herc Nisam Weky, ali mogu dati pogled s developerske strane i to kao netko tko je prije dvije i pol godine ušao u profesionalni život pa sam prošao traženje posla kao netko tko dolazi friško, ne s faksa, nego usred faksa. Dosta firmi nudi zimske i ljetne prakse na koje se isplati prijaviti kako bi se dobilo iskustvo. CROZ, primjerice, ima svake godine ljetni inkubator, ili kako već, na kojemu ljudi imaju priliku mjesec-dva raditi na nekom projektu i iskusiti kako je to raditi u struci i pritom dobiti neko novo znanje. Već je i par tjedana takve prakse dovoljno da se samostalno angažiraš i napraviš projektić ili dva u brašni IT-a na koju ciljaš. Nakon toga radiš LinkedIn i/ili gledaš po Facebook grupama gdje se traže developeri te se s pripremljenim životopisom javljaš na natječaje. Ako ne pronalaziš ništa (sumnjam), onda pronađeš firmu koja ti se čini da bi ti pasala i šalješ otvorenu molbu za razgovor, opet, zajedno sa životopisom. Otvorene molbe čuda rade.
Ja nisam ni zadovoljavao kriterije svega što su tražili na natječaju za juniora pa sam se svejedno javio, došao s dvije vrlo jednostavne aplikacije i dobio svoj prvi posao.
Zaputio sam se, prije kakvih dvije godine, u taj krvavi put developmenta gdje u današnje vrijeme moraš pišati krv da bi se uspio istaknuti ispred toliko juniora koji su poplavili tržište. Moram priznati da, koliko god volio ovaj posao, sve više mislim da sam pogriješio jer mi se već sada zgadila situacija na tržištu.
Više se puta spomenulo da fali ljudi u IT-u, a posebice kvalitetnih ljudi. Meni se iskreno iz ovoga čini kao da netko očekuje da im se posao servira na pladnju, umjesto da ulože malo truda u marketing samoga sebe. Stvarno nije puno potrebno da se pokažeš kao osoba koja preuzima inicijativu i koja je spremna učiti. Ako to pokažeš na razgovoru za posao, velika je šansa da ćeš ostaviti jako pozitivan dojam. Bitnije od iskusnog juniora je imati juniora koji je spreman na dvije stvari: timski rad i aktivno učenje. Ako si sposoban raditi s ljudima i ako shvaćaš da moraš još puno žganaca popapati nakon faksa/tečajeva, onda si već dobar materijal za juniora.
Prvo, što se postiže s tim kukanjem da nema radne snage? Prvo što mi padne na pamet je da sve više ljudi upisuje razne tečajeve koji im obećavaju zapošljavanje i plaću od 15k kn za 3 mjeseca. Ili reklamiranje stolova za stolni tenis i playstation za vrijeme radnog vremena pa onda (doslovno, čuo sam za slučajeve) pekari i mesari koji imaju 35 godina i nikad nisu vidjeli nikakav kod kreću se javljati na poslove i time samo otežavaju kvalitetnim kandidatima da se probiju. I što onda točno dobijemo s tim? Ništa, još duplo toliko juniora kojih je iovako previše.
Ovo je brkanje dvije različite kulture. Prva je korporativna gdje puno ljudi pokušava privući one neiskusnije u industriji tim povlasticama poput stolnog nogometa ili adrenalinski nabijenih team buildinga, a da se nerijetko to koristi kako bi opravdalo ispodprosječnu plaću. Već sam u ovom periodu od dvije godine vidio pomak u tom pristupu gdje su firme ipak direktnije pa ne koriste te hype riječi poput "rock zvijezde" i "ninja frontendaša". Čak se i aktivirala priča o tome da se na oglasima prikazuje rang plaće da stvar bude čim transparentnija (ima odlična grupa na Facebooku za takve oglase).
Druga je kultura onih koji žele upasti u IT misleći da je to lako. Neki znaju da ih čeka jako puno posla, neki ne pa se iznenade. Od ovih potonjih neki odustanu, a neki shvate da vrijedi upregnuti, svjesni da se trud isplati sam od sebe nakon nekog vremena. Jako me bocnulo u oko kako se s visoka obraća da se "pekari i mesari od 35 godina" odjednom javljaju na natječaje. Apsolutno je svejedno je li netko Bill Gates ili čistač, ako uložiš truda u svoje znanje, javiš se na natječaj, dođeš na razgovor, prođeš razgovor, očito si zadovoljio uvjete koja firma traži. Tu priča staje. Ovo mi baš zvuči ko preseravanje nekoga tko ima diplomu i misli da su svi drugi kmetovi naspram njega. Kvalitetan programer probit će se kroz 10 i 1000 kandidata jer je kvalitetan. Točka.
Btw. Planiram polako odlazak van gdje će se (nadam se) cijeniti moje znanje i gdje ću dobiti adekvatnu priliku.
Meni ovo baš zvuči kao priče nekoga tko misli da je popio svo znanje industrije, a nije iskusio ni i od iste. Baja može i odavde raditi za neku firmu vani ako to želi.
I ja planiram van Hrvatske, ali ne zbog domaće IT scene. Da želim ovdje ostati, mogao bih stvarno ugodno živjeti kao IT-evac.