Nexus Imam problem kada struka koja propisuje mjere, ne pruža nikakva istraživanja, dokaze ni kako će to utjecati na sve ostale faktore. Da, imam veliki problem s tim. Ti nemaš?
Ne, nemam. Jer istraživanja postoje. Maske nisu nastale pojavom Covida. One se koriste već stoljećima jer je dokazano koliko pomažu u sprječavanju prenošenja bolesti.
Apsurdno je da već godinu i pol traje pandemija, da se piše jasno o tome koliko maske pomažu i da ti onda misliš da je na struci koja je dokazala učinkovitost maski odavno da ponovno tebi dokazuje. Ili da netko pronalazi za tebe dokaz oko toga. Ne, na tebi je da dokažeš jer tvrdiš suprotno od onoga što je znanstveno prihvaćeno. Tako znanost funkcionira.
Dodatno je apsurdno da je toliko jednostavno potvrditi efikasnost upravo na istim izvorima koje si postavljao.
Guidance for Wearing Masks
Coronavirus disease (COVID-19): Masks
Ovo su samo neki od izvora i odlučio sam se za američki CDC i međunarodni WHO. Ako želiš istraživanja, Google Scholar je izvrstan izvor eseja i istraživanja s različitih sveučilišta i renomiranih stranica za objavu radova poput ResearchGatea i stvarno ga toplo preporučam jer mi je nebrojeno puta pomogao.
Kroz godinu i pol pandemije se toliko toga naučilo o virusu da je apsolutno očekivano da se dolazi do novih spoznaja. Mjere koje su na snazi u državama ne donosi struka. Donosi ih država. Mnoge vlasti su donosile odluke upravo suprotne od onoga što su stručnjaci savjetovali, a među njima se nalazi i Hrvatska.
Uostalom, ti se isto nisi postavio u vezi istih pitanja već mjesecima? Možda sam ja u krivu, ali ti isto uvijek govoriš tj. imaš jasno mišljenje od kojeg ne odstupaš. Baš kao i ja. Kako te to čini boljim ili drugačijim?
Ovo uopće nije stvar u tome tko je "bolji". Maske djeluju. Mjere djeluju kada se poštuju i kada su dosljedne. Imao si zemlje koje su primjer toga, uključujući SAD koji je promjenom vlasti počeo slušati struku i pokrenulo se kvalitetnije kontroliranje širenja zaraze i fenomenalna kampanja cijepljenja. To su smjernice koje su desetljećima građene, još od epidemije AIDS-a i napokon su se primjenjivale. To su iste smjernice koje su uspjele spriječiti širenje ebole. To su godine i godine istraživanja struke koja se mogu naći uz minimalan trud i pristup internetu. Ponavljam, na onima koji tvrde suprotno od nečega što je znanstveno dokazano je da pokažu dokaz koji potvrđuje njihovu tezu. Znanost se tome prilagođava. Ona tako funkcionira.
Vjerujem da propisane mjere djeluju isto kao što sam svjestan da moram odvojiti ono što govori struka i ono što govore političari. To su dvije struje koje djeluju iz posve različitih razloga. Iza toga čvrsto stojim dok ta ista struka ne ukaže na nešto drukčije. Zašto? Zato što je to struka koja zna puno više od mene. Vjerujem im. To su ljudi koji su puno dali da bi bili sposobni.
U redu, ja nisam ni usporedio ta dva virusa. Ti si ih naveo kao primjere koji su se sveli na iznimno male brojke i generalno nisu problem. Ali takvi virusi generalno ne evoluiraju kao primjerice Gripa ili COVID. Zato svake godine imaš novo cjepivo protiv gripe (i vjerojatno sličnog COVID-a)
Isto se tako spominje kako Covid iako evoluira, kao i svaki virus, evoluira u ne toliko drastičnoj razini kao gripa. Odnosno, da se neće morati svake godine raditi novo cjepivo, a to bi značilo i da se može uz dobru procijepljenost broj slučajeva svesti na jako nizak broj. Međutim, to ne znamo. To ćemo tek saznati. I čak kada ne bi bio cilj spašavanje života (i olakšavanje bolničkog sustava, jer smrt nije jedina stvar koju ovdje pokušavamo spriječiti), onda je cijepljenje i dalje jedini pravi način da znamo koliko ćemo se boriti s Covidom i na koji način.
Ono...kao "debil si"...ali na finjaka kao da to neću skužiti.
Ja ovo nisam rekao. Ono iza čega stojim je da ne ulažeš trud u to da istražiš nešto lako dostupno. Godina i pol pandemije u kojoj je toliko toga bilo svakodnevno dostupno na pritisak jednog prsta. Dokazi o učinkovitosti masaka i mjera su se dijelili na sve strane. Moglo se direktno pratiti broj zaraženih u državama. Moglo se pratiti kako je koja država izvještavala, na koji način je računala koliko je testiranih, kako se testiraju. Sve na dohvat ruke. I nakon godinu i pol bi svima trebalo biti jasno da maske djeluju. O cjepivima ne želim ni govoriti. Njihova generalna efikasnost je dokazana odavno.
I sada ti meni reci, je li to tebi dobar način komuniciranja i da te netko shvati ozbiljno? Da još ne kažem da sam ti na gotovo svaki post odgovorio razumno, stavio linkove gdje si rekao da "prekinem s ovim" "mislit će netko da nešto znaš" i slično...
Stvar je u tome da prepoznajem kada pričam uzalud. Oprosti Nexus, ali ja sam već jako dugo posve siguran kako ti svoje mišljenje nećeš promijeniti. To govorim jer ovo nije prvi put da o istoj temi pričamo. Ja ga ni ne ciljam promijeniti. Ja ističem rupe u tome kako se interpretiraju podaci. Na usporedbu 63 slučaja dječje paralize u godini s više stotina tisuća slučajeva Covida dnevno zaključiti "vidiš da se ne eliminira virus" samo da bi se "dobilo" u nekom argumentu je krivi pristup interpretaciji podataka.
Dođem, stavim link, izvor na mjestu (i više od toga) i ja čujem...muk. Tj. više taj nastavak iste tvoje mantre i načina komunikacije bez zapravo jednog dobrog argumenta osim da sam ja figurativno debil (moram tako reći), a ti si jako informiran, toliko informiran da možeš pisati s visoka na ovaj gore način...
Već si i sam više krivih stvari oko cjepiva rekao, a sad i propitkuješ efikasnost određenih mjera poput nošenja maski, unatoč tome što imaš primjere iz stvarnog svijeta koji ti dokazuju suprotno. Nešto za što ne trebaš ni znanstveno istraživanje jer si sposoban vidjeti iz brojki koje su ti lako dostupne. Ne znam što bih ti rekao na ovo. Muk od mene nisi dobio, dobio si odgovore. Možda ti se ne sviđaju, ali tako je kako je.
Evo ovo. Daj postotak, daj neku legitimnu brojku. KOLIKO je ljudi to umrlo ili imalo problema s trombovima i kardiovaskularnim sustavom od covida?
Jedan primjer usporedbe rizika od ugrušaka nakon zaraze Covidom i nakon cijepljenja protiv Covida.
Covid-19: Risk of cerebral blood clots from disease is 10 times that from vaccination, study finds
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Question What are the cardiovascular effects in unselected patients with recent coronavirus disease 2019 (COVID-19)?
Findings In this cohort study including 100 patients recently recovered from COVID-19 identified from a COVID-19 test center, cardiac magnetic resonance imaging revealed cardiac involvement in 78 patients (78%) and ongoing myocardial inflammation in 60 patients (60%), which was independent of preexisting conditions, severity and overall course of the acute illness, and the time from the original diagnosis.
Meaning These findings indicate the need for ongoing investigation of the long-term cardiovascular consequences of COVID-19.
Outcomes of Cardiovascular Magnetic Resonance Imaging in Patients Recently Recovered From Coronavirus Disease 2019 (COVID-19)
Evo i još jedan primjer koji pokazuje jednu stvar: Covid zbog svoje prirode da napada krvožilni sustav ima utjecaj na srce koji je potrebno dodatno istražiti.
Dodatan primjer toga kako promatraju krvožilni sustav zbog imunološke reakcije na Covid.
Why COVID-19 could be causing blood clots—and what you can do to lower your risk
Na stranu to, osobno znam za dva slučaja ugrušaka nakon Covida.
Želiš konkretne brojke? Ne znam. Otvoreno kažem ne znam. Meni je dovoljan znak da je toliko istraživanja posvećeno sličnim posljedicama da znam da je riječ o nečemu s čime se nije za igrati. Isto tako, istraživanja traju godinama i da dobiješ kvalitetno obrađene podatke, moraš dati vremena. Jednostavno treba biti razuman, ne možeš sve dobiti servirano na pladnju. Ono o čemu se priča već dulje vrijeme u svijetu, sada se priča i ovdje. Govorim o post-Covid sindromu. Ako želiš, poprati malo pa slobodno potraži i istraživanja i usporedi s posljedicama preboljene gripe. O istraživanjima vrijedi kao i gore. Ako želiš konkretne brojke, načekat ćeš se da to bude kvalitetno obrađeno. I nećeš samo ti, ja ću isto. Jer me zanima. No dovoljan mi je znak potreba za takvim istraživanjima.
Ne planiram dalje pisati. Nema smisla. Svakom prilikom prigovaraš na to kako pacijenti ne mogu na terapije i operacije u bolnicama, kako se ekonomija zatvara, kako sve propada i rješenje je na dohvat ruke – cijepljenje. Nakon toliko prigovora, ne mogu shvatiti zašto netko ne bi pomogao direktno riješiti taj problem. Cijepiti se. Postati dio statistike i potaknuti one oko sebe da zaštite sebe i druge. To je najbrži put do normale, najbrži put do stabilizacije zdravstvenog sustava (što konstantno ignoriraš kao jedan od rezultata velikog broja zaraženih Covidom) i najbrži put do toga da ti ljudi koje si spominjao da ne mogu na terapije, zapravo i mogu na terapije i imaju kvalitetan tretman.
Jedini razlog zašto ovako žustro reagiram je zato što ne pričamo o Druckmannu, o Rockstaru, Cyberbugu ili nečem 10. iz igara, filmova ili čega već. Pričamo o tome da ti i ja svojom odlukom o cijepljenju ne utječemo samo na sebe, već i na one oko nas.