pravednik poznajem dosta dobro Zakon o radu i Zakon o zaštiti na radu jer mi je to struka na neki način i posao mi je vezan za to. Trenutni otkaz možeš dobiti samo ako postoji teška povreda radnog odnosa no čak i onda se možeš žaliti, ići na sud i to se sve oduži jer treba to dokazati. Nije naivno, već jednostavno nije lako dobiti otkaz i ne može ti ga netko samo tako spakirati. Radim na ovom poslu 10ak godina i niti jedna osoba nije dobila otkaz, a bili je stvarno svega, ne za otkaz nego i više od toga.
Imaš od lakših do težih povreda radnog odnosa. Kod lakših uvijek ide prvo jedna opomena, druga opomena, često i treća, a tek onda otkaz. Ako ide otkaz možeš se vuči po sudu jer poslodavac treba dokazati da si nešto stvarno zajebao. Također, u puno slučajeva radi se i procjena radne sposobnosti pa ako nisi sposoban obavljati posao koji radiš ne smiješ dobiti otkaz već te poslodavac treba premjestiti na slične poslove ovima koje si radio. Ovo sam sad nabacao kao primjere, ima hrpa toga.
Ne znam jesi radio kad u državnoj firmi ili govoriš općenito, no dobiti otkaz kad radiš za državi je dosta teško, bez obzira tko koga zna ili ne zna. Ako se netko puno buni uglavnom se ide logikom da se previše ne talasa te ga se stavi na neko drugo radno mjesto gdje će radnik biti, ajmo reći, zadovoljan i još bitnije - šutiti.
Da se razumijemo, posao koji radim volim jer nije rutniski te bih ga nastavio raditi i dalje te smatram kako sam dobar u tome. No ako dobijem još hrpu drugih zaduženja, onda je nemoguće sve raditi kako treba.