meni je zubar neki dan izvadio zub pod upalom i korjen drugog zuba kaj je zubarki slucajno pukao prije 5-6 godina ali kuja nije htjela priznati... ugl ovo je odvratno, nezz jel gore kaj mi ovaj gnoj stalno curi iz rane i kaj imam taj odvratan miris u ustima ili to da mi je ta krava još nešto sjebala pa cu otkrit na ovako gadan i odvratan nacin...
Jatrogene povrede u stomatoloskoj praksi su danas vrlo ceste, a jos cesce njihovo prikrivanje. Stomatolog moze privremeno sakriti svoju gresku, neznanje i nemar, medjutim organizam je taj koji ce odbrambenim mehanizmima prije ili kasnije razotkriti istinu.
Radix relicta ili zaostali korijen predstavlja fokus ili zariste. Fokus je lokalizirano alterirano mjesto u organizmu koje moze imati daljinsko patolosko djelovanje. Pojava gnoja je znak da se organizam bori protiv uzrocnika upravo akumulirajuci taj gnoj na jednom mjestu (gnoj predstavlja raspadne produkte celija i tkiva koja propadaju) i to je najbolji znak i pokazatelj da se treba djelovati. Ekstrakcija zuba uslijed postojanja lokalne upale (u ovom slucaju to je gnoj u vidu apscesa koji je u ovim slucajevima najcesce periapikalne prirode) nije kontraindicirana ukoliko ne postoji opsti poremecaji poput povisene temperature, bolesti hemostaze ili nekog sistemskog oboljenja. Naprotiv, ekstrakcija zuba uzrocnika je najbolji nacin da se gnoj izdrenira, ali samo ako je taj zub zaista indiciran za ekstrakciju i nema mu spasa. Ekstrakcija zuba pod upalom daje najbolje rezultate za drenazu gnoja, ali to se cesto ne radi zbog pacijenta i njegovih bolova, tako da se obicno pribjegava trepanaciji zuba (otvaranje zuba) ili inciziji apseca (rez apscesa) cime se postize drenaza gnoja i trenutno olaksanje uz obaveznu antibiotsku medikaciju u visokim dozama da bi se suzbila sekundarna infekcija i posljednica sepsa. Doze antibiotika moraju biti visoke, jer se u protivnom stvara rezistencija bakterija i to je kontraproduktivno.
Vecina pacijenata uzima antibiotike samoinicijativno i time prave veliki problem koji se odnosi na stvaranje rezistencije bakterija, sto rezultuje u kratke periode poboljsanja i lagano prelazi u hronici proces koji obicno zavrsava ogromnim apscesom koji progredira u flegmonu (difuzna gnojna upala) koja se iz maksilofacijalnog podrucja moze siriti prema mozgu ili inferiornim partijama poput medijastinuma u kojem se nalaze pluca i zavrsiti letalno. To su ekstremne situacije, ali moguce komplikacije nelijecenih procesa.
Pa što smiju vaditi zub dok ti je pod upalom?
Kao sto sam gore naveo, smiju, ali samo ukoliko za to postoje uslovi i indikacije. Ekstrakcijom zuba uzrocnika postize se najbolja moguca drenaza apscesa i trenutno olaksanje pacijenta. Cijeli je patofizoloski mehanizam u pitanju, a ja nemam ni vremena ni prostora da to objasnjavam, jer sam ja morao zavrsiti fakultet od sest godina kako bih to naucio i razumio. Jedini problem ekstrakcije zuba pod upalom jeste to sto se ne moze postici odgovarajuca anestezija, a sama aplikacija anestezije je rizicna, jer se penetracijom igle kroz inflamirano tkivo moze diseminirati infekt u cirkulaciju i uzrokovati sepsu. Takodjer je upitno da li ce anestetik djelovati, jer po pravilu anestezija ne djeluje kada je ubrizgana u inflamirano podrucje.
U pravilu ne ali tko se još drži toga.
Savjetovao bih ti da se suzdrzis ovih izjava, jer se moras bolje informisati, a ono sto ne znas pise u prethodnom dijelu posta. Nemoj ovo shvatiti kao atak, vec kao prijateljsku digresiju, ali nemas pravo na takvu izjavu ukoliko nemas diplomu doktora stomatologije.
Zubari su posebna priča, svaki bi ti samo prodao nešto, najskuplje plombe i tako.
Dijelim misljenje sa ovim, ali zato pacijenti imaju pravo da biraju stomatologa i da ga tuze ukoliko za to postoji dobar razlog i dokaz. Medjutim, kao sto sam gore naveo, ne mozes suditi moje kolege ako nisi strucno educiran za ovu oblast medicine. To je vrlo neozbiljno i djetinjasto, a i naivno.