!!U SLJEDEĆEM POSTU NALAZE SE SPOILERI ZA NOVI MARVEL FILM AVENGERS ENDGAME!!
Objavio/la: tajger
!!U SLJEDEĆEM POSTU NALAZE SE SPOILERI ZA NOVI MARVEL FILM AVENGERS ENDGAME!!
(čemu forsiranje ovog taga kad je cijela tema veliki spoiler i ko nije gledao film nema šta radit ovdje)
Zato što se pod "Novi postovi" može vidjet što si napisao. Npr. netko dođe i napiše prvo "Smrt Tony-a me totalno pogodila" i eto ti na komentar vidljiv svima koji otvore forum.
Anyway, pogledao i ja film. Nažalost tek danas. Teških 4 dana bez društvenih mreža i još par stranica gdje sam mogao naletit na spojlere. Tijekom svih 4 dana sam stalno razmišljao o filmu i vrtio što bi se moglo dogodit.
Film je kao cjelina fantastičan. 10/10 od mene i napravio sam svoj dio i puknuo desetku na imdb da što veća ocjena ostane.
Početak malo spor, no začudila me smrt Thanosa na početku jer nisam očekivao da će tim putem priča ići. Nisam skužio scenu s Tony-em kad je odbio ekipu s idejom za time travel, a zapravo (koliko sam skužio) je valjda 5 godina pokušavao skužit time travel. Sve to kako su isplanirali i otišli po kamenja mi je više manje dobro odrađeno, no cijelo vrijeme mi je nekako mlak osjećaj bio sve do kraja filma i završne bitke. Nekako sam tijekom IW-a imao puno bolji osjećaj tijekom cijelog filma.
Hulk mi je bio dobar. Savršena kombinacija inteligencije koja je pomogla u vezi time travela i snage za Gauntlet i borbu.
Tony mi je najdraži lik općenito u MCU i toliko mi je teško bilo gledat to sve na kraju i iako su mi oči bile pune suza nisam ih pustio. Vjerojatno i budem kad ću na miru kod kuće gledat kad dođe na Blu-Rayu. Onaj trenutak kad Dr. Strange pokaže prst kao 1 od četrnaest milijuna.. gotovo, tu sam odmah znao. MCU nikad neće biti isti bez njega.
Cap je imao odličnih trenutaka kroz cijeli film. "Hail Hydra" će ostat jedan od najepic trenutaka ikad u MCU i općenito filmovima, a i kad podigne čekić.. jao. Njegov kraj mi je oke, proveo je život s osobom o kojoj je maštao od kad su ga odledili, ali ne kužim baš kako je on završio u onom vremenu jer on je trebao skakat u nekoliko vremena kako bi vratio kamenja gdje su bila. Flacon kao Cap.. ne znam. Očekivao sam da će to biti Bucky.
Za Thora mi je razumljivo da su to napravili od njega jer realno je da je lik u totalnoj depresiji nakon svega što mu se dogodilo i nakon svega što je failao u prethodnom filmu. Isto tako razumijem da je bio izvan forme i da nije mogao samo tako sredit Thanosa. Oduševljen sam što ćemo ga gledati u GotG 3. Mislio sam da će i njemu ovo biti kraj što se tiče MCU kao što je to Tony-u i Capu.
Iako mi Natasha nije neki omiljen lik, bilo je teško gledati onu scenu na Vormiru. Ono kad se oboje slože da će on/ona skočit i onda borba i sad ona njega spriječi pa nju pa on skoči pa ga ona uhvati.. tužno, no to sam i očekivao iako nikako nisam mogao skužit do samog kraja tko će na kraju umrijet. Slažem se s komentarima da je u redu da Nebula nije rekla koja je cijena (ili da jednostavno nije 100% znala) jer bi to totalno zakompliciralo stvar i svatko bi se valjda htio žrtvovat. Drago mi je da je Clint imao sretan kraj i volio bi da je to to od njega, no koliko sam čuo bit će serija o njemu.
Thanos mi je ovdje bio nekako neprepoznatljiv. Ni blizu onoga kako su ga napravili u IW-u. Blago razočarenje.
Time travel je dobro odrađen i drago mi je da je Hulk objasnio da se prošlost ne može promijenit tj. ako odu u prošlost i ubiju bebu Thanosa njihova realnost će ostat ista. No, iako su ga dobro odradili, nemoguće je napisat "time-travel" bez "plot hole". Npr. jesu li oni kreirali paralelni svemir tako što su otišli u prošlost ili jednostavno postoji bezbroj paralelnih svemira u koje mogu otići? Npr. svaka točna sekunda prošlosti u koju se mogu vratiti je jedan paralelni svemir? U bilo kojem slučaju po ovome filmu njima je važan samo ovaj paralelni svemir iliti realnost koju mi gledamo (ne znam ni kako bi to nazvao, ovo "vrijeme" možda?). Sve ono što su napravili u drugim paralelnim svemirima je očito nebitno, možda su nekim ljudima uništili živote svojim postupcima? Okej, vratili su time stone-ove gdje su trebali, no npr. Gamoru su izvukli iz njezine realnosti i po toj logici mogu vratit i Natashu i smislit neki plan da bolje odrade bitku s Thanosom i vrate Tony-a jer vjerujem da Hank može proizvest još onog nečega za time travel. Naravno da to ne bi htio, barem ne za Tony-a jer iako mi je najdraži lik i što mi Marvel universe nikad neće biti isti bez njega, zapravo je dobio dobar kraj. Ovo su samo neka moja mišljenja u vezi time travela i koliko je to zapravo komplicirano.
Ovo je baš film za one koji su pogledali sve filmove do sad i još više za one kao ja koji su ih pogledali valjda 10 puta. Nešto najbolje u cijelom filmu je količina throwbacka na prijašnje filmove i to može skužit samo onaj koji je gledao sve filmove, a pogotovo oni koji su gledali više puta, a čak ni oni vjerojatno nisu skužili sve u prvom gledanju. Barem ja nisam sve pohvatao jer mi je ekipa s kojom sam gledao u vožnji kući rekla neke odlične throwbacke koje nisam skužio. Imam osjećaj da sam dosta toga propustio i jedva čekam opet pogledati.
Humor mi je pogođen. Dosta sam se ono baš istisni nasmijao tijekom cijelog filma i drago mi je da nema forsiranog humora, ali i slažem se da ga nije trebalo biti u par ozbiljnih situacija.
Iako sam imao nekako mlak osjećaj do završne bitke i iako mi je IW nekako bolje izveden, i početak i sredina i kraj, Endgame mi je ipak, kao cjelina, priča i kao kraj za neke likove, najbolji film MCU i ne vjerujem da ćemo ikad gledat bolji film u tom universe-u. Ne vjerujem da će ikad više biti heroja koji će nam prirasti srcu kao Tony i Cap.
Ono što me zasmetalo:
1. Scena s Russom pederom na početku. Samo "why?". Ne razumijem zašto u svakom filmu mora bit peder, crnac, kinez.. Just why..
2. Thanos je jači bez kamenja, nego s njima u IW-u.
3. Gdje je Cap Marvel bila cijelo vrijeme?
4. Scena gdje prikažu samo žene.. također "just why?". Nikog nije briga. Nitko ne omalovažava žene u MCU. Ovako ionako već iritantna Brie nakon onih feminističkih komentara ispada još iritantnija
Svoj sam dio odradio:
Pa eto ako vi niste, puknite tu desetku kao pravi Marvelov fan.
Edit: eh da, zaboravio sam napisati. U cijelom MCU imam jako puno scena u dosta filmova koje si s vremena na vrijeme pogledam jer su epic, ali iz Endgame-a sam već u prvom gledanju vidio toliko toga što ću godinama kasnije vrtiti po stoti put i opet imati osjećaj koliko su te scene epic.
Kako je Tuhy rekao, pogledao sam ovo, još pogledam GoT i mogu umrijeti.