fensisuperstar ray tracing i dlss rade veliku razliku. Amd nije razocarao, ali nvidia opet sabila generaciju. Kao sto sam i rekao na predstavljanju Ampere. 3070 je no brainer, ne znam sta cekas
NVIDIA, AMD i INTEL grafičke kartice
- Uređivano
Pa meni ne treba grafička još ja sam rekao da ću čekati nove grafe. čekam ja 2021 da padnu cijene. ovako i onako ide prvo matična i proc.
Baš sam malo pogledao što se nudi od ostalih gotovih konfiguracija i nabasao sam na ovo:
Mislim da za te pare bolje ne može, nek i ostali pogledaju (@fensisuperstar , @Heat , @chono7 ) i daju mišljenje ako imaju volje
- Uređivano
f_i_c_o može bolje da je samsung 980 pro. Ali ova konfa je bomba da.
https://www.caseking.de/king-mod-systems-all-aorus-pc-amd-ryzen-7-5800x-rtx-3080-sipc-321.html
https://www.caseking.de/8pack-orion-x2-i9-10980xe-4-6-ghz-i7-10700k-5-0-ghz-extreme-oc-system-sipc-264.html
YO WHAT THE FUCK
@fensisuperstar Nvidia satrala u raytracingu, ali bogami i u 4k performanceu. Malo su lagali iz AMDa na presici
https://www.tomshardware.com/news/the-amd-radeon-rx-6800-xt-and-rx-6800-review
- Uređivano
@pravednik @fensisuperstar DSR i DLSS radi u shadow of tomb raideru. 4k i DLSS izmedu 50 i 60fpsa
Edit: ray tracing na maks
6800xt brža od 3090 u 1080p, a u 4k sporija i od 3080, bez rt-a naravno. 256bit sabirnica fejspalm.
Heat ali su se vratili u igru barem sa ovom serijom. Nvidia i dalje ostaje na vrhu i sada imaju konkurenciju konacno.
- Uređivano
u biti grafička je jača i slabija ovisno o tome koliko se zabave sa driverima. U nekim igrama RT radi ok u nekim RT ne radi realno optimizacija 0. ali bit će. Ako super resolution bude dobar bit će ovo dobar val grafičkih. Ali realno sve mi miriši da ću uzeti 3080 ili 6900XT ako padnu cijene slijedeće godine.
U biti tko zna što će sve izaći slijedeće godine. Možda 3060TI bude dobar komad hardvera za zamjenit 1070. Ja ciljam na 1440p+
al prodavat će se radeonke. I mean 3080 košta po 1000 eura u njemačkoj za bolje modele...
fensisuperstar radeonke nece biti toliko dobre u pravim nextgen dx12 igrama.
Likovi na njuškalu prodaju korištene 2080Ti iznad 6500kn. U kojoj godini žive?
Evo, na ovo sam mislio kada sam rekao da proizvođači trebaju ponuditi tehnologije koje ne bi trebale biti ekskluzivne za određenu karticu ili hardver - https://www.dsogaming.com/news/amd-plans-to-bring-its-smart-access-memory-sam-tech-to-nvidia-gpus-ensuring-compatibility-on-both-intel-nvidia-platforms/
Ujedno i dobar PR potez AMD-a.
chono7
Kakav je sad ovo plot twist?
Ja sam mislio da je Big Navi rasturio Nvidiu.
U rasterizaciji i klasičnom renderingu da, ali po pitanju RT-a su otprilike na razini prethodne Nvidijine serije (što je i bilo očekivano). Uz to kronično im nedostaje alternativa DLSS-u, ono što najavljuju kao FidelityFX supersampling.
Ali daleko od toga da je AMD u problemima zbog toga.
- Uređivano
Zero nisu ni u tome, jer svi isticu current gen dx11 odnosno "klasican" render. Dx12 i nadolazeci naslovi ce promjeniti stvari. Pocevsi od Cyberpunka. Osim toga u vecini igara Nvidia i dalje ima prednost, a ono sto je ludo i u 4k, ovakvom trenutnom.
Nisu u problemima, ali i dalje im ostaje 20% trzista, a ako se to smanji, onda jesu.
To je već nagađanje. DX 12 i ti "pravi" naslovi dolaze već godinama, pa se vidi kakvo je zapravo stanje. Uglavnom, ne vjerujem da se moraju odveć brinuti jer imaju dobar proizvod na čijoj softverskoj optimizaciji i dodavanju značajki trebaju dalje raditi.
Ja samo želim da proizvedu više od dvije grafičke da ih zapravo bude moguće kupiti.
chono7 Slažem se. I meni trenutno 3070 djeluje najzanimljivije od svega dosad prikazanog. Realnost je takva da imamo u prvom planu multiplatformske naslove koji se primarno razvijaju za konzole na AMD-ovom hardveru, što je ujedno i dalje jamac da stvari na PC-u uz odgovarajuće uvjete mogu biti samo bolje.
- Uređivano
Zero sto ti nije apsolutno nista znacilo dosada iako je bio AMD u konzolama. To su samo floskule za papir, jer ono sto radi razliku je podrska nakon launcha. Dok na konzolama to moras kroz patcheve same igre, na PCu mozes day one kroz drivere, a znamo kako Nvidia stoji na tom polju.
Osim toga, evo upravo naletio na DX12 Ultimate clanak i stvar je real deal. Za PC i za nove konzole:
https://www.nvidia.com/en-eu/geforce/technologies/directx-12-ultimate/
chono7 Kužim sve to, ali nekad ni dobri driveri ne mogu spasiti stvar ako je dev na PC-u odradio posao preko one stvari. Situacija se mijenja, ali dosad smo imali puno slučajeva da se u PC verzije ili portove ne ulaže dovoljno (jer dev ne vjeruje da će im se to vratiti) pa se onda to "spašava" kroz čistu snagu PC-a i dodatne fixeve. Čast iznimkama kao što je Horizon, pa i dalje krpaju što se dade krpati.
Recently, Rick Bergman hinted at a new RDNA 2 GPU feature dubbed as FSR or FidelityFX Super Resolution which happens to be AMD’s response to Nvidia’s DLSS technique, though it will work on an entirely different way.
Many have been wondering whether AMD will also use a similar AI-approach to this super-sampling technique, but the answer to this is a “no”.
AMD wants to make this technique fully open source, using a non-proprietary API. This will give the game developers an easy way to implement this tech in games, when it is ready. This feature is going to be a simple plug and play, having a single unique code. So basically AMD does not plan to code for a specific piece of hardware or a particular game.
Secondly, it is going to be multi-platform, and AMD plans to bring this feature to work on the new RDNA2-powered consoles, and AMD graphics cards, as well as on Intel and Nvidia GPUs.
Naravno da ce biti open source multiplatform kada nece to moci unovciti i imaju konzole na koje moraju paziti. Ocekujem i takve rezultate ovoga, na razini gimmicka.
- Uređivano
Yap, gori launch od Nvidije..
Stavljanje SMA kao open sourcea i na Nvidiji je samo potez kako bi se prodali novi Ryzeni vlasnicima Nvidia grafi. Osim toga taj tech je zapravo dio pcie4 price, a ne nesto sto je amd razvio, odnosno sto ce Nvidia razviti
chono7 pazi imali su više grafičkih od nvidije i opet je sranje. Ono što je dobro amdu je što će više grafičkih doći u opticaj od Nvidije.
btw uskoro smo došli do dogovora za konfu od frenda. nažalost 5900x nije u opticaju stoga će biti 5800x ili 5950x ovisno kakva je ponuda na papiru, još samo čekamo odgovor oko matične i rama i narudžba is a go.
@foggy danas se čujemo popodne podsjeti me na fejsu da napravim listu pa prođemo kasnije preko discorda. btw riknula mi je klima opet. Nema plina pas mater izgleda.
Ja sam očekivao da će se rasprodati. I opet, rudarenje jača, super kombinacija za AMD. Ali očekujem da će se situacija popraviti sljedeće godine. Valjda do tada bude i epidemija pri kraju s početkom cijepljenja.
@Zero RudADEON
cijela ova situacija mi je samo pomogla da se odlučim za PS5 a trenutnu gtx 1070 ostavim još neko vrijeme, možda i više godina. jedino što bi me moglo razuvjeriti je neka jeftina RTX 3060 ti ali ne vjerujem da će biti jeftinije od 4000 kn, tako da mi to gubi smisao.
ako negdje ima 3070 sa HR garancijom za malo više od 4000 kn kupujem danas, molim da mi daš link. najjeftinije sam ih vidio za 4800 u Linksu ali odu iste sekunde obično su 5000+. inače koliko znam 3060 ti su mrsp 400 $ što je kod nas sigurnih 4000 kn, jer grafičke kartice uvijek idu 1$=10kn i to kada ih ima u izobilju, sad u nestašici nebo je granica.