- Uređivano
maximalni
NIkad bježat. medvjed rijetko napada iz zabave. Najčešći napadi su zbog mladunaca, ako nabasaš na metar od medvjeda i prestrašiš ga ili ako je mega gladan odnosno mega ljut. Najčešće se medvjed više čovjeka prestraši nego čovjek medvjeda.
No ako mu okreneš leđa i počneš bježat, predatorski instinkt se probudi i krene za tobom, a medvjeda nečeš samo tako pretrčat. Ako si udaljeniji od njega, polako se i u tišini okrenut prema njemu i povuči se unatrag i tek kada ti njega niti on tebe više ne vidi možeš okrenuti leža i ubrzanim korakom (nikako bježat) napustiti lokaciju. Ako si relativno blizu, suprotno instinktu, treba krenuti prema medvjedu uz što više buke i svjetla (ako je sumrak ili mrak). Nikako medvjeda gađat kamenjem ili nečim, jer ćeš ga raspizditi, a onda te više nema. Samo polako prema njemu, derat se, odvnut muziku na mobu, lampu (ako imaš probbing light još bolje) u oči i hrabro. U 99% slućajeva će medvjed dati petama vjetru.
Ja sam na Hreljinu (mjesto pored Rijeke) imao nekoliko susreta sa medvjedima i uvijek sam imao sreće da nisam uopće zanimao beštiju pa se povukao, a ja također u suprotnom smjeru. Jednom s frendom po noći naletiti relativno blizu i nije bilo povlačenja. Pali rasvjetu i urliči što glasnije i hrabro naprijed. Medvjed se povukao hrabro poput oxi