I Zagrepčani su bili na prvoj crti i pokopali svoje…puna su groblja na Mirogoju i Mirešvcu branitelja pa se ne brani nikome trideset godina kasnije da pjeva.

Sterlok uspoređuješ glavni grad hrvatske sa mjestom od niti 5 tisuća ljudi.

Edit: gdje je većina populacije starija od 45 godina.

Nije ni Zagreb nešto mlađi, prosjek je 40 godina.

Pa u biti to je bila poanta, razlika između gradskog mentaliteta i malog mjesta.

Edit, proguglao u Bibinju je u prosjeku mlađe stanovništvo nego u ovoj mojoj ZG prčiji.

Sterlok Pa u biti to je bila poanta, razlika između gradskog mentaliteta i malog mjesta

Ne baš. Bibinjci su posebni. Koliko ja pamtim, svaki put kada bi se govorilo o njima, bilo staro ili mlado, govorilo se: da Bibinjci odluče, srušili bi državu. Sad možeš se nasmijat, ali posjeti Bibinje i reci nešto protiv njih ili vjere i vidi kako će završit. I to bez ikakve satire. Jako se drže skupa i nedaju svoje, i u globalu su jako divlji u smislu da im malo treba jer ako misliš da je vuco 'rvatina, nisi nikad bio u Bibinjama. Da je jedan od lokalnih nešto napravio na nastupu tog pjevača, svi bi se digli i napravili što bi napravili. I nitko nebi znao što se točno deslio jer nitko nebi pisnuo, i nikakva policija ni morh ni nato nebi otkrio tko je kriv.

Zabrana nastupa se odlučila zbog pjevačeve sigurnosti, ništa više.

@Miro daj se uključi, reć će da sam luda.

Mislim da ne bi zabranjivao nikakav koncert. Koliko god da se meni osobno ne sviđa. Bilo je idiotski i dok sam klinac bio zabranjivat koncert Mansona, ali i ove.

Na drugu stranu što ja osobno mislim o toj muzici i koliko prezirem da je danas valjda 70%, ako ne i više, samo takva glazba.

Da se razumijemo, ima kvalitetne narodne glazbe, sevdaha i svašta, ali većina ovog što čujem je sve samo ne glazba. Gore od najgoreg pop šunda 80-ih i elektro šunda 90-ih. Baš koma.

Neke je rat taknuo više nego druge s obzirom na omjer žrtava i stanovnika, što god pričali o razlici mentaliteta između velike i male sredine. Da ne spominjem neke traume i rane koje se vuku još iz 2.svjetskog rata, opet - puno više u određenim krajevima i regijama od drugih, i te podjele će još dugo trajati, možda i duže od onih koji su u njima i bili uključeni. Ima prostora i načina da se neki koncerti održe u drugim mjestima, ali kada ideš održati neki koncert koji bi mogao u određenoj sredini antagonizirati skupine stanovnika čiji broj uopće nije zanemariv, tada je teško ne gledati na takvu organizaciju kao provokatorsku.

I dok nije neobično da su neka naselja, ruku na srce, zadrta, toga itekako ima i po gradovima. Nekog nazvat zadrtim samo zato što je sa sela, nema smisla. Gradovi su prepuni malograđanštine i seljakluka.

S time da se treba napravit jasna distinkcija između seljaka i seljačine.

I dajte se stvarno probajte stavit u kožu te ekipe koja je bila na prvoj fronti. Jedno su bili Zagrebčani i Zagorci na fronti. Da, svi su jednako branili. Ali familije su im tu gore bile na sigurnom. A dolje su se stvarno dešavale katastrofalne situacije i silovanja i kasapljenja. Nije u redu zbog tog zamrziti cijeli jedan narod, naravno da nije. Ali stavite se u njihovu kožu. Naravno da im je koma vidjeti da im sad njihova djeca preferiraju tu kulturu koja ih je pokušala sustavno genocidirati.

Uglavnom, teška tema.

Koliko je dugo HDZ tamo na vlasti?

StarFox_N ne ne, ovo ide dalje od te riječi. Nije zadrtost nego su…svoji i gotovo i ne jebu živu silu.

Tzereen Nisam siguran ako je dio tvog odgovora bio na moj komentar.

Ako je…

Rat mi uopće nije pao na pamet. Općenito je tema koju zaobilaznim u širokom luku. Isto kao vjera.

Oxi je Bibinje opisala kao zadrto mjesto.

Srušili bi državu, divlji, nedaju svoje, reci nešto protiv njih i vjere i vidjeti ćeš kako ćeš završiti, koncert odgođen zbog pjevačeve sigurnosti itd.

StarFox_N evo, moja je familija iz tamo pa ti mogu odgovoriti. Tamo je WW2 bio baš kompliciran. U tih nekoliko mjesta baš brutalan. Strica mojeg dide, koji mu je bio kao otac, a istovremeno samo seljak koji gleda svoja posla (da ne kažem da je familija općenito bila u partizanima, dakle na dobroj strani), kad se rat preokretao susjed Srbin mu je pucao u glavu na kućnom pragu. Ispred sve djece. Pa možeš mislit kakav utisak je ostavilo svima njima. A istoga je bilo po cijelom selu. Od ubijanja do krađe stoke. Mržnja se prenosi s koljena na koljeno, i taman 50 god poslije, kad bi trebalo izblijedit, imaš novi rat koji je tamo isto bio brutalan i tamo su se vodile najkrvavije bitke. Ljudi su bili ostavljeni sami sebi jer je HR bila odsječena i opet je bilo grozota. Imaš ljude koji su bili na prvoj crti, a onda imaš ljude i djecu koji su odrastali na prvoj crti. Rata je bilo svugdje i znam da su neki od vas također svašta proživjeli, ali tamo je specifična situacija.

Možemo sad pričat tko je zadrt ili nije, ali ostavilo je trag kakav je ostavilo i ljudi su takvi kakvi jesu i ne možeš ih promijenit. Donekle ih razumijem i stvarno je glupo i nema logike onda dovodit srpske pjevače. Kome će pjevat taj? Krivim menadžera koji čovjeka uopće dovede u takvu neugodnu situaciju.

Fenix Razumijem. Prošla me jeza dok sam razmišljao čitajući post.

Teška tema.

Nadam se da nikada neću vidjeti strahote rata…

oxi

Neda mi se ukljucivati uopce u ovo jer nece na dobro zavrsiti.

Jos na ove postove o zadrtosti i to

Necu

Pren san dosa doma sa luckih igara koje su bile u Pločama i bilo je od nas 20 skoro pola Bibinjaca sve super ekipa, a ja se recimo isto nadan da dok je mene necu u svome mistu doživiti da bude cajkaski koncert.

StarFox_N ma užasno, a taj WW2 je bio stvarno kompliciran i nikako ne crn ili bijel. Kad se prošećeš po grobljima tamo, na pločama doslovno piše imenom i prezimenom tko je koga i na koji način ubio ili zaklao. Grubo i bolje ne dirat, a pogotovo ne moralizirat.

Čovjek mora biti jako umišljen i pun sebe da bi samo jednu nepoznatu osobu nazvao zadrtom, a kamoli cijelu sredinu. Ne znaš životna sranja kroz koja je netko prošao, posebice kroz najveće moguće sranje kao što je rat. Najmanje ima smisla nekoga etiketirati oko banalne stvari poput ukusa za glazbu. I apsolutno treba shvatiti da u nekim sredinama zbog brojnih povijesnih / kulturoloških / životnih tragedija nije pametno polijevati benzinom gdje požar plane lako i bez toga. Zdrav razum, jel.

Tamo je stvarno bilo gadno u zadnjem ratu i treba biti svjestan da sredina koja je prošla takve traume drugačije reagira na banalne stvari kao što su koncerti srpskih izvođača.

Baka mi je rodom iz Polače ispod Zadra i imam hrpu rodbine tamo. Više od pola mjesta je bilo sravnjeno sa zemljom, uključujući i njezinu rodnu kuću. Sjećam se kako je to apokaliptično izgledalo kad sam bio tamo kao dijete, ne želim ni znati kroz što su ti ljudi prošli, niti mi pada na pamet potencirati tu temu kad pričam s rođacima.

Nije mi bila namjera ništa potencirat stvarno, samo me začudilo da se netko čudi da je mjesto od 4000 stanovnika i koje se sastoji od dvije četvrtine branitelja odlučilo da srpski pjevač neće tamo nastupat i uspoređivat male Bibinje sa našom metropolom. To je sve.

Ha jebate strah je došao i do foruma 😂

oxi samo me začudilo da se netko čudi da je mjesto od 4000 stanovnika i koje se sastoji od dvije četvrtine branitelja odlučilo da srpski pjevač neće tamo nastupat

Pa nije došla Ceca jbt nit Mitar Mirić.

Dolazi lik koji 20 godina živi u Americi, koji je bio klinjo kad se ratovalo, koji nema niti jedne izjave o ratu, i čije su pjesme pristojne i vesele..

Čisto pretjerivanje i preseravanje.