Blebetaonica 2
- Uređivano
Brijac Ma znam to ali zašto je to tak, to me zanima? Zašto se sviđa toliko ljudima taj sport, ok to je možda prvi sport izuzevši atletiku kroz trčanje koje dijete prvo iskusi i svi mi počnemo igrati nogomet u školi u kvartu od najranije dobi ali zašto baš taj sport? To se prenaša sa tate na sina i tako se reciklira u nedogled. Eto sad čak i žene interesira taj sport i nogometaši dok prije puno godina nije bilo nikako tako, mrzile su nogomet jer su bile zapostavljene kad je bilo neko prvenstvo od svojih muških članova. Mislim da se forsira i nudi taj sport svima, ne znam možda zbog novaca ili nešto drugo ali nogomet je postao svakako fenomen današnjice.
Zato jer je razvikano i popularno.
Nameće se od malih nogu.
Nema tu mjesta za istraživanja.
Ženskama? Bar je to očito.
Da bilo koji drugi sport igramo u kvartu od malih nogu, da se non stop vrti na televiziji, nogomet bi kroz 60 godina prešao u drugi plan.
Rekao ti je kolega možda najbolji razlog.
Nogomet je prije svega biznis.
- Uređivano
Jako je jednostavan odgovor. Ti možeš otići na Mjesec, staviti dva kamena kao stative i šutnuti treći kroz njih, i reći zabio sam gol. Nogomet je sport za koji moraju biti zadovoljeni najjednostavniji uvjeti. Niti jedan momčadski sport to ne može, a izuzev trčanja, niti jedan atletski ili individualni sport to ne može isto. Barem ako mislimo na one koje karakteriziramo sportom. Popularnost nije od jučer, i ponoviti ću se, njegova je baza i srž radni narod od kojeg je sve i krenulo. Isti taj narod koji je uostalom i zaustavio osnivanje Superlige jer im se koncept pretvaranja sporta u još veći biznis nije svidio.
- Uređivano
Fenix ne mozes bas. Coviek se rodi pametan, skolovanjem to moze u jednoj mjeri honed. Covjek se rodi pametan, dovoljno da utvrdi teoriju relativnosti, covjek se rodi pametan dovoljno da izmisli tocnije otkrije penicilin, na drugu ruku covjek se rodi pametan dovoljno da tepe loptu i za to bude prised i idol balavurdiji vise nego netko tko je spasio milijune zivota zahvaljujuci svojim radom i pamecu.
Da idemo po ulici pitati tko je najbolji portugalski nogometas, svaka susa bi skoro znala odgovor.
Da isto tako idemo i ispitujemo tko je otkrio modeni penicilin (antibiotik), rezultati bi bili porazavajuci.
@blade Drustvo, tv, Internet, reklamiranje su krivi za popularnost inace nebitnih stvari.
Nekad su taj isti nogomet igrala sirotinja, a bogati gledali, a sada je obrnuto.
Mislim mene boli briga, ja volim pogledati tekmu tu i tamo, ali necu toj aktivnosti pridodavati vise zasluga nego zaslujzuje. Preplaceni su i to je sve.
pravednik meni je baš to zanimljivo i pitam se zašto baš nogomet i sve kaj si napisao znam i to su očiti razlozi ali opet "zašto" kako bi rekao pokojni Ševa iz NM. Prije nogomet nije bio zbog novaca ali opet je bio najpopularniji tako da niti biznis nije baš razlog opstanka tog sporta. Zašto se sviđa toliko broju ljudi na zemlji. Čak je stigao u neka afrička sela i ostale zabiti koja nemaju niti tv ni ikako mogu saznati za taj sport i opet je nogomet taj koji je stigao u njihovo pleme. Nogomet kao zanimacija sa loptom je počeo kod starih indijanskih plemena u doba osvajanja a englezi su to puno kasnije oživjeli modernizirali i plasirali i od tada je to sport No.1.
maverick Coviek se rodi pametan
maverick Da idemo po ulici pitati tko je najbolji portugalski nogometas, svaka susa bi skoro znala odgovor.
da pitaš bilo koga tko je najbolji košarkaš svih vremena svi bi rekli Jordan
da pitaš bilo nekoga tko je najbolji boksač svih vremena rekli bi Ali
da pitaš bilo nekoga tko je golfer svih vremena: Tiger Woods
kakve to ima veze? Jordan je i dalje zaradio više para od bilo kojeg nogometaša. Da sad Mayweather najavi povratak za još jedan meč zaradio bi više od bilo kojeg nogometaša za jednu borbu te godine. U nogometu se sigurno vrte najveće pare. Ali na individualnoj razini, ima sportaša koji su još uvijek nenadjebivi po tom pitanju. imaš gore wiki pa pogledaj.
Svaka zabavna industrija je preplaćena. Ti možeš nazvati to nebitnom stvari, ali ako je 80,000 ljudi voljno platiti kartu za doći na stadion, a dvije milijarde sjesti pred TV i gledati, očito i nije toliko nebitna njima. Nogomet, kao uostalom i svaki oblik zabave, služi čovjeku za nekakav bijeg od surove stvarnosti. On u ovoj priči ponajviše jer traje preko 100 godina i jer je nešto poput "American dreama". Budi nadu i u onom malom dječačiću iz Nairobija da može postati netko. Takve priče se uostalom i ostvaruju, nemaš puno nogometaša iz bogatih obitelji, nego tamo di je frižider bio prazan. Exhibit A - Luka Modrić koji je šutao kamen između nogu ovaca na Dinari. Da, bogati ga igraju sada, ali postoji put kojim su došli do toga. Naravno da je ovaj elitni dio nogometa preplaćen, ali to je tip of the iceberg. 80% nogometa, ako i toliko malo, se igra na poluprofesionalnim ili amaterskim razinama. Ponoviti ću se, društvo je to htjelo, nogomet im je to dao. Kada društvo kaže, boli me kurac za nogomet, on će nestati. No, to se neće dogoditi skoro. I ne treba kriviti niti sport kao takav, niti igrače, pa čak niti organizacije za taj konkretan krimen. Treba kriviti prirodu čovjeka koji od prethistorije voli gledati tko može dalje baciti kamen.
To je ništa drugo nego moderna varijanta kruha i igara i ljudi su to voljni pratit i platit. Da nije, propalo bi.
- Uređivano
fensisuperstar nisam ja nigdje rekao da je nogomet jedini preplacen. Boli me uvo dali se radi o nogometu, kosarci ili pljuvanju u dalj.
Nije mi realno da jedan srcani kirurg koji spasava zivote ima tisucu puta manju placu od nekog kome je namjera da nas "zabavlja".
Ja imam samo problem sa lošim uređenjem nogometa. Ponajviše financijsko.
Primjeri iz Amerike su jako dobri, ali očito u okvirima nogometa, trenutnih klubova, organizacija (FIFA/UEFA su još i najgore) i pere se lova na veliko što dugoročno šteti sportu.
Nexus Ligama petice treba salary cap po uzoru na amerikance. Onda bi mozda i gledao.
bosscorelli nešto i imaju, ali nisam siguran kako to funkcionira. U biti, znam. Barca i Juve razmjene dva pretplaćena igrača za 50 milijuna i izravnaju knjige
Ova A Strana je jedna od najboljih originalnih emisija HRT-a zadnjih 10 godina. Možda i duze.
Prošlu subotu bile su pjevane stvari od Dujmića a nisam gledao, valjda ima na hrtiju snimka. Meni je ta emisija ista kao i prvog dana, ništa novoga. Iz voicea su non stop pjevači kao glavni sudomaćini. Kaj im je to bil cilj natjecanja u tom showu (Voice) ili da jednom snime vlastiti album, mada neki to i čine od njih ali su u manjini. Jedan pobjednik Voicea vidio sam jednim da pjeva u back vokalima u emisiji Volim Hrvatsku. Tak se sjećam Rafa kaj je trebo bit neki poznati pevec kao recimo Natali Dizdar koja je jedina u tim vodama samostalne karijere jer zna kaj želi i time se bavi a Rafo pošto je već pobjedio u story super nova u glazbenom djelu natjecanja a sad je na Laudato tv autor neke kulinarske emisije.
Primjećujem u zadnje vrijeme da imam problem konstruirati rečenice kako treba. Dok pričam, jel. I često imam dosta toga na pameti i onda kad to hoću artikulirati, treba mi vremena ili zapinjem. Nekad je to bilo lagano i instantno. Not cool.
Omatorio si lagano.
To je to.