Momčile, slažem si novi komp pa me zanima mišljenje. Idem na klasični Intel/NVIDIA kombo pa me zanima gdje može bolje i zašto?

prayer znam da je puno skuplje al probaj progurat ddr5 rame, razlika je ogromna, a s vremenom ce biti sve vidljivija, ja sam si updateo komp prije cca godinu dana i malo mi zao sto nisam uletio, ali onda je tek zagazilo na trziste, pa nisam ni imao puno izbora…

Sterlok A jbg kropao sam krivo Ha-Ha-Ha, i5 13600k je proc

Nightyx a razlika u matičnoj je nekih 150 eura, ne znam koliko mi se to isplati nego recimo uložiti u nešto drugo.

Inače me najviše jebe ovdje model grafičke i matična pa ne znam ako tko ima možda bolju preporuku matične ili grafiče. zadnje dvije grafiče su mi bile isto od Gogabyte i bio sam jako zadovoljan snjima ali po sličnim cijenama mogu nači i TUF ili Strix.

Kaiserus Vrh! Imaš možda kakvu preporuku za neko jednostavno i dobro kučište da je best buy, nešto tipa kao što je Meshify samo po nekoj normalnoj cijeni? Inače ovo za matičnu je vrh a nije toliko skuplje uz DDR5. Još mi samo ostaje istražiti koja je najbolja verzija grafiče i to je to!

Zadnjih se dana fino jebem zabavljam s nadom i molitvom da matična nije riknula. U noći će se raditi zadnji pokušaj čišćenja CMOS-a prije nego što krenu suze.

prayer

https://www.caseking.de/lian-li-lancool-215-midi-tower-argb-tempered-glass-weiss-geli-883.html

Ovo ti preporučujem jer je na zrak CPU hladnjak koji si stavio na listi, GPU će se tići ohladiti, a računaj na to da 4080 ima isti hladnjak kao i 4090, samo manju količinu topline koju mora odvesti, mislim da je isto i za ovo šta zovu sad 4070Ti. Što se tiče GPU-a probaj se dokopati TUF-a

https://www.caseking.de/asus-geforce-rtx-4070-ti-tuf-12g-12288-mb-gddr6x-gcas-529.html

i vidi si obavezno da li stane po dužini u ovo kućište i da li mu smeta naponski kabel po pitanju širine, mislim da ne bi trebalo

evo ti i dobri rami, imaš ih i jeftinije

https://www.caseking.de/g.skill-trident-z5-rgb-ddr5-6400-cl32-xmp-3.0-32-gb-dual-kit-schwarz-megs-260.html

ovo je c32 6500, c36 i 5000 ćeš nači i za ispod 150e

Nightyx Gdje je razlika ogromna DDR5<>DDR4? Ja sam isto malo istrazivao za upgrade kompa i po svim reviewima sto sam vidio govore da je razlika u performansama zanemariva (5-6%) a razlika u cijeni je jos uvijek poprilicna.

Kaiserus Ako smijem pitati zasto preporucujes b660/760 chipset a ne z690/790 za novu generaciju procova?

Razlika izmedu ddr4 i ddr5 je mizerna za tu lovu koju dajes. B maticne mogu ici, pogotovo sa i5 13600k jer ga neces clockat, a i doci ce bios za unlockat B chipsete za jedno sutra, koje nece doci tako brzo.

@Fico imam ti Z170 i i5-6600k viska sa coolerom

moschus jeftinije, a kompatibilan je chipset. 790 ionako gimmick chipset, mislim da je razlika u podršci za USB 4.0 ili tako nešto šta guraju pod future proof

moschus

za 2 godine neces dobivat takve info više, a njemu će biti šta je tu je

moschus razlika 5-6% ako potrošiš soma eura na ramu da :-D mozes i više ako baš uzmeš neki godtier crucial balustix ali za te pare kupiš novu grafu pa ti vidi. To ti je više za ljude koji uzmu sve najjače što mogu i svrbi ih potrošiti tih 2 soma eura

prayer kad kupujes 13th gen odmah ubaci Z790 te DDR5 u kos…zaboravi old tech….budi odmah glavni Baya u selu xD

fensisuperstar Ako hoces imam ja matičnh višak sa procom i ramom

chono imam ti Z170 i i5-6600k viska sa coolerom

Hvala na ponudi dečki, imam sređenu alternativu za sada. 😄 Za sada imam još par ideja što i kako probati, no vremena će biti tek za vikend ili idući tjedan.

Fensi, ASRock Z97 Fatal1ty Killer.

Kaiserus Sta kažeš na Fractal Torrent Compact naspram ovog sto si mi ti preporučio, nijr mi bed dati 100€ više. Običan Torrent mi se čini pre velik za moje potrebe a ovaj Compact je malo veći čak nego NZXT H510 kojeg sam imao. Inače mislim ovakav build napraviti, imaju čak i ove extension kablove.