Možda facebook ko i telemach prelazi na 5G pa imaju problema?
Blebetaonica 2
klinjo prelazi Mark Z u Columbiju
Ne da mi se zezati sa ISO fajlovima, čekam da mi izađe na Windows Update.
Valjda bude ubrzo, zasad ništa.
- Uređivano
bosscorelli Mozes laiku objasniti sto se nece dogadati i wtf je FLoC ?
FLoC (punim nazivom Federated Learning of Cohorts) je Googleova ideja zamjene za cookiese, odnosno kolačiće koje koristi svaka stranica. Kolačiće možeš podijeliti na first-party i third-party pri čemu se prvotni koriste kako bi stranica normalno funkcionirala, dok potonji najčešće budu oni koji stavljaju oglase na stranice te se preko njih dijele podaci o posjetitelju s firmama koje stoje iza oglasa. GDPR je u članice EU doveo mogućnost gašenja velike većine kolačića, s izuzetkom onih koji su stvarno nužni za rad stranice, čime se dalo više kontrole korisniku u tome koliko se podataka o njegovom korištenju dijeli. Korištenjem third-party kolačića olakšava tzv. fingerprinting korisnika čime se prema aktivnosti u samome pregledniku može točno znati tko ga koristi, a kako bi se na tome monetiziralo, prilagođavaju se oglasi. To je u najboljem slučaju, no više smo puta svjedočili kako se ti podaci mogu koristiti i u druge svrhe. Jedan od primjera je upravo sada Facebook koji je profiliranje prikazivao sadržaj koji je u korisniku izazivao ljutnju i nestrpljenje jer su računali na to da takvi osjećaji podižu angažman. To pak može dovesti do situacija kao što je Cambridge Analytica ili skrivanje rezultata pretraga ljudima koji nešto pretražuj na Googleu.
Blokiranjem kolačića i popularizacijom adblockera, među kojima je uBlock Origin trenutno najefikasniji za prosječnog korisnika, Googleu se direktno diralo u njihov izvor zarade – monetizaciju korisničkih podataka. Zbog toga su došli na ideju FLoC-a koju planiraju implementirati na Google Chromeu. Umjesto da se profiliranje i fingerprinting vrše preko kolačića, vrši se preko samog preglednika, čime se efektivno zaobilazi bilo kakva korisnička zaštita ili reakcija u želji da se ima kontrolu nad vlastitim podacima. Ideja je da se korisnike grupira u tzv. kohorte, ovisno o navikama prilikom pretraživanja. Time bi se zapravo grupiralo ljude u sve manje grupe i na taj način se definiralo ponašanje određenih grupa. Prema tom principu ni uBlock Origin ne bi nimalo pomogao u anonimizaciji podataka, a Incognito mod, koji je i sada već skoro pa beskoristan, postao bi potpuno nepotreban.
Iza svakog preglednika stoji pokretač, odnosno engine. Primjerice, Chrome, Edge i Brave temelje se na Chromiumu. Taj se pokretač razvija kao softver otvorenog koda (open-source) te ga održava zajednica developera. To znači da Google FLoC ne može implementirati na Edgeu ili Braveu ako oni to ne žele.
Firefox ima svoj pokretač koji je također open-source i nudi jedno od najprilagodljivijih iskustava za korisnika, međutim, jasno je da po pitanju performansa kaska za Chromiumovim preglednicima. Ipak, nudi najbolji kompromis između privatnosti i komfora korištenja.
Kolko je to bitno obicnom korisniku ?
Gle, da se stvarno mene pita, ja bih rekao da je to vrlo bitno jer dira u esenciju prava na privatnost i dovodi u pitanje vlasništvo nad vlastitim podacima. Veliki sam zagovornik prava na privatnost i kontrolu vlastitih podataka te smatram da bi svatko trebao biti upućen u potencijalne opasnosti takvog sakupljanja podataka, pogotovo u vrijeme kada je informacija najveće bogatstvo.
Ovime se efektivno daje moć Googleu da diktira koje informacije će prezentirati svojim korisnicima, odnosno možda još bitnije, koje informacije neće prikazati. Baš zbog toga se povećava šansa za cenzurom i širenjem dezinformacija, nešto za što su i Google i Facebook zaslužni, pogotovo u vrijeme COVID-a. Ti podaci koje Google sakupi se potom mogu prodavati, a nije pretjerano za reći da bi klijenti mogli biti same države poput Rusije ili Kine čime bi lakše identificirali korisnike koji dijele ideje koje vlastima ne odgovaraju. Da ne ulazim u to da bi se potencijalno grupiralo ljude ovisno o rasi ili religiji.
Na kraju je na svakome da sam odluči koliko im je bitno, no ono što bih stvarno volio od svakoga je da se oko takvih kompleksnih pitanja uvijek informira oko toga koliko nešto ima utjecaj.
Ako će te više zanimati, preporučam EFF kao jedan solidan izvor informacija, a njihov pregled FLoC-a možeš pročitati ovdje.
@Fico Hvala na opsirnom odgovoru , vrlo zanimljivo. Posto sam krenuo ucit frontend, zasto su uopce potrebni first-party cookies za normalno funkcioniranje stranice ? Pretpostavljam da ima veze sa raznim verzijama preglednika i operativnog sustava ?
bosscorelli Takvi kolačići se najčešće koriste kako bi se spremili podaci o samoj sesiji i dostupni su vlasniku te stranice. Oni omogućavaju da spremiš određene podatke kao što su to da si logiran kada ideš s jedne njihove stranice na drugu. Primjerice, ako blokiraš i first-party kolačiće, logiraš se na početnoj stranici i odeš s nje na neku podstranicu poput članka, više nećeš biti prepoznat i morat ćeš se ponovno logirati.
ja volim samo kolačiće iz pekare. Ovi digitalni su mi nekako hrskavi.
Nista udemy , odsad samo spamam pitanja na ffa.hr .
- Uređivano
Jeboteled, moram pazit na koje klupice sjedam.
Ili treba paziti šta se pije, mislim da je to već problem od mjesta za sjedenje.
Random drunken oldman bj quest
Penzioner (69), izgleda da nije samo on bio zadovoljen.
Cijela priča je toliko weird da bi bilo interesantno znati detaljniji tijek događaja (osim BJ dijela, to me ne zanima). Znači, kak nekome sam tak uletiš, pa makar i ak si pijan da izgubiš kontrolu, jebo me pas
Kak ste svi odma ljubomorni kaj se to nije i vama dogodile!!
bosscorelli Ako se učiš po Udemyju za frontend, toplo preporučam Maximilliana Schwarzmüllera. Fino objašnjava i lijepo koncipira tečajeve. Pokriva najbitnije okvire poput Reacta, Angulara i Vuea, a isto tako radi pregled i HTML-a i CSS-a. On ti je super polazna točka.
- Uređivano
Poštovani,
od 04.10.2021. - 20.10.2021. od 10:30 - 19:00 (osim nedjelje), u ZAGREBU,
provodimo degustaciju i testiranje alkoholnih pića.Za sudjelovanje u ovom istraživanju tražimo muške osobe u dobi od 18 do 60 godina
koje konzumiraju alkoholna pića barem jednom tjedno.Anketa traje do 15 minuta.
Kako biste sudjelovali u istraživanju, dođite u navedenim terminima u
Zagreb, Bogovićeva 1/ prostorije Napretka, svaki dan (osim nedjelje), 10:30-19:00h.Svatko tko u cjelosti popuni anketu ODMAH po završetku dobiva zahvalu za sudjelovanje - bon u vrijednosti od 25 HRK koji se može koristiti u DM-u.
Ako Vi ne odgovarate navedenom opisu, ali imate članove obitelji, prijatelje, kolege koje odgovaraju navedenom opisu - muške osobe u dobi od 18-60, koje konzumiraju alokoholna pića, dobrodošli su!
Pozovite ih da nas posjete na navedenoj adresi!
Očekujemo Vas i veselimo se našem druženju,Srdačan pozdrav,
Ipsos Online Panel
Poznam nekoliko dobrih kandidata
Fico Dobio sam preporuku za Jonas Schmedtmann , pa sam uzeo njegov kurs za JS. Zadovoljan zasad , s obzirom da sam vec par puta odustao. Colt Steele mi nikako nije sjeo.