Prodao neki dan radeon RX 580 gts za 500€ lol, vise nego sam ju platio. E da je jos koja. Pozdravljam se sa pc gamingom, jos mi ostaje laptop za kojekakve pezantske igre. a nvidia i amd nek se teraju u tri lepe sa svojim cjenama...

maverick what? Pa nisu nvidia i amd krivi za cijene?
    😃 to su scalperi krivi i ljudi koji kupuju. Da im nitko nije kupovao grafe po tim cijenama pale bi cijene unutar 24 sata

fensisuperstar krivi su sto nisu sposobni napraviti model prodaje koji ce minimalizirati skalpiranje.

A tak i tak ne igram kurca vise. Necu zbog dvije igre godisnje sto bi odigrao van Nintendo konzole sad razbijati glavu. Za to komotno mogu i xbox reso uzeti.

maverick krivi su sto nisu sposobni napraviti model prodaje koji ce minimalizirati skalpiranje.

Za to pak možeš kriviti dućane.

Da prodaju samo sa svoje stranice, imali bi kontrolu nad načinom prodaje, ovako diktiraju dućani u kojima se prodaje roba. Ljuti se na to što dućani nemaju implementiran bolji sustav kao što je primjerice za Steam Deck.

maverick krivi su sto nisu sposobni napraviti model prodaje koji ce minimalizirati skalpiranje.

krivi dućane koji to rade i državu koja ne brani korištenje botova za kupovinu
          znaš koliko je sati kad možeš napraviti program koji automatski ima prednost kupovine i još je jebeno legalno na većini zemaljske kugle?
          Tu je su nvidia i amd najmanje krivi.

Fico onda cu se na ducane ljutiti, ali imam se pravo ljutiti sto nit mogu gaming konzolu nit graficku kupiti vec godinu dana. Jednostavno nemam vremena dizati se u 7 ujutro svaki dan i provjeravati ima li negdje na stanju nesto od navedenoga. Cak sam i pokusao nekoliko dana provjeravati, koliko sam mutav, i nije bilo nista.

fensisuperstar ja ne znam napraviti taj Program, eto. Nit hocu. Hocu doci u jebeni ducan ko normalna osoba i za svoje novce kupiti sta zelim.

Ali AMD i NVIDIA uopće ne prodaju kartice (nešto sitno, uglavnom zanemarivo) nego Asus, EVGA, Powercolor, itd.

maverick Cijela situacija je dosta zamršena - manjak čipova za vise-manje svu elektroniku, totalno poremećeni logistički lanci, manjak vozača kamiona i općenito radnika u lukama koji bi iskrcali robu, mnogo vise remote worka koji zahtijeva ulaganje u opremu i što sve ne. Dodaj u računicu da trgovci žele iskoristiti priliku da pojačaju marže (dijelom su primorani zbog rasta troškova) i da ljudi su kudikamo više doma te se žele s nečim zabaviti…. Baš je grozno vrijeme za bilo kakve nadogradnje računala ili kupovinu next-gen konzole.

Ja upravo svoju 5600XT utopio za 5000 kn. Plaćena 2000 kn.

Ako te zanima samo gaming, kupuješ konzolu, ne novi PC ili hardver po ovim cijenama. Meni je isto cilj složiti si komp s kvalitetnim komponentama po vlastitom izboru s nečim u rangu 3070 i za to platiti nekih 12 000 kn. U ovom trenutku to nije moguće. Nije problem, čekat će se. Do tada imam starije računalo koje je solidno vrti starije igre do granice W3. Stvarno nije problem.

Prošle godine sam molio čovjeka da ne kupuje 5600XT za ~ 2000kn u osmom mjesecu jer izlaze nove grafičke. Nije me poslušao i na kraju je kupio, a meni je drago jer bih sad možda bio mrtav.

Zero

Ovo je moguće za nekih 12000 kn.
                  RTX 3070 ide po 7000 kn vani.
                  Ryzen 5600X uz dobar MBO i 16 GB RAM-a se može naći na bug forumu za 4000-4500, u kompletu.

Ali za mene ne.
                  Ne zanima me ništa ispod 3080ti.
                  Ciljam na nativni 4K 60 fps RT ili 4K DLSS RT.

Izuzev par igri koje na konzolama izgledaju grozno, većinu ih PS5 dobro vrti za sada.

Mada moram priznati da mi je žao kad igram odličnu igru na PS5 a na PC-u je druga dimenzija.
                  Na konzolama jednostavno treba zaboraviti 4K i ray tracing.
                  Previše je kompromisa radi toga.
                  Ipak je to AMD koji i na PC-u ima očajne RT performanse.

Loše vrijeme za sklapanje PC-a osim ako imaš novca na bacanje.

pravednik RTX 3070 ide po 7000 kn vani.

Gdje vani, u GER nema apsolutno ništa nigdje.

Heat Prošle godine sam molio čovjeka da ne kupuje 5600XT za ~ 2000kn u osmom mjesecu jer izlaze nove grafičke. Nije me poslušao i na kraju je kupio, a meni je drago jer bih sad možda bio mrtav.

Ja sam svoju uzeo u osmom mjesecu prošle godine 😆

6500-7000 su bile na njemačkim shopovima.

Ne uvijek ali definitivno se može uhvatiti.

Na bug forumu je par ljudi uspjelo kupiti po preporučenoj cijeni. Namučili se i pratili ili su imali bota.

Za sada se više isplati laptop a najbolje PS5/Series X.
                      Za igranje.

2 mjeseci kasnije

Jebem im mater. Eto. Tako. Jer je trebala to biti od početka. Ne radi FPS-a, nego jer kartica od 1000e ne smije imati 10 GB. Koliko god im bilo dovoljno. I da igrama samo 2GB treba.

Evo pizda im materina.

Čak je i nevidiju sram da su stavili 10GB na 3080.

Za pola godine će reći da je ipak bilo pametnije staviti 16. Da se razumijemo, škrtare na ramu strašno bez obzira na nove tehnologije, korištenje SSD-a za cache i što sve ne, ali to im prolazi i prolazit će.

Mijenjam 3070 za 3080. Grafa radi na 1440p ko pupica, nema problema sa vramom i zadovoljava korisnika. Necu ni nadoplatit razliku, jer je ovo bolji proizvod 😁