Brijac Ne znam što bi ti rekao, lik koji je izmislio PCR test je izjavio kako test nije pouzdan, barem po onome što sam ja pročitao prošle godine. Jedino ako sam čitao neke fake news. Sjećam se prije mjesec dva na radiju sam slušao dva "stručnjaka" (ili iz stožera ili iz medicine) i kako ih ispituje voditelj i pita on njih nešto tipa "znate li da niti jedan slučaj gripe nije zabilježen od kad je korona krenula, kako to komentirate" i likovi mrtvi hladni kažu da je to jako zanimljivo i da za sad nemaju pojma zašto je to tako.
Gle, ne želim trčati pred rudo, ali "lik koji je izmislio PCR test" mi ne govori puno bez izvora. Štoviše, ako se ne varam, ta metoda postoji već desetljećima. Na Harvardovoj stranici primjerice možeš pronaći sljedeće:
The false positive rate — that is, how often the test says you have the virus when you actually do not — should be close to zero. Most false-positive results are thought to be due to lab contamination or other problems with how the lab has performed the test, not limitations of the test itself.
Također, u mojoj obiteljskoj kući gdje nas je 8 ukupno, jedna osoba je bila pozitivna (bez ikakvih simptoma osim temperature), a svi mi ostali smo bili negativni, a družimo se, jedemo itd svaki dan zajedno tak da ono, ne znam kako je to bilo moguće da ta osoba nije barem jednu još zarazila.
Ne znam što ti reći. Anomalije se događaju. Iznimka ne potvrđuje pravilo. I ja znam nekoliko ljudi koji su uspjeli izbjeći da zaraze kućanstvo. I na svakog takvog znam 6-7 njih koji nisu uspjeli u tome.
Što se tiče maski, ljudi bi trebali svaki dan nosit drugu masku. Tko to radi? Baš dede i babe s 1000 kn penzije imaju para da kupe svaki dan drugu masku.
U Plodinama možeš 50 komada kupiti za 15kn. Medicinske maske možeš kupiti za ispod 100kn za 50 komada. Da se razumijemo, penzije su ogroman problem, ali 15kn za nešto što te skoro dva mjeseca drži. Pogotovo jer ako si u penziji, onda možeš doma biti i ako nema nitko za otići u dućan, odeš u nabavku svakih par dana.
Što je s bakterijama koje se razvijaju u maskama u koje ljudi dišu i sline svaki dan?
Evo, na Reutersu imaš odgovor. Sve je udaljeno jedan Google upit.
A graphic shared on social media falsely suggests that wearing a mask will cause bacterial infections and hypoxia, a condition in which the body’s cells do not receive enough oxygen.
Tuhy Nisam pobornik zavjera i smatram ih glupostima, zbog toga je ta moja izjava donekle u rukavicama. Neću sigurno tvrdit da su ta dvojica umrli striktno od posljedica cijepljenja, al neću ni baš okretat glavu.
Da baš imam povjerenja u ipak nedovoljno testirana cjepiva (prvenstveno mislim na kratko vrijeme u kojem se mogu popratiti sve dobre i loše nuspojave), jbga, nemam.
Ne smeta mi ak će se netko cijepit (moji roditelji su se već predbilježili, nemam ništa protiv osim što baš nebi htjel da se cijepe AZ-om)
Osoba bilo koje starosti i zdravlja u bilo kojem trenutku može doživjeti puknuće aneurizme i umrijeti bez da su znali da uopće imaju taj problem. Eto, desi se. Možeš doživjeti do sad nezabilježenu nuspojavu ako popiješ Lekadol kad te glava boli. Cjepiva prolaze puno faza testiranja prije nego što se odobre (ako živiš u zemljama koje drže koliko toliko do regulacija, dakle ne Rusija i ne Kina). Nuspojave su moguće u svemu. I dok sam i ja oprezan po pitanju Astra Zenece, činjenica stoji da su ti zabilježeni slučajevi čine nevjerojatno nizak postotak da će se sigurno otkriti koji je konkretan uzrok i prema tome će se prilagoditi cijepljenje AZ-om.
Ja za sada (i nadam se da će tako i ostati) znam za samo pozitivna iskustva s cijepljenjem od osoba koje znam da su došle na red. S izuzetkom jedne osoba koja je nakon druge doze imala visoku temperaturu, ali samo jedan dan. No to je nešto što se dogodi i kada se cijepi protiv gripe. Imunitet proradi.
I da se razumijemo, meni je izuzetno drago što se AZ pauzirala na dva tjedna kako bi se istražile potencijalne nuspojave. Mislim da je to točno način na koji znanost funkcionira i pokazuje da nije slijepo praćenje nečijih riječi, već detaljna i oprezna analiza hrpetine sitnih faktora kako bi se točno znalo što se događa.
al isto tak smatram da nije u redu da ja il netko drugi zbog necijepljenja ima razne restrikcije il zabrane.
Ovo po meni ovisi o situaciji. Sada, kada nema mogućnosti cijepiti se jer jednostavno nema dovoljno cjepiva, da, slažem se. Nije u redu i mislim da je diskriminirajuće. Ako pak imaš mogućnosti odbiješ ili se ne prijaviš, to nije diskriminacija. Pružena je mogućnost i sada je alternativa negativan PCR test o vlastitom trošku. Dakle postoji način da ne ideš u karantenu i da slobodno putuješ, ali to ćeš sam platiti i mislim da je to sasvim korektno. Zdravlje većine je puno bitnije od pojedinca.