prayer smatram da je krađa teška riječ jer u suprotnom bi bilo posljedica u vezi toga i to ozbiljnih
Kakvih? Misliš da iza slikara i digitalnih umjetnika stoje korporacije poput onih u muzičkoj industriji koja je ISTE SEKUNDE spustila čekić na AI muziku. Samo royalty free baby, nothing else.
prayer Po meni korisnici su sami krivi što su dopustili tj. kliknuli “I agree” kad su se prijavili te im samim time potpis kojeg stavljaju na kutu slike znači apsolutno ništa.
Misliš korisnici su sami krivi što su websiteovi koji hostaju automatski kliknuli na yes na nešto što nitko od njih nije odabrao ili htio? O čemu pričamo? Zar se stotine tisuća ljudi mora početi buniti što se njihovi radovi koriste za nešto što ne žele bez njihovog pristanka. Nije bitno što je potpis dolje ili ne.
prayer U najbolju ruku je pošteno reći da kopira druge radove u ovom slučaju s njihovim pristankom
Sa kojim pristankom još jednom. Svi art websajtovi su bez jebemti stavili sve ostale artiste u automatski pristanak.
prayer Teško je reći da AI u ovom slučaju uzima inspiraciju kad inspiraciju ne može imati
ali treniraš sa istim slikama algoritam kako crtati na sličan način. I to je doslovno gore od "inspiracije". Treniraš algoritam koji moze nacrtati bilo što u istom ili sličnom stilu. Kad netko koristi tuđe radove kao referencu generalno navode tko je njima bio utjecaj na razvoj stila crtanja ili ičega u tom kontekstu. AI koristi stotine tisuća ili milijuna crtača za isto. Možeš pričati o tome kako neće nikad biti isto kao kad sam crtač napravi, ali radi se o tome da ako odeš u algoritam i napišeš ime umjetnika i vrstu crteža i dobiješ sliku koja je u 98% slična tom umjetniku imaš situaciju da je direktno ukradena referenca bez pitanja i da ih AI koristi za to. I bacio sam brojku 98% jer je AI još uvijek daleko od savršenstva. ali ne zadugo. Do prije par mjeseci AI bi crtao prst više ili takve neke nebuloze. Toliko napreduje da će uskoro AI postati opasno dobar. Sama činjenica da je prošle godine AI slika osvojila nagradu je smiješno. Ja nisam protiv usavršavanja AI techa, ja sam protiv toga da se koriste godine i godine života individualnih umjetnika da se razvije tehnologija preko njihovih leđa bez njihovog pristanka, a da pritom netko drugi zarađuje.