Sterlok ima tu malo vise dropova. Neznam kako je sada, ali kada je izasao Cyber dropalo je u gradu meni, ali i frendu s kojim sam testirao. On ima 3080 i Ryzen 5900X.
Igru sam zavrsio davno i nemam je namjeru paliti dok ne izade ekspanzija.
Sa ovim i5 i 3070 bez RTa igra se izvodila u 60fpsa. U prosjeku, jer drop here and there je tada bio normalna pojava u ovom tehnickom krsu. Kako je sada i je li popeglano, neznam, nisam probao.

Prosjek i lock su kao vatra i voda, dvije različite stvari. Prosjek je drek na šibici.

Sterlok ako imas prosjek od 60 fpsa u igranju igre od 147 sati, imas i lock od 60. Varijacije ti moraju biti frame, dva oko te vrijednosti. Samim time sto je vsync on i lock na 60. Osnove matematike. Max fps ti ne ide na 90 u tom slucaju. A ni min na 40 primjerice.
    I kaze se drek na zbici 😁

Sa tim starim 4/4 procom za moje standarde igra ima parkinsona. I ne samo ta igra, puno njih.

Ja ne vidim poantu koristit benchmark strgane igre

witcher 3, Doom Eternal, Doom, Metro Exodus/Metro Exodus RTX
    eto ti benhcmarka

doslovno Legion je shit igra, sa shit enginom i shit optimizacijom.

Sterlok Kroz DLSS se i dalje interno koristi ta rezolucija

mislim da tebi nije jasno. Što više smanjuješ detalje i rezoluciju skidaš gas sa grafičke. Nemoj gurati DLSS, sa DLSSom je nvidija automatski pobjedila u bilo kojoj igri. Točka. Pričamo o nativno 1080p. Ne mozes mi reći da ima smisla koristit 1080p rezoluciju 3090 3070 na medium detalje kad su to grafe kojima su native playground 1440p/4k/8k. I da 3090 vrti doom u 8k 60. Boli me kurac što druge igre nisu imale developera koji mogu tako nešto napraviti.

moja frendica igra sa 2060 sve igre u 1440p. o čemu pričamo?
    pogledaj sa koje reze DLSS interno dize na 4k, upali igru sa nativne reze i na upscale dlssom i skuzit ćeš da nećeš imati isti fps iako se igra dize sa iste reze.

Ako kupis 3070, igraš na 1080p rezi i onda još igraš watchdogs na medium detaljima trebaš uzeti palicu i sam sebi razbit facu.

fensisuperstar ako imaš dovoljno jak procesor i dalje će tjerati grafu na max ako skidaš detalje i rezoluciju. Za to poszoje 144 hz monitori i ljudi kupuju full hd 144 hz monitore i rtx 3070. Također visok fps možeš potjerati uz dlss na 144p rezi i opet ti treba jak procesor, naravno uz nvidiju jači nego uz amd grafu zbog driver overheada. Vidljivo kroz više testiranih igara, gdje rx 5700 xt radi u više fpsa nego rtx 3070. Žalosno od nvidije.

Sterlok ja ne igram 144hz igre na low detaljima niti se natjecem i zivim od toga. Sumnjam da i @Brijac radi to.
        Ja igram prvenstveno sp igre na nativnoj 1440p rezoluciji, pri visokim detaljima i jos uvijek ne vidim potrebe za promjenom cpua. Cpu je ocan na 4.2 do 4.5ghz, prozvace vecinu toga sto mu dam, a Brijac ima jos i bolji. Zato sam mu i rekao ako zeli novu grafu, neka si uzme novu grafu.

Sigurno da će mu nova grafa jako podignuti igrače iskustvo, ali sobzirom na cijenu šteta da rtx 3070 hladi jaja slabo iskorištena u nekim naslovima. Da su jeftinije OK, ali nisu, skupe su. Za taj cpu ne bi išao preko rtx 3060 obične osim ak se ne igra u 4k.

Spomenuti Watch Dogs: Legion nema stabilni framerate niti s Intelom i7 12700K. Ta igra je baš žešće tehničko smeće.
        Prije sam bio na 6700K, nisam imao problema s framerateom na RTX 3070 niti u jednoj SP igri (barem one koje su ok portane s konzola).
        Spomenuti Cyberpunk je također ne radi kako treba - testirao sam ga na 12700K, u centru grada su i dalje dropovi frameratea kao što su bili s 6700K (iako framerate naravno je nešto u prosjeku bolji s jačim procesorom). S druge strane, jedan BF 2042 je totalno prodisao s novim procesorom gdje mi se framerate de facto udvostručio. Također bila koja masovka radi bolje / fluidnije, posebice u PvP modovima. U procesor ima smisla investirati veću lovu ako se intezivnije igraju MP igre.

Poanta - slažem se s @chono što se tiče investiranja u grafičku.

Koja bi RTX-ica 30** bila u rangu RX 5600 XT grafe?

Brijac Nijedna, točno na pola između 3050 i 3060.

Ok, znači obična 3060 bi definitivno bila upgrade. Super.

Brijac to ti je trenutno za 4000 kn najisplativija kupnja, iako je recimo 700 kn preskupa za ono što nudi, u odnosu na RTX 3060 Ti koje su išle po 3900 kn.
            Na žalost skresali su i garanciju za godinu dana koliko vidim.

Sterlok

Mogu je za oko 3500 nabaviti u njemačkoj, ali mislim da ću još malo pričekati. U plusu sam kako god bilo jer sam RX 5600 XT dao za 5000 kn lel

Brijac

RTX 3060ti uzimaj.

Iako 3060 ima 12GB nije da joj koristi na premalo jezgri.

Moja 3060 u laptopu je jača od desktop verzije ali ima samo 6GB.

Mada sam i sa tim 6GB igrao sve solidno i to na 4k dinamičnom ili uz DLSS.

Okvirno je razlika između 3060 i 3060ti dosta velika, dovoljna da opravda malo veću cijenu.

Zapravo je RTX 3060ti best buy kao i svi XX60 modeli prije.

Zlatna sredina i najmanje gubiš prodajom.

Btw. bila je dostupna EVGA verzija na njihovoj službenoj stranici za 418 eura ali na to ide i naš PDV.

https://eu.evga.com/products/product.aspx?pn=08G-P5-3663-KR

Nedostupno opet.

7 dana kasnije

Slučajno naišao na meme pa vidite kad ćete kupovati Logitech proizvode.

oxi

Brijač: googlaj to što je na meme-u

Oxi: pikatchu face