da postoji ogromna razlika između igranja F2P igre s plaćenom kozmetikom ili čak AAA igre s plaćenom kozmetikom od igranja igara kojima je monetizacija gameplaya glavna mehanika igre. Gledati na to kao "svi su oni isti" je za mene čista apatija koja radi više štete nego koristi.
Manipulacija je uspješna onda kada ni ne skužiš da si izmanipuliran. Isto tako možeš misliti da nećeš nikada ni na što nasjesti, ali u nekom trenutku jednostavno hoćeš jer si čovjek. Mogu opet potegnuti onu našu staru raspravu i reći da već jesi nasjeo, kada si odlučio plaćati PS+. 😄 I nisi jedini koji je nasjeo, trebalo je jako puno ljudi na isti način reagirati da bi se naplaćivalo korištenje već plaćenog interneta, od Xbox Livea pa nadalje. Ne planiram skretati dalje s teme, samo sam htio dati primjer za koji mislim da mnogi ljudi ni ne shvaćaju da su sami zaslužni za prelazak određenih praksi u standard.
Mogu uzet wow za primjer jer sam ga najviše igrao, ali od kraja Burning Crusadea pa na dalje se je sve više i više guralo daily questova i raznih grindova, daily bonusa, login bonusa i raznih drugih sitnih bonusa ako se logiraš redovito svaki dan. Došlo je do te razine da je u prošloj ekspanziji igra imala popis stvari koje bi trebao obavit svaki dan kad si se logirao, točno kao i mobilne igre. Cijela ta promjena u dizajnu je došla od raznih istraživanja i skupljanja podataka o tome šta će potaknut igrača da što više puta priduži pretplatu, čak i u sušna vremena za content, najčešće u onih 6-10 mjeseci između kraja jedne i izlaska druge ekspanzije. Ako ne vjeruješ lako možeš usporedit broj stvari koje si dnevno morao obavit na početku BC-a i Battle for Azerotha, a ne vjerujem da su sa zadnjim ekspanzijama išli u drugom smjeru.
Što je, ako se ne varam, na kraju i lagano ubijalo WoW. To sam puno vidio kako ljudi prigovaraju da je igra sve više okrenuta F2P modelu. Takvi daily login modeli su prisutni u svakoj F2P igri, a nažalosti u plaćenim online igrama. Znam i sam po War Thunderu kojeg sam igrao predugo.
Međutim, to mi nikako ne pokazuje na koji način takav gameplay narušava ravnopravnost među igračima. Jesu li igrači morali platiti išta više od mjesečne pretplate kako bi igrali na apsolutno isti način kao i ostali, s istim mogućnostima (ovdje ne računam ekspanzije koje su uvijek nudile neki novi feature i područja)? Govorilo se o razlici u pristupu i to je glavna razlika, ta da je ideja iza igre s pretplatom da ne narušava ravnopravnost među igračima, svatko može iskusiti onoliko sadržaja koliko ima vremena i volje. Kod F2P igara je stvar drukčija.
Da pojednostavim jer mi se čini da govorim jednu te istu stvar oko koje se stalno pleše, a nikako da se baci kontraargument.
Pretplate ne narušavaju gameplay i ravnopravnost među igračima te su MTX tolerantne ako su samo dio kozmetike.
F2P igre poput Immortala narušavaju gameplay i ravnopravnost među igračima kada postoje MTX za gameplay mehanike, a ne samo kozmetiku.