zontra Nije bilo potpisivanja, ali je bilo ostavljanja inicijala u slučaju pogreške i ispravljanja nečega što nismo htjeli označiti.
Čitava slučaj pokazuje apsurd u državi. U jednu ruku, cura je napravila grešku i postoje posljedice za tu grešku. Međutim, više problema izlazi na vidjelo.
Prvi je suspenzija čitave mature iz hrvatskog jezika iako se predaje odvojeno i piše u dva različita dana. Pravilnik tvrdi da se dio ispita poništava ukoliko se, među ostalim, preda prazan ili na njega potpiše punim imenom i prezimenom. Dakle, trebalo ju se tretirati kao one koji su predali prazan esej, odnosno dati joj 0 bodova.
Drugi je problem nemogućnosti žalbe, što, kako stvari stoje, nije u skladu s Ustavom. Apsurdno je da najbitniji ispit u nečijem obrazovanju, organiziran od strane državnog tijela, ne prati smjernice Ustava.
Treći problem je jednostavno pitanje dvoličnosti i treniranja strogoće neproporcionalnim kaznama, dok se u ministarstva stavljaju ljudi koji plagiraju doktorate. Znam, ne treba se žaliti što se pravila primjenjuju kada se primjenjuju, ali i dalje mi se čini toliko neproporcionalnim. Da neki učenik ukrade pecivo, rezali bi mu ruku. Da ministar ubije nekog autom, povukli bi ga za uho na par sekundi. Meni je iskreno potpuno neprimjerena kazna poništiti čitavu maturu iz hrvatskog zbog toga što je u jednom dijelu došlo do propusta. Trebalo je vrednovati s 0 bodova kao što stoji u pravilniku i doviđenja.
Posljednji problem vidim u današnjoj reakciji Fuchsa. Kaže, nije se nitko do sada na to žalio. To što se nitko ne žali na problem ne znači da on ne postoji i tipična je izlika koju sam često vidio upravo od profesora koji nisu fleksibilni niti sposobni razumijeti da im program nije kvalitetan. Još uvijek sam student i dobro znam da je više od 80% studenata toliko pasivno da je to pomalo jezivo. Kada se spomene Filozofski, svi se nađu pljuvati kako se stalno žale i nešto prosvjeduju, a to je nešto što bi se trebalo hvaliti jer su jedini koji imaju nekakvu kičmu. Pokušavao sam više puta organizirati neke žalbe i to se na kraju svede na individualnu akciju jer se ljudima jednostavno ne da, lakše im je žaliti se i iskeširati za ECTS-e iduće ak. godine, iako su sasvim jasno zakinuti.
U svemu ovome mi je najgore vidjeti količinu toksičnih komentara prema curi. "Jesi nadarena, ne znaš osnovna pravila pratiti, klavir je kurac, a ne nadarenost, kad si takav genije ko te učio čitati" i sl. Baš pokazuje koliko smo ogorčen narod. Stres je stres i rade se gluposti. Kroz čitavo školovanje se usađuje strah da će skidati bodove svima koji se ne potpišu na ispit/esej i onda dođe matura i dogodi se lapsus da se potpišeš jer napraviš grešku pod ogromnim stresom i doviđenja, pauziraj godinu akademskog života. Koja jebena glupost.
Ukratko, kao i velika većina države, obrazovanje nam je u kurcu.