Tzereen Ovo što koristiš je klasični primjer whataboutisma. Opravdavaš lošu praksu time što i drugdje postoje neke loše prakse. S time da odlaziš u ekstreme. Meni odjeća treba za normalan život. Isto kao što mi treba i hrana, a bome mi treba i benzin. Igre mi nisu potrebne da bih dobio plaću i platio režije i potrepštine.
Meni je to osobno defetistički stav u kojemu sami sebi lažemo misleći da ništa ne možemo napraviti jer, eto, i drugdje se događa isto gdje je teže nešto napraviti pa je bolje samo se prepustiti. Štoviše, doima se kao derivacija bystander efekta.
Za one koji ne znaju o čemu je riječ:
The bystander effect, or bystander apathy, is a social psychological theory that states that individuals are less likely to offer help to a victim when there are other people present.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bystander_effect
Također, nitko te ne tjera da ideš u apsolutne ekstreme s onime što radiš. Nitko te ne tjera da postaneš vegan, ali ako jednom do dvaput tjedno jedeš meso, a ostatak tjedna vegetarijanski, već si učinio nešto konkretno da utječeš na ne samo život životinja, već i na klimu. Ako pak odlučiš da će to meso uvijek biti piletina, onda si dodatno eliminirao najveće zagađivače na svijetu, industriju goveđeg mesa.
Naravno, može se sada reći kako jedna osoba neće napraviti promjenu, no promjena i kreće od jedne osobe. Iz te jedne osobe može nastati još dvije koje su potaknute time da se nešto poduzima. Iz te dvije može doći još tri osobe i imaš dovoljno ljudi za malu udrugu koja podiže svijest o problemima u svijetu. Iz te udruge i podizanja svijesti više ljudi može donositi odluke koje idu na korist planetu, a ne na štetu.
Ne možemo samo odustati jer je svijet u sranju. Neće se time popraviti, već će postati još gori. Prije godinu ili dvije je bio val otkaza u Blizzardu, samo da bi si Kotick na kraju godine isplatio dvjesto milijuna dolara bonusa. Što misliš odakle je to došlo? Od toga da im se igre dobro prodaju. Ako diraš direktno u novac, dirat ćeš direktno i glavešine koje diktiraju kulturu i politiku firme. Meni je jednostavno puno bitnije da su uvjeti rada u industriji kvalitetni, korektni, sigurni i ravnopravni prema svima, nego igranje neke igre.
Ne sviđa mi se što ljudi i dalje kupuju njihove igre, no najviše što ja mogu je bojkotirati firmu i javno pričati o problematici radne kulture Blizzarda. Međutim, ono što stvarno ne volim je vidjeti da se prigovara na određene aspekte u industriji i onda ih podržavati jer je riječ o dragom serijalu. Da se barem onda kaže ovako kao @chono da ne mogu izdržati jer im je dragi serijal. I dalje mi se to ne sviđa, ali barem se ne laže i to mogu razumjeti. Ono što ne volim je kada sami sebi opravdavaju i ignoriraju ono što je poznato naširoko. Isto vrijedi i za varanje samoga sebe ako misliš da taj novac koji daš ne ide prvenstveno Koticku i ostatku uprave, a tek onda Blizzardu u investicije i skoro pa nikako ne samim developerima koji su radili na igri i bili plaćeni standardnom mjesečnom plaćom.