Vi ste svi još pametni, ja kako imam neurodermatitis sam jedno 10 godina na svoju ruku (ne cijelo vrijeme nego periodično) koristio razne kortikosteroide i one razne antihistaminike. Doslovce postaneš ovisan o tim kremama koji agresivno sve riješe, ali kad prestane djelovanje, vrati se crvenilo još jače i to bude začarani krug. Postao sam kao narkoman sa svime time i mislio sam da sam te nesreće da sam rijetki primjerak kojem se neurodermatitis ne povuče nakon puberteta.
Prije 4 godine sam odlučio sa svime prestat. Bilo koja alternativa od skupih šampona, krema od 50 grama koje koštaju preko 500kn i tableta nikad nije pomagala. Samo bačen novac. Rekoh, vrijeme je da se dogodi zaokret i sve odjebem. Kao prvo, doktorice mi neće prepisat kortikosteroide, a više nema ljekarni koje će past na moje nagovaralačke sposobnosti i treptanje okica pa mi dat kreme. Kao drugo, ne želim više bit ovisan o tome.
Prvih 3 mjeseca su valjda bili ti withdrawal simptomi i užasan osjećaj vlastite zategnute crvene kože gdje god sam se mazao. To zategnuće je generirao onaj užasni svrbež, ali nekako sam izdurao. Sljedeća 3 mjeseca je bilo malo lakše i primjetio sam da polako ali sigurno dobivam natrag normalnu boju kože. Sad bi rekao da se to sranje 90% povuklo. Tu i tam zna bit svrbež i tako to, al je ništa u usporedbi s tim kako je bilo. Nema više nikakvih krema, nema više tableta, a tuširam se bilo kakvim jeftinim šamponom i to ide. Snaga volje je presudila fala svevišnjem.
Zima je neprijatelj, a biti na obali uz more i kupat se u njem je dušu dalo. Kao slana terapija za kožu.