Malo više detalja od GTX 1080

http://www.geforce.com/whats-new/articles/geforce-gtx-1080-founders-edition

Opet sam bio u pravu kao i sa Mantleom.  8)

Kroz metar dana neka OC verzija te kartice dolazi i u moje dvorište. <3

Ako zazivi dx 12 i mogucnost da se upare 2 razlicite grafe..sljedeca kupnja ce mi bit ovo cudo..pa cu imat duo 980 1080

Ja sam počeo štedjet za 1080. Još se sad nešto počelo kuhat oko Valvea. Najavili su Source 2 engine koji će se jako oslanjati na Vulkan API. Vulkan se defaultno instalira sa novim Nvidia driverima, a Pascal je DX12 i Vulkan sposobna serija grafi. Valve nije napravio novi engine da bi netko drugi radio igre, a nedavno procurene informacije stvarno govore da su nastavili raditi igre. Nitko od Valvea nije negirao izradu L4D 3 i HL3. I jako se oslanjaju na VR iskustvo, a sa GTX 1080 je to itekako moguće. Ako je Valve čekao veliki napredak tehnologije i nešto novo za HL3 onda je to Pascal!

https://www.youtube.com/watch?v=g2igP0jguSc

Sve to zvuči super i krasno no meni uopće nema smisla pljunuti svu tu silnu lovu za grafičku koja će postati "starudija" već sljedeće godine. 1080 je fantastična grafička to ne osporavam, no zar je stvarno potrebno takvo šta za nas gejmere koji još uvijek imamo 1080p monitore? Po meni ima više logike da se ova serija preskoči i fino se igra sa 970 ili 980 na 30+ fps-a  pa tek sljedeće godine kada skok u performansama naspram trenutačne best buy 970-ke bude veći od 70% što sigurno hoće.

Nece biti 70% jer je to nemoguce sa gddr5x. Osim toga nista se drugo nije promjenilo previse osim manjeg finFETa. Sta nije bolje imati ovakvo cudo i igrati mirno do sljedece generacije? Jer ovo je generacijska grafa...

Pa u tome i jest stvar jer se ne zna hoće li biti gddr5x ili hbm2. 1080 jest generacijska grafa no opet smatram da bi se više dobilo sa 1180 ili kako već ne sljedeće godine jer kako se čini ovo je tek prvi korak u next gen vode za NVIDIA-u pa nakon ovog može samo na bolje.

Nakon ovog idu mali skokovi. Ja ssm zbog pascala preskocio maxwell, jer je kepler bez ikakvih problema izvukao sve. Hbm2 nece biti jos neko vrijeme, jer je proizvodnja skupa

Pametno si napravio, tebi će skok biti ogroman no nada umire zadnja :)

Sve to zvuči super i krasno no meni uopće nema smisla pljunuti svu tu silnu lovu za grafičku koja će postati "starudija" već sljedeće godine. 1080 je fantastična grafička to ne osporavam, no zar je stvarno potrebno takvo šta za nas gejmere koji još uvijek imamo 1080p monitore? Po meni ima više logike da se ova serija preskoči i fino se igra sa 970 ili 980 na 30+ fps-a  pa tek sljedeće godine kada skok u performansama naspram trenutačne best buy 970-ke bude veći od 70% što sigurno hoće.
Sve je to ok, iz tvoje perspektive, s obzirom da si nedavno uzeo 970. No neki od nas su s razlogom preskočili tu seriju i dobro što su čekali. Već GTX 1060 bi trebala biti vrhunska mid range kartica, a o vrhu ponude da ne pričamo. Ovo je velik skok u performansama i sljedeće godine nećemo dobiti rast u toj mjeri koji je donijela ova generacija. To se dalo isčitati i iz Nvidijinog roadmapa. Pravi sljedeći skok se očekuje tek 2018. godine s predstavljanjem Volte.

Đaba sve to kad jos ne postoji igra koja bi opteretila 980.Ne mislim na neoptimizirane igre nego jednu konkretnu PC igru koja bi izvukla sve iz takve jedne grafe.Sve dosad izasle igre vrtio sam na ultra sa 680.Jedina igra je Rise of Tomb Raider koja za Very High texture zahtijeva 6GB jer idu u 4K.

Takvo je stanje industrije, s većinom igara koje se programiraju da ih bude moguće pokrenuti na što većem broju konfiguraciji, a da je to neki ekvivalent današnjim konzolama (kad su u pitanju multiplatformske igre). Barem imaš mogućnost da uživaš u većim detaljima i višim rezolucijama od 1080p, ili da eventualno to iskoristiš kroz VR. S novim serijama to sve postaje dostupnije. Naravno da će oni s grafičkom iz prethodne generacije biti nespremni za upgrade.

Kažem, ovo je sada veći skok u performansama i sljedeće godine možete očekivati samo optimizaciju Pascala. Tako da, po meni se isplati raditi upgrade, pogotovo mi koji smo još na Kepleru ili starijim karticama. Mene osobno zanima kako će izgledati situacija s 1060 i 1070 karticama, i taj srednji razred mi je najzanimljiviji. Po običaju treba samo paziti da se uzme dobra nereferentna kartica.: )

Moze i referentna, jer to vise nije kao prije. Primjerice njezin rear ispuh omogucava dobro hladenje bez grijanja kucista, a sam OC potencijal je velik. Samo sto jos uvijek vlada neka averzija prema njima, a zapravo su odlicni proizvodi.

Refrentnih vjerojatno neće ni biti na svakom koraku i dobro što je tako. Jer iako je dizajn referentnih kartica s jednim ventilatorom poboljšan, opet je za očekivati da će nereferentna rješenja s dva ili čak tri ventilatora bolje odrađivati posao, s nižom temperaturom i onim bitnim - manjom bukom. Što opet znači i bolji OC, za one koji žele i to. Minus je jedino nešto veća potrošnja u tom slučaju.

Koliko sam vidio, load temperatura na GTX 1080 je u prosjeku 80C. To itekako može ići dolje, u tom sam siguran.

Meni se sviđa što potrošnja svake godine ide dolje, sada napajanje od 500W može vrtit 1080 a recimo prije 5 godina 500W je bilo ništa.

ja ti to gledam ovak

ak imas 970 il 980 skippas ovo
ako imas nekaj starije ko ja koji imam gpu star 4 godine onda je 1070 oke posto nemislim ic na 4k a na 1080p mi netreba 200fps

ako mogu maxat na 60 ja sretan, ak mogu maxat na 30 zadovoljan

isto novu generaciju nekupovat odmah jer cesto imaju problema koji se tek otkriju, prvi macici se u vodu bacaju jel

ja ti to gledam ovak

ak imas 970 il 980 skippas ovo
ako imas nekaj starije ko ja koji imam gpu star 4 godine onda je 1070 oke posto nemislim ic na 4k a na 1080p mi netreba 200fps

ako mogu maxat na 60 ja sretan, ak mogu maxat na 30 zadovoljan

isto novu generaciju nekupovat odmah jer cesto imaju problema koji se tek otkriju, prvi macici se u vodu bacaju jel
Pa vidis u tome i jest stvar, masu ljudi idu na njuskalo i prodaju 970 za kikiriki (koja je jos odlicna grafa BTW) da bi kupili 1070/1080. Pa meni nije jasno ako graficka moze vrtiti sve igre na najacim postavkama pri min 30 fps-a cemu kupiti novu jos pogotovo sada kada su cijene astronomske? Zar nije bolje sparati za sljedecu seriju recimo 1180 ili kako god ce se zvati koja ce biti jaca do 70% naspram trenutacne 980 koja kida sve pred sobom? Po meni je skok sa 970 na 1070 ili 1080 iskreno malo glup potez, no kao sto si rekao ako netko ima jos starije serije onda je ovo no-brainer svakako

Prayer
po meni da ali ako pitas vecinu nije

isto ljudi nisu zadovoljni sa 30fps, mene recimo briga rade bi igro na max sa 30 nego mid sa 60

ali 970 ce jednako pogonit igre u sljedecih godinu dana do sljedece kartice iako mi je privlacno koliko memorije imaju ove nove jer vise o tome sada ovisi dal trebas upgrade jer ako se devovima neda optimizirat ili igra odjednom trazi vise GG nemos igrat
opet nebi do jeseni kupil 1080, 1070 ce bit bolja opcija jer 4k nekoristim

isto kod nvidie nevolim to sto izdaju gpu i za pol godina izdaju jacu verziju za isto para i onda za pol godine duplo jacu za manje para
osjecal bi se ko da sam bacil pare u vatru

Ma kakvih 70% vas spopalo? Takvi postotci nisu niti u ekstremima.. Možda mislite da kupnja 1070 ili 1080 ako posjedujete 970 ili 980 nije dobra stvar, ali ja bi ipak pričekao izlazak novih grafa i user benchamarke.
Osim toga šta mislite kako će se 970 ponašati u nativnim DX12 igrama? Obje Maxwellice imaju velikih problema sa DX12, a količina memorije na 1070 i 1080 je usko vezana za VR i 4K teksture koje polako dolaze u blockbusterima

Pa zar nije receno da je 1080 50% jaca od 980 u performansama? Po tome ti ja idem, mislim ako je ova 50% jaca onda bi samo logicki do sljedece generacija mogli jos 20% dobiti na snazi  :(