Pitanje za ljude koji se razume u zvucnike i spajanje istih ,

Pokusavam spojit TV i AVreciver kroz HDMIARC a nemogu dobit zvuk , kabel ukljucen u HDMIarc OUT na AV-u i ukljucen HDMI ARC na TV-u , ukljucio sam HDMI control na AV-u u postavkama , na tv sound se automatski promjenio na AV znaci Reciver i TV se prepoznaju jer kad gasim TV gasi se i Reciver kad pojacavam zvuk na Tv-u pojacava se i reciver itd. Stvarno neznam docega moze bit .

escoban Rješeno ocito je bilo do kabla , moram rec na prvu cini mi se dosta cisci zvuk nego sa Optical kablom

5 mjeseci kasnije

Ej jel trebaju ikome ove zastite za zvucnike ? Imam 2 za velika i 3 za mala zvucnika . Nikad koristeni ako nenadem nekog idu u smece

godina kasnije

Imam pitanje za nekoga tko se kuži u zvučnike - imam zvučnike Logitech Z-906 spojene optičkim kabelom na TV. U zadnjih 10-14 dana dogodilo mi se par puta pucketanje iz zvučnika. Svaki put kada je zvuk dolazio iz receivera A1 TV-a (dva-tri puta je u pitanju bio Dnevnik RTL-a) i jednom MTV). Pucketanje traje 5-10 sekundi, prestane i više se ne pojavi. Također, kada igram PS5 ili gledam neki od streaming servisa (puštam ih preko TV-a) nema puketanja. Do čega bi to moglo biti?

Picek

Pucketanje se većinom javlja zbog konekcije, dakle kablovi zvučnika ili spoj zvučnika sa tv-om.

Možda ti se negdje žičice dodiruju ili nisu dovoljno dobro pričvršćene.

Možda jače pojačavaš pa ti bas vibracija remeti konekciju.

Uglavnom mora bit konekcija.

Kikiller nisam apsolutno ništa dirao, jedino što sam u strujnu letvu ukpočao punjač za VR2 kontrolere odmah do utičnice gdje je ukopčan zvučnik. Osim toga ništa nisam dirao niti namještao, krenulo je samo od sebe.

Koji kablovi se ne smiju dodirivati da vidim da li je do toga?

Jedino kad znam malo pomaknuti kablove je kod usisavanja no ovo se prvi puta počelo pojavljivati nakon 2 godine koliko imam zvučnike.

Picek

Imaš žicu od kabla koju razdvajaš u dvije žice, - i +, i upiknuti su u zvučnik. Te dvije razdvojene žice iz istog kabla ne smiju se dodirivati.

Ako ima netko potkovan na forumu iz domene elektrike, možda ti može savjetovati da li ima veze ako je uštekan u istu utičnicu neki veći potrošač struje koji ti remeti zvučnike jer su na istom strujnom izvoru.

Recimo ako si u kući, često znaju remetiti sliku na tv-u neki aparati poput cirkulara, stroja za varenje i sl. i to u blizini od 100 m od kuće. Isto tako, neki uređaj koji nema dobro složenu struju može ti remetiti frekvencije signala.

Ali prvo provjeri kablove.

Jel ti izvor zvuka dolazi uvijek sa istog medija kad krči?

Kikiller ovih par puta što je pucketanje došlo došlo je iz istog izvora odnosno receivera A1 televizije. Sa PS5 ili kad puštam nešto s TV-a (YouTube ili neki streaming servis) se nije pojavljivalo.

Picek

Probaj zamijenit kabel kojim je spojen reciever i zvučnici. Jel optika, činč ili hdmi? A ako se nastavi promijeni reciever 😄

Možda se malo pomakao kabel, uglavnom reciever-zvučnici, tu ti je problem znači.

Kikiller zvučnici su spojeni optičkim kabelom na TV. Receiver je spojen HDMI kabelom na TV. Zvučnici nisu direktno spojeni s receiverom.

Picek

Napravi onda provjeru iz posta od prije. Ako sve izgleda kako treba, moguće je i da ti krepava zvučna od tog recievera, pa dok ide, ide.

Kikiller ok, hvala na savjetima! Receiver je ionako od A1 pa će ga zamijeniti novim ako je krenuo rikavati 🙂

Znam da je A1 dijelio nove STB-ove, između ostalog i zbog pucketanja zvuka

godina kasnije

@doktor1 - kako si namjestio format zvuka za soundbar? Meni je na TV-u na auto, dok je na konzoli na PCM. Imam dojam da na nekim igrama tipa CP2077 prebaci na Dolby Digital, jer je PCM samo preferirani format?

Sam soundbar mi je Inače na auto mode, ali često na njegovom daljinskom prebacujem na cinema mod jer auto sound i nije baš uvijek najtočniji.

mjesec kasnije

Zadnjih godinu dana koristim Samsung Q600 soundbar za igre i filmove.

Primjetio sam da kvaliteta zvuka jako ovisi o igri/filmu.

Npr. igrao sam BG3 i kvaliteta zvuka je bila ok. Nikakve zamjerke nisam imao. Kada sam nastavio s Hogwarts Legacy imao sam osjećaj da je zvuk jednu stepenicu bolji.

Doslovno zatvorenih očiju mogu točno odrediti od kuda dolazi neki zvuk. I općenito je čišći i detaljniji.

U igri sam bio u onoj sobi gdje kuhaš potione i doslovno sam se IRL nesvjesno okrenuo prema kuhinji jer sam mislio da mi kuha voda na štednjaku.

Isto s filmovima. Pogledao sam neki ratni film i očekivao puno od subwoofera i bio sam razočaran.

Mislio sam da trebam u postavkama nešto podesiti.

Isti taj sub me oduševio u jednoj sceni House of Dragon-a s dubokim basom.

Ne znam do čega je. Pretpostavljam do načina na koji snimaju zvuk.

Ja sve slušam na istim postavkama i čujem veliku razliku u kvaliteti i općenito doživljaj jako varira.

6 mjeseci kasnije
                    • Picek

•  
                      •  

Uzeo danas Sony ULT Field 7, tako dobar zvuk već dugo nisam čuo na nekom bluetooth zvučniku. Uzeo na akciji u Harvey Normanu za 349€ i nemrem prestat slušat glazbu doma koliko me oduševio 😊

• Tzereen

•  
                        •  
                        •  
                        •  
                        •  
                        •  

Picek odlični su njihovi prijenosni zvučnici i inače, a koliko sam gledao, ove godine su naročito dobri.

• Picek

•  
                          •  

Tzereen Nemam iskustva s bluetooth zvučnicima pa sam možda zato impresioniran, al ovo je baš top.

Picek

Ja san dosta se mislija između njega i JBL Boombox 3

A odlucija san jos malo pricekati Boombox 4 pa odluciti

• Tzereen

•  
                            •  
                            •  
                            •  
                            •  
                            •  

Miro imaš već par usporedbi i JBL je ove godine usrao motku. Baš je dosta lošiji od Sonya. Poslušaj i pogledaj. Ovi novi ULT modeli su ultimativni.