herc imam pitanje, znam da se nedavno vodila rasprava tu u ovoj temi o IT sektoru u HR. Nedavno sam naišao na ovaj post na bug.hr forumu Samo me zanima ima li istine u tome? Nisam dio IT scene, nisam upućen kako stvari idu tamo. Ali, malo po malo čitam po portalima, slušam po podcastima i radio emisijama kako smo u deficitu sa stručnim kadrom.
Sorry na kasnom odgovoru. To mi već postaje trademark. 😅
Priča nije uvijek crna ili bijela. Koliko vidim, to je tema iz 2019., a stvari se mijenaju jako brzo. Upravo je korona bila prekretnica za IT, jer je odbačeno dosta zaostalih dogmi percepcije posla koje se guraju zadnjih dvadeset godina i duže. Iako će sad puno firmi vratiti status quo iz 2019., vjerujem da nemaju šanse u borbi s novim trendovima. Kao primjer, uzmi rad developera od kuće. Svi developeri koji su zaposleni u 2020., kao npr. Fico, su odmah dobili priliku hibridnog ili full remote rada. Kako sad tražiti od njih klasičan 9-17 rad? Nema smisla. Možemo im samo ubiti produktivnost.
Dat ću ti nekoliko priča iz iskustva, sa svake strane.
Doista već godinama nedostaje developera i druge radne snage. I ti natječaji su gotovo trajni, bez da se skidaju i s portala, LN-a, Facebooka ili stranica firme. Ipak, većina kadra koji se javlja nema nikakve veze s poslom. Nije neobično da se javi mesar jer je čuo da u toj informatici ima posla. Nakon nekog vremena, uvjeti se ipak malo postože i više se ne daje prilika svakom potencijalnom junioru jer to zahtjeva jako puno vremena. Najbrži put je poslati osobni portfolio i tražiti zadatak. Zadatak čak ne treba biti u potpunosti riješen jer je koncepiran za više senioriteta. Dođi do pola, našvrljaj nešto, makar i u drugom programskom jeziku, a firma će već procijeniti razinu tvog znanja i tehnologije koje poznaješ. Pametni ljudi to rade, ali ne vole da ih se zajebava i troši vrijeme. To nije bahatost, to je onaj prvi filter da izbace ZET-ove konduktere iz selekcije. Oni kukaju jer moraju imati previše ljudi u HR-u koji će isfiltrirati ono malo dobrog kadra koji dođe, a koji se izgubi u stotinama prijava.
S potpuno druge strane.
Sjećam se firme s kojom sam surađivao i koja je bila tvrda, starog kova. Developeri su traženi, a oni su se prema njima ponašali kao prema radnicima na pokretnoj traci. Firme moraju znati da nije management zaslužan za uspjeh, nego cijeli kolektiv, i da je svatko osoba koja zaslužuje najveće poštovanje. Uglavnom, odbili su ogroman posao jer je management zaključio da se ne isplati zapošljavati više developera i da oni previše koštaju. Nakon nekog vremena, i ove koje imaju, nisu ničim zanimljivim mogli stimulirati i otišli su. Sad firma izgleda kao kolodvor, developeri dođi i odu, a oni uzimaju nezahtjevne poslove jer za više nemaju dovoljno stručnog kadra koji će se zadržati kroz cijeli projekt. Oni kukaju jer su bili škrti kad nije trebalo i jer se ne mogu dovoljno brzo pokrenuti u dinamičnom okruženju.
Stvar je u najčešće da su developeri svima skupi i treba osigurati dovoljno posla da bi pratio njihove plaće, bonuse i drugo. Uglavnom je kriva država. Za 1000 kuna koliko će developer dobiti povišice na računu, toliko isto povišice će dobiti i država. Probalo se preko paušalnih obrta, ali to je isto cirkus. Na kraju i naše kompanije otvaraju urede vani, ali onda začas i sami developeri odu raditi za stranog poslodavca. Suludo tržište koje se ne prilagođava dovoljno brzo, što zbog države koja je inertna, poslodavaca koji su krenuli u devedesetima kad je tržište rada bila legalizirana tržnica robova, otvorenog tržišta EU gdje je IT univerzalni jezik i nema jezične barijere.
Rekao bi da će EU konkurencija zatvoriti dosta IT firmi u Hrvatskoj, ali znamo da to nije istina. Ne može biti dalje od istine. Jer uvijek ima hrpa juniora koji se tek trebaju dokazati, prije nego shvate za kakve kretene rade i pošalju ih u PM.