NVIDIA, AMD i INTEL grafičke kartice
- Uređivano
Bogme kakvom stopom tehničkih mogućnosti su konzole krenule, NVidia ne da je jednu generaciju s ovim preskočila, već vjerovatno i dvije.
Totalno je zapanjujuće kad vidiš sve postavke i mogućnosti kakve grafička kartica nudi.
Još da se nađe neki sposoban developer koji se neće ograničavati na sposobnosti konzole, pa da uradi igru koristeći maksimalnu snagu današnjih PC performanci, ne mogu ni zamisliti kako bi to vizuelno brutalno izgledalo.
pa da uradi igru koristeći maksimalnu snagu današnjih PC performanci, ne mogu ni zamisliti kako bi to vizuelno brutalno izgledalo
Mislim...može neki dev to napraviti, ali slabo će on te love vratiti s obzirom na to koliko malo ljudi na PC-u imaju uistinu tako sposoban hardver. Jako malo je takvih.
Što je najjače, skok u sirovoj snazi uopće nije impresivan, bilo je i većih. Po meni, impresivnije su konzole za cijenu koju idu. Ono što je jebeno su tensor jezgre i magija DLSS. 3060 će se prodavati kao 1060 i biti na vrhu mjesečne Steam ljestvice, a s time konačno pokopati 1080p gaming na PCu.
Zanimljivo ako je to stvarno slučaj. Doduše nuditi modele s više memorije tako brzo nakon launcha bi bilo malo čudno. Pogotovo u trenutku kad ionako imaju problema s opskrbom.
- Uređivano
$400 bi bila i neka očekivana cijena za 3060 Ti.
Btw. Vi kojI štedite za 3080, možda vam ovo bude još primamljivije - https://wccftech.com/nvidia-rtx-3080-ti-9984-cuda-cores/
Ha jebote, sada bi kupio ovo
Meni isto 3070 zvuči boli glava. Morat ću se nagovarat na 3080.
Nadao sam se uzimati 3080 prije nego izađe ovo pa da nemam izbora, ali ne znam...
wooddiebone ma upada mi u budget zajedno s monitorom. Bas dobro zvuci deal
Kad se sjetim da su neki prodali 2080Ti za 500-600 dolara, a sad igraju na integriranoj grafičkoj GTA 5 na PlayStation 2 postavkama.
Najbolja kartica ikad napravljena dosada:
Glup sam, neka mi netko objasni kako je 256 bit memory bus bolji za vece rezolucije od 320 bit koji je trenutno u RTX 3080.
@fensisuperstar @Heat
- Uređivano
chono7 Protupitanje - zašto mora biti više? Ako je frekvencija memorije dovoljno visoka onda će i tih 256 bita za sabirnicu biti dovoljno za 4K. AMD cilja na 4K s jačim karticama, ali očito je po njima bitnija količine memorije, tu je naravno važna stavka i broj stream procesora, kao i generalno tehnologija koju nova kartica donosi. Ljudi nisu vjerovali i da će GTX 960 s 128 bitnim busom biti dovoljno za 1080p i high detalje, pa je opet dugo vremena to zapravo i bilo ok.
Drugim riječima, dok ne vidimo službeni lineup s točnim brojkama za bandwith (ne samo bitrate) i kako se to ponaša u praksi na većim rezolucijama, možemo samo nagađati. Ja sam uvjeren da AMD-ovi inženjeri znaju što rade.
IDK, možda štede na nekim komponentama, nije nemoguće. Pitanje koliko će to u tom slučaju biti od utjecaja na performanse.
AMD poludiiiiii!!!!
6800 košta 589$, performanse al pari 3800.
6900 XT POGCHAMP
- Uređivano
- Uređivano
Baš me zanima koliko će biti kod naših lopina 6900 XT s obzirom da je 3090 18,000kn.
EDIT: Sad vidim da su smanjili. U linksu 13,300
@chono7 Kako srce?
AMD pregazio Nvidiju i Intel kao plitak potok lulz.
fensisuperstar ocekivano, kako se i prikazivalo u leakovima. Amd se smjesta izmedu 3070 i 3080. 4k gaming no RT i dlss i dalje 3080 bolja, a kada dodu neovisni testovi i kada se ukljuci ray tracing na ovim rezolucijama ocekujte drasticne razlike u korist Nvidie.
- Uređivano
chono7 . Amd se smjesta izmedu 3070 i 3080
Predividio sam i to. Iako su sabili sa ovim high endom. I da ja se slažem da treba čekati RW performanse.
ali brate. sad imam dobar razlog ne kupit nvidiu i uzeti all AMD system. OOF.
fensisuperstar ma nista od toga, vidis da im je fokus preze bio na 1440p zbog visokih taktova. Stvarni rezultati ce biti dosta drugaciji pogotovo sa RTom i 4k. Tako da ostaje sve kao i dosada kako sam i pisao svo ovo vrijeme. Udio Nvidije se penje i dalje i izjebali su ovu generaciju sve redom.
Za 50$ necu sigurno uzimat slabiju karticu koja nema nvidia tech i dlss 2.0
Meni je primamljivo s obzirom i da imam FreeSync monitor (makar je i G Sync kompatibilan). Ostaje za vidjeti kako će RT funkcionirati na AMD-u, ali najbolje od svega je što konkurentnost obećava normalne cijene. Kad se fino popune police s grafičkim nove generacije od low enda do high enda oba proizvođača, onda i ovih nebuloza s napuhanim cijenama neće biti.
chono7 to i dalje znaci da nema puno smisla uzimati bilo sto drugo pored 3080 za high end
ajmo pričekati dok izađe za takve priče Nvidia je svašta rekla pa su malo pecnuli
Kakva 6000 serija, ovo je Nvidia killer:
Objektivno jeste Nvidia bolji izbor, gledajte da AMD nema tehnologije poput Ray Tracinga, DLSS-a i ostalog, jadan izbor pada na Nvidiu.
Cijena od 50$ razlike ne igra ulogu ako dobiš bolju sliku i napredniju tehnologiju.
Ako AMD drastično sreže cijene nakon launcha onda je izbor jasan.
pa nije razlika u 50 dolara kad se gleda 3090 i 5090XT. a to što nemaju DLSS imaju sigurno neko riješenje slično tome. Vidiš da će dvije stvari držati secret do izlaska.
Ajde nadam se iskreno da budeš u pravu.
Ako se AMD vrati na dominaciju ili pozicionira uz Nvidiu po performansama to će biti epski.
Prvi bi kupio combo AMD proc i grafičku.