!!U SLJEDEĆEM POSTU NALAZE SE SPOILERI ZA NOVI MARVEL FILM AVENGERS ENDGAME!!
Nalazio sam tako malo negativnih komentara i tako malo problematike oko priče da mi je izuzetan gušt odgovarati na tvoj citat. Ne u smislu tu sam da te ispravima, nego čisto da imam s kime pričati o filmu nešto jer uglavnom se to svede na "ajme da i to je bilo super".
Dakle...
Sinoć sam još bija pod dojmom određenih momenata, ali sad nakon prospavane noći uviđam da šta više razmišljam, sve više mana nalazim. Prvo onaj početni dio s ubijanjem Thanosa mi je nekako zbrzan, isto ka i cilo rješavanje putovanja kroz vrijeme, baš mi je to slabo bilo odrađeno. Pa i nisam siguran koliko mi je uvjerljivo stanje svita nakon snapa, ali to ajde. Ne sviđa mi se šta su napravili s Hulkom. Imam osjećaj da su Bannera/Hulka još od prvih Avengera postepeno razvodnjavali i na kraju je osta skroz neiskorišten u MCU. Međutim najveća zamjerka filmu mi je tretman Thora. Lik kojeg su u prethodnom filmu toliko dobro odradili da mi je naglo posta jedan od najdražih likova, ovde je pretvoren u predmet sprdnje. Neću reć da Thor Lebowski nije bija izvor nekih zabavnih scena, ali nije to ni približno vridno uništavanja lika. I još kad se sitim da je prvi put Thanosa koji je tad ima gauntlet riješija samo sa Stormbreakerom, a sad je Thanos bez gauntleta pomea pod s njim iako je ima i Stormbreaker i Mjolnir, još je najveći otpor pružija Cap. To nije bilo u redu prema Thoru nikako. Jedino mi je drago šta mi se ispunilo predviđanje da će ga spojit s Guardiansima, mislim da je to dobitna kombinacija.
Početan dio je ustvari jedno ugodno iznenađenje po meni jer netko tko nije toliko u stripovima, ali prati MCU će ostati vrlo vjerojatno šokiran. No, u konačnici je i logično. Znali su gdje je, znali su da je opet koristio kamenje, ne postoji druga opcija osim frontalnog napada jer je to nešto što će možda i najmanje očekivati, a kada se otkrilo koliko je oštećen nakon što je prvo snapao, a nakon toga ih i uništio, ima smisla da su ga ovi lakoćom svladali. Čak ih je išlo i previše gore te je Thor u teoriji to mogao riješiti sam.
Stanje svijeta nakon snapa mi se čini sasvim ok. Bilo da se radi o posterima i grobnicama koje Scott proučava, bilo da se radi o grupnoj terapiji na kojoj je Cap, mislim da su bili još neki citati vezani uz vodu ili nešto, scene pustih gradova, uz sve te scene ne znam zašto bi bila potrebna još jedna.
Pitanje Hulka je riješeno uvođenjem Profesora Hulka koji je imao ulogu u mnogo stripova. Neki čak idu toliko daleko da ga nazivaju i najboljom verzijom Hulka s obzirom da i dalje zadržava Bannerovu pamet. Ako su već išli na time travel đir, ne vidim uistinu nikakav smisao da su imali Ragnarok tip Hulka jer on takav ne bi pružio ništa u ovoj priči. Hulk vjerojatno nikada neće dobiti vlastiti film jer ga je jednostavno preteško napraviti (a Marvel se opekao dva puta s njim jer su oni samostalno radili i onaj iz 2003.) i očekivano je da su oprezni. Hulk je očito najbolji u kombinaciji s ostalim likovima, a ovdje su imali dobar plot device u obliku njega da u jednom liku imaju pamet, ali i snagu za kasniji snap.
Vidiš, meni je ono što su napravili s Thorom bilo genijalno. Kada sam u ponovnom gledanju gledao Thor filmove, ustvari sam shvatio kako je Thor čitavo vrijeme bio zabavan i badass. U ovom filmu je jasno da Thor osjeća poraz više nego ijedan drugi lik. Možda je bio comic relief, ali je bio ispod toga tužan i tragičan lik i to se najbolje osjetilo kroz sjajan dijalog s Frigom, nešto što smo dobili potpuno neočekivano. Mogao je ubiti Thanosa prije snapa, promašio je. Nakon toga ga je ubio prije nego li su likovi izvukli ijednu informaciju iz Thanosa. Zajebao je dvaput i osjeća da je on taj koji je razočarao ne samo svoj narod, već čitavi svemir. Pad u alkoholni ponor je nešto što je očekivano za čovjeka koji je mislio za sebe kako je nepobjediv. On više nije imao svrhu, nema koga pobijediti jer je njegov neprijatelj uspio, a on mu je odrubio glavu. Nikada nije dobio svoju osvetu, a bio je toliko blizu nje, te je propao kao lik. Dual wielding Mjolnira i Stormbreakera je kul, ali izostanak ozbiljne borbe 5 godina i pad fizičke forme sigurno utječu na performanse.
Bilo je tu još stvari, npr zašto Nebula nije rekla šta je potrebno za dobit soul stone, šta je štakor u biti spasija svit, nepotrebna i cringy girl power scena, ili to da nisam siguran koliko situacija s Capom na kraju ima smisla, ali to me i nije briga jer mi je toliko drago da je dobija takav kraj da me zaboli za logiku. I zašto je baš Tony mora upotrijebit gauntlet umisto nekog ko bi to moga preživit? To je tih 1 u 14 ili koliko već milijardi, ali situacija mi uopće nije bila uvjerljivo postavljena. Pa se vraćam i na to da nisam u ovom filmu ima osjećaj napetosti i finaliteta ka u Infinity War, pogotovo mi je u zadnjoj bitci to falilo. Bila je to jebena scena već zbog same veličine sukoba, ali je IMO mogla bit puno bolje režirana i jasnije prikazana, te je trebala bit malo duža da pojedini likovi dobiju bar koju sekundu više da zasjaju. Općenito je režija slabija nego u prošlom filmu, primjerice imali su puno bolji osjećaj za dramatiku kod Gamore nego kod Natashe čija mi je scena smrti iskreno bila malo cringy, u nedostatku bolje riči. I likovi su isto previše cmizdrili ovde, u nekim trenucima je funkcioniralo savršeno, u drugim bi suzdržanija reakcija ka u prethodnim filmovima bila puno primjerenija pa i efektivnija. IW je također puno bolje pogodija tu ravnotežu između ozbiljnosti i humora, ka i ravnotežu između akcije i sporijih dijelova. I taj film je bija choppy na nekim mistima i ima drugih mana, ali s obzirom na koncept i broj likova nisam mislija da je moglo bit znatno bolje odrađeno, dok ovde to nije slučaj.
Pa pitanje je da li je Nebula uopće znala? Red Skulla, ono što mi znamo, su susreli samo Thanos i Gamora, te Clint i Natasha u ovom filmu. Istina je da u IW-u Nebula kaže "he came back with the soul stone but not with her", no to ne znači da ona zna pravila kako se soul stone dobije. Čak i da je znala i da je rekla što je potrebno, to bi samo dodatno zakompliciralo stvari. Imali bi 10 likova koji bi se natezali oko toga tko će umrijeti. Uz to potrebno je ostati bez nečega do čega ti je stalo, a nema šanse da bi gledatelji kupili priču u kojoj, ne znam, Rocket baca War Machinea u ponor jer mu je stalo do njega.
Da nije štakor bilo bi nešto treće, radi se o plot deviceu koji je tipičan za valjda svaki film ikada, a u filmu u kojem je moguće izbrisati čitavi svemir pucketanjem prstiju nije nemoguće povjerovati u svakodnevnu situaciju kako se u starom skladištu našao štakor.
Girl power scena je pitanje ukusa pa tu ne mogu ići u argumentacije, ali ja osobno moram priznati da mi je to bio baš moćan trenutak. Kao da je Marvel u jednoj sceni pokazao kako je moguće i u serijalu u kojem dominiraju muški heroji u samo 2 sekunde dati ženama pozitivnu sliku, a ne da se mora ići na remake Ghostbusters, Oceanovih 11 i slično. Da svijet nije ovakvo mjesto kakvo je danas, nitko nikada ne bi ni pisao nekakve reakcije na tu scenu. Sjetimo se kako nije ni 2003. na "I am no man" u LotR-u. Da se danas to opet snimi internet bi jebeno podivljao.
Cap scena u finalu je bila čudna s obzirom na postavljena pravila time travela, ali je isto tako i u jako brzom roku netko napisao dobar post na redditu. Cap je komotno mogao vratiti svaki kamen, ali prilikom vraćanja zadnjeg kamena je mogao ostati u prošlosti s Peggy, odživjeti život s njom u tom timelineu i nakon njene smrti kao star čovjek se vratiti u njegov originalni timeline. Ima još teorija oko toga, ali čini mi se da bi ta mogla biti najviše ispravna.
Ovaj dio s Tonyem mi je dosta logičan. Nije on gauntlet iskoristio zato jer izabrao da ga baš on iskoristi već zato jer je situacija to tražila od njega. Kamenja su bila ugrađena na Iron Man gauntlet, a samo jedna osoba može napraviti neki failsafe ili neki switch s jednog komada Starkove opreme na drugi, a to je sam Tony. Signaliziranje Strangea s prstom prije toga čini čitavi taj trenutak još boljim.
Za smrt Natashe ne znam što napisati. Meni je bio gut punch kada su došli na Vormir i kada sam se sjetio što će biti potrebno za to. Još jedan je bio onaj kad si daju ruku kao da su se dogovorili, a ustvari su oboje mislili na sebe. I ja sam iskreno bio uvjeren kako Clint leti sa stijene (uz neku mantru da mu obitelj preživi, da ona pazi na njih + najave o samostalnom Black Widow filmu su povećale to uvjerenje).
Osobno s režijom nisam imao većih problema, a mislim da je svaki lik stvarno dobio svoj trenutak. Za preživjele Avengerse je to očito, no čak su i povratnici dobili svoje. Spider-Manov ulet + instant kill + oproštaj od Starka, Scarlet Witch popizdila (neopisivo želim što više filmova i priča s njom, baš je top lik), Strangeova signalizacija + flood stop, Black Panther tokom štafete i još naziva Clinta pravim imenom (a u Civil Waru kaže da ga nije briga kako se zove). Drax je možda ostao neiskorišten, no toliko je fan servicea odrađeno s 90% likova da mi je jako teško žaliti se.
Ja iskreno cmizdrenje nisam osjetio, dapače iznenadio sam se koliko je dobro Gwyneth odradila posao kao Pepper bez preglumljivanja i cmizdrenja. Sve te teške scene su bile baš onako "dignified".
Jedina scena koja me u trenu šokirala je eksplozija Avengers sjedišta jer sam stvarno mislija da će bit mrtvih, kad ono - svi dobro. I onda je tu Thanos. Lik koji se u prethodnom filmu dokaza ka možda i najbolji MCU negativac je ovde sveden na tipičnog CGI neprijatelja. Jasno mi je da je već ima svoj film i ne može mu se opet ne znam koliko vremena posvetit, ali sraz je baš velik i možda je to dio razloga zašto je falilo napetosti, jer ovaj put jednostavno nisam Thanosa doživljava ka onako veliku prijetnju. I njegov karakter, njegova motivacija koja se toliko-koliko mogla razumit u IW, ovde je sve to nestalo. Da, šta više razmišljam imam sve slabije mišljenje o filmu. Smatram da je u totalu Infinity War primjetno kvalitetniji i uravnoteženiji film.
Ono što su napravili sa Thanosom je meni primjer jako koherentnog i smislenog pisanja priče i lika kada sagledamo čitavu priču. Thanos je 2014. još uvijek bio Mad Titan. Njegovu filozofiju, njegov respekt prema neprijatelju i sve ono što smo vidjeli od njega je dolazilo od onog trenutka otkada je krenuo sam u pohod za kamenjem. Zbog toga na ta dva Thanosa ne možemo ni gledati kao na iste likove. Ovaj Thanos je puno opasniji, puno veći "psihopat" koji je nakon što je vidio što se dogodi shvatio da je jedini način za konačnu pobjedu potpuno istrebljenje jer inače će uvijek postojati otpor. Ona scena kada se zadovoljno nasmije kada vidi samog sebe kako kaže "I am inevitable" i kada je shvatio da ga put vodi k tome da postane bog, ali da neki tamo likovi dolaze iz budućnosti kako bi to zaustavili govori jako puno o njemu. Njegov je jedini naum tada zaustaviti i njih i što prije opet izvesti snap jer je mislio kako ne može biti zaustavljen kada se vidio u budućnosti. Došao je u tu fazu gdje ni ne razmišlja da iskoristi prvo neke od moći pojedinih kamena ili gauntleta da malo odbije nalete, kao u situaciji s Capt Marvel (IQ play lvl 200 btw), već da što prije finišira posao što ga je u konačnici i koštalo pobjede. I to je Thanos, to se da gotovo pa usporediti s onim strip Thanosom koji je toliko uvjeren u svoje božansko biće da napusti tijelo kao astralna projekcija i dopusti da mu jebena Nebula skine gauntlet s ruke.
Ovako kada stavim sve na papir i nakon dosta provedenog vremena na MCU redditu je još jasnija slika u mojoj glavi kako su finiširali ovu sagu baš onako kako su trebali i kako osobno ne znam što bih mijenjao da film ispadne bolji, jer takve ideje nemam.