Nisam mislio se više miješati u raspravu, no jednostavno ne mogu držati jezik za zubima (prste u džepovima?).
Tuhy Doći ćeš kod mene u dućan, obojica ćemo nosit masku.
Nakon toga ćemo otić 10 metara izvan dućana u Burger bar (ili 50 metara u prvu birtiju), tamo sjest i normalno bit bez maske (ako ne prije, onda prilikom konzumacije) jedan do drugog.
I kako je tebi pomoglo nošenje maske u dućanu i kroz centar?
Vrlo je jednostavno. Prolaziš dućanom, počešeš se po nosu, onda malo kihneš na dlan, pa pogledaš rok trajanja na Zvijezda majonezi, onda odeš do frižidera pa prokopaš malo po jogurtima jer želiš onaj iza, koji je hladniji pa da se ne ugrije dok do doma dođeš i tako prođeš sve dijelove dućana na koje te vodi popis za kupovinu. Onda odeš do blagajne i fino kreneš pričati s blagajnicom pa opet malo kašljucati jer se osjeti smog izvana pa fino ne stigneš ni staviti ruku na usta i lijepo raštrkaš okolo kapljice bez da je teta prodavačica to tražila i htjela, bez da je htjela uopće biti u kontaktu s ljudima taj dan, no mora ići svaki dan jer mora zaraditi svoju plaću da prehrani obitelj. Čitavo to vrijeme nosi masku na licu, čitavu višesatnu smjenu, no mušterijama bude problem nositi ju 10 minuta.
Ona nije pristala ići s tobom na kavu ili na burger. Tvoj prijatelj je. Vi ste sjeli. Statični ste. Komunicirate samo međusobno. Udaljeni ste od drugih. Jedine osobe u visokom riziku zaraze ste vas dvoje. Ne šećete bez maske po restoranu, ne kišete pored friško opranih čaša dok plaćate račun. Sjedite i jedete u miru i nakon vas dođe osoba zadužena za čišćenje i dezinficira stol.
Tuhy +, naravno da se ljudi bune na te krpe kad vide da političari rade budale od njih.
Ja razumijem frustraciju oko duplih standarda kad su u pitanju političari, no postavi si drugo pitanje: jesi li spreman iz inata političarima, koje je baš briga tko je Tuhy Tuheljski, stavljati tuđi život, za koji ih je isto baš briga, u potencijalnu opasnost? Nemoj se izvlačiti na političare jer ako radiš isto što i oni, onda i jesi isti kao oni.
Tuhy gledaju te ko da si radioaktivan ak ti je maska spuznula ispod nosa...
Maska ispod nosa je kao da ju ne nosiš. Nije problem nositi ju preko nosa, stoga nek ju ljudi izvole nositi i ne biti mimoze.
chono7 ta maska je takva glupost da je to za nevjerovati! I slazem se s tobom u potpunosti! A sto primjerice za svim artiklima po policama, to svi diraju i gledaju. Tamo je po nekoj logici jednaka mogucnost zaraze.
Ne kašlješ kroz ruke, kašlješ kroz usta. Nećeš pokrivati usta ako su ti ona pokrivena maskom.
Nexus a žive u državi gdje ih jebu 24/7, pljačkaju ih, NEMA PRAVDE, kriminalci šetaju okolo, ratni zločinci i slično...
Ovo nema apsolutno nikakve veze s nošenjem maski. Radiš identičnu stvar koju rade vlada i stožer. Miješaš politiku sa znanosti. Korupcija nema nikakve veze s time da potrošiš 3 sekunde svoga života da staviš masku na lice.
Nexus Šveđani su napravili pravo istraživanje (za razliku od drugih)
Već vidim gdje ovo vodi. Standardno hvalisanje Šveđana koji su imali puno više mrtvih od jednog Vijetnama. Očito su uzor jer su kod njih starije osobe poumirale pa je to ok. Zašto se ne pozivaš na Novi Zeland ili Južnu Koreju kao primjere? Na Novom Zelandu više ni ne nose maske. Na nedavnoj ragbi utakmici su tribine bile pune jer već danima, tjednima nemaju slučajeva. Uspjeli su mjerama iskontrolirati situaciju i vjerojatno je riječ o jedinoj zemlji na svijetu gdje imaš normalan život. Znaš zašto nema normalnog života u Hrvatskoj? Jer je ljudima problem jebenu masku staviti na lice.
Shooter Nije da mi je svejedno, imam ja i zdravstvenih problema zbog kojih možda i ne bi tako dobro proša ka više manje svi šta ih znam, ali jednostavno ne vidim smisao izbjegavanja nečeg šta pari skoro pa neizbježno
Ja taj stav shvaćam i u potpunosti bih ga poštivao kada ne bi svojim ponašanjem imao utjecaja na druge osobe. Na osobe koje se drže mjera, no najebat će zbog onih koji ih se ne drže ili koji ne mogu bez izlazaka itd.
Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Ovo je kao RPG kada imaš ispred sebe ogromnu odluku s posljedicama za tvog lika, no ujedno i za sve likove oko sebe. Ovo je jedna od rijetkih prilika u životu kada tvoje ponašanje stvarno ima utjecaja na sve oko tebe. Možeš podnijeti tu žrtvu, koja ni ne zaslužuje da ju se tako naziva, i nositi masku i držati distancu od drugih i time štititi ne samo sebe, već i druge, a možeš biti šupak koji gleda samo na sebe.
Živim s roditeljima koji će navršiti 60. Otac mi je kroničar iz razloga o kojima ne želim u javnosti. Svo troje se držimo mjera, no to nam ne vrijedi ništa ako se ljudi oko nas ne drže tih istih mjera. I dok se mi trudimo čuvati ne samo sebe, već i druge, zbog šupaka, jer nema druge riječi kojima bih opisao ljude, drugima se živo jebe i moji roditelji, koji već spadaju u stariju životnu dob, mogu najebati zbog toga što netko nije imao vremena nekoliko sekundi iskoristiti da stavi masku. Ide mi na kurac kada se kaže da se previše paničarim jer zbog nemara drugih brinem za život svojih roditelja. Meni je to bahatost na neviđenoj razini i pokazuje kakav smo narod.
Dosta ljudi s foruma znam uživo i iskreno sam razočaran u neke ljude nakon današnjeg dana. Više truda uložite u cjepidlačenje nego što je potrebno da se stavi maska kada je to potrebno. Možda imate te sreće pa budete asimptomatični. Možda ste preboljeli koronu, a da ni ne znate. Zbog toga što ne možete ni u to biti sigurni, svaki put kada Chono, Nexus, Tuhy, bilo tko ne stavljate masku na lice dovodite ljude u potencijalno životnu opasnost, a među njima može biti i moj otac. Sve se to da opisati jednom riječju – sebičnost.
Toliko od mene.
EDIT: Da se pojednostave stvari.