Fenix
Ovo je sve rizik, kupio sam stan prije 4 mjeseca pa ću ti navesti informacije koje sam ja dobio.
Šanse da će cijene nekretnina pasti u narednih godinu dana su male. Zbog straha od inflacije, gubitka vrijednosti novca, poskupljenja zbog geopolitičke situacije, investicije u nekretnine su trenutno glavni oblik zadržavanja neke vrijednosti u svom vlasništvu. Pričajući s kolegicom pravnicom iz agencije za nekretnine te njihovom ekonomisticom, obje inače bliske prijateljice, sam shvatio od njih kako oni ne očekuju skori pad cijena, tj. sigurno ne u 2023., a vrlo vjerojatno niti u 2024. Mi smo uzeli stan bez APN-a jer nas je strah bilo čekati i u konačnici smo dobro prošli jer su cijene na istim lokacijama već sada nekoliko tisuća eura više i to za manje kvalitetne nekretnine. Uz to, banke su nudile tada dosta solidne uvjete, a već sada, znajući da je APN pred vratima su neke vratile na one stare, lošije uvjete, po pitanju kamatne stope i ispunjavanja uvjeta za kreditnu sposobnost. S obzirom da i sam prodajem nekretninu, u zadnjih 10 dana sam dobio pozive iz svih agencija u kojima sam oglasio da mogu slobodno podignuti cijenu jer kreće APN. Ja to nisam napravio, ali siguran sam da brojni prodavači jesu. Problem je što će se ta cijena onda fiksirati, a koliko dugo će ostati tako je teško predvidjeti, no očito evo iz agencija imaju neku računicu iz koje izvlače da je ove godine: the only way is up baby.
Ne mogu reći da poznajem lokacije i izvođače radova u Zagrebu, no jedan bivši član GP foruma mi je pričao kako njegov tast/punac je odlučio sa svojom firmom pokrenuti neku novogradnju jer je izrazito razočaran kao dugogodišnji stručnjak u tom polju u trenutne izvođače radova i u zgrade u Zagrebu izgrađene u zadnjih nekoliko godina. Mogu ti možda pitati za detalje ukoliko mi daš neku lokaciju, ali on je eto stopirao njih da kupe nekretninu već nekoliko puta jer je pronalazio probleme u izgradnji.
Nije najsretnije trenutno kupovati nekretninu, no ukoliko vam je ideja kupiti jer ove godine, rekao bih da je i dalje bolja opcija kupiti sad nego li na ljeto ili nakon ljeta. Ukoliko želiš čekati, moraš se mentalno pripremiti na potencijalno čekanje od godinu, dvije, možda i više.