@flipper
Amigo, zajebi tu priču o “prosječnim” gejmerima. Postoje ljudi koji prate gaming industriju i ljudi koji ne prate gaming industriju. Ljudi koji prate gaming industriju iole više od površnog su upoznati s likom i djelom Hidea Kojime i (vjerojatno) su sposobni sami razlučiti vole li Hidea Kojimu ili ne vole Hidea Kojimu i njegove ideje/igre.
Oni koji ne prate gaming industriju, a koji žele DS seciran do posljednjeg piksela su potrošači Fortnitea, Call of Dutyja i FIFE (FIFA je ovdje zapravo ključna stavka, vidite; da se radi o ljudima koji preferiraju onaj drugi, japanski nogomet, pokazalo bi se da automatski pripadaju ljudima koji prate gaming scenu, jer su igrali taj romantični japanski nogomet dok je FIFA bila najpoznatija po epskoj uspješnici BLUR-a, što naravno nezaustavljivo i nepobitno vuče činjenicu da su super-vjerojatno, najvjerojatnije imali manje od petnaest godina kad im je Hideo Kojima sa odgojnog ekrana predavao o genima, umjetnoj inteligenciji, KONTEKSTU, rasi, kroz medij koji za to tada nije bio predviđen, najmanje rečeno . . . i ne manje važno, već naprotiv, ne isključuje mogućnost da je “taj netko” igrao igre iz JRPG žanra jer je odrastao u vrijeme kad je JRPG žanr bio popularan. “Njemu” nije potrebno objasniti što Hideo Kojima ovdje pokušava i što Hideo Kojima ovdje *radi*. On *zna*). Prosječni gejmer bi za Bloodborne rekao da nema priču, nije igrao niti jedan Final Fantasy i brdo stvari koje sam sad htio napisati, koje su me natjerale da se smijem na glas, ali koje bi navukle hejtere, pa sam ih na zadovoljstvo svih sve samo negirao. Na kraju krajeva -- prosječni gejmer ne lamentira o video igrama. Prosječni gejmer zaslužuje biti zbunjen. Sukus svega. ;P
Što me zapravo već sad dovodi do zaključka (pa ne trebam nikoga umarati skrolajući).
Ja zapravo nisam ljut što ljudi ne kuže i ne žele shvatiti Death Stranding usprkos svim objašenjenjima. Nisam ljut ni što će Death Stranding vjerojatno imati doslovno još jedno Kojimino crtanje na papiru (možda i Shinkawino, da cijela fora bude veća) od desetak minuta na ubrzo dolazećem TGS-u.
Ja zapravo uopće nisam ljut. Ja sam razočaran, jer je konsenzus (sada već zasigurno i neizbježno i MEME) “hehe the more they put out the more we’re confused” & “I still don’t know what this game is about hehe” opće prihvaćen.
I onda se zapravo radi o tome da sam ja razočaran što FFA piše za takvu grupu ljudi, što je u konačnici suludo, ali je i priznanje za koje vjerujem da će smiriti strasti između mene i “rudara” Flipp-a.
Zanemarimo li trenutno rad portala u globalu i gledamo li isključivo ovakav oblik vijesti koji trenutno komentiramo, dopusti da imam mišljenje da se radi o klasičnom rudarenju vijesti u rudniku u kojem su vijesti prilično spore i stare; bez uvrede. Nebitno što se sasvim slučajno radi o Kojimi, pa mnogi misle da mi se diraju u familiju.
Što mislim pod tim?
Ja to doslovno gledam na način da se ti naoružaš strpljenjem, dobrom voljom i još boljom namjerom glede rada na portalu, odeš među “prosječne” gejmere i onda rovariš po njihovim bezveznim ladicama, radeći na “uzorku” kojeg onda prezentiraš istim tim potrošačima vijesti koji su tu vijest u neku ruku već sami i napisali;
“Sve manje ljudi vjeruje Kojimi i Death Strandingu” su samo drukčije ispreslagana slova abecede u “Death Stranding nas zbunjuje hehe”.
radeći pritom samom sebi kontradikciju, jer isti autor, glavom i (vjerujem, impozantnom) bradom, samo nekoliko dana prije napiše vijest:
“Konačno znamo kakva igra je Death Stranding”.
A onda se ja smijem, ti se smiješ, Fenix se smije, "prosječni" se smiju, svi plivamo nizvodno i zajebajemo se, prskamo se slatkom vodom u oči, jer nema smisla više opovrgavati da je DS *uisitinu* neobjašnjiv. *Nikome* nije jasno o čemu se radi. I vrijeme u kojem živimo je odlučilo da je to istina. Internet kultura je odlučila da najplastičnije moguće objašnjenje pitanja (do prošlog Gamescoma, možda i najpostavljenijeg pitanja) famozne “bebe”, za moj ukus i previše precizno odgovoreno DEADMAN trailerom doslovno nepostojeće, jer . . .
Nakon tog trailera je uslijedio još jedan trailer, sada već čuveni (ahem) GAMEPLAY trailer koji započinje mokrenjem lika Normana Reedusa, nakon čega na istom tom “vlažnom” mjestu izrasta prilično velika, punomesna crvena gljiva s bijelim točkicama, u trenutku u kojem se cijeli internet zaprepašteno gleda i pita:
“But what does this meaaan? We’re sooo confused, Kojimaaaa”
I ja sam zbunjen, internete; i ja sam zbunjen.
Na kraju svega ovoga (mogao bih cijelu večer provesti pišući) iskreno i najiskrenije se nadam da će Flipper biti spreman i dvije godine nakon izlaska igre, prosječnim gejmerima pokušati objasniti DS, jer, mogu se zakleti da će ih i dalje biti gomila.
Meni, s druge strane, ne preostaje ništa drugo doli refundiranje novca iz vlastitog džepa svima onima koji ostanu razočarani igrom, što, najluđe od svega, složiti ćemo se, stvarno planiram napraviti. Glavom i bradom vlastitog avatara i jednim slovom vlastitog nicka.
Srdačan pozdrav,
K.
P.S.
Social Strand Game je u istoj mjeri novi žanr u kojoj je bio i Tactical Espionage Action, ako me razumiješ. Ne kači se na sve šta Kojima izjavljuje, pa to ni *ja* ne radim. ;P
P.P.S.
Kako god ti izgledalo napisano, nadam se da si ipak sve pronašao u revijalnom, kasno-kolovoznom ljetnom predvečernjem tonu, jer se radi upravo o tome. Ako misliš da ti nešto dociram i da serem, napiši mi da sam budala ili tako nešto.