Rezolucije su precijenjene, daj mi što veći refresh rate, ray-tracing i AI koji nije zapeo u 90-ima.

Deadwalker e za to ce ti trebati PCIe 4.0 i noviji cpu. Upravo veci fps na nizim rezolucijama bi mogao prekoraciti limite PCIe3.0
    Za 4k gdje je bitna propusnost, nemas brige.

chono7

Kakvi limiti?
      Ako dosežeš limit PCIe 3.0 na 1080p monitoru nikakav problem.
      Supersampling, antialiasing, render resolution scale...

Uvijek možeš grafulju zakucat u 100%, ako ne u igri onda i .ini fajlu.

wooddiebone govorim za situacije gdje ganjas 144hza. Neces zakucati grafu ako ides na takav fps. U tom slucaju postoji mogucnost da ces iskusiti limite pcie3. 0

Ne vidim kak.

Daj neki primjer zašto bi osjetio limit i u kakvim oblicima bi se to potencialno moglo primjetit.

Primjer gdje pri visokom fpsu imas ogroman protok u manjim intervalima. Veca mogucnost da udaris u plafon

wooddiebone o cemu ti? Pogledaj sto je Deadwalker napisao i sto sam njemu odgovorio. Ako lupis u plafon PCIe 3.0 u takvom primjeru, igra ce ti trokirat i stutterat. Ne razumijem sto zelis od mene u ovom primjeru.
        Dead je napisao da cilja na visok framerate, ja mu govorim da u tom slucaju ce najvjerojatnije trebat i pcie4.0 maticnu i dobar cpu.

fensisuperstar
        To isto nije problem ako ne koristiš PCIe disk ili SLI.

Pošto oboje uskoro izumire, a LAN i zvučne kartice ne mkgu doći ni blizu tome, dosta su ti ti laneovi koje imaš.

Vidim da spominjete PCIe 4.0 i 3.0, a ne razumijem se pa.. ako na kutiji od grafe piše PCIe 4.0 support, može li ta grafa ići na matičnu koja ima samo PCIe 3.0?

Brijac Naravno, samo što će logično koristi PCIe3 mogućnosti umjesto 4.

Isto kao i kada priključiš USB 3.0 na USB 2.0 port.

Sve grafičke su uvijek kompatibilne sa starijim utorom, jedino što možda neće raditi na max propusnosti, ali kao što je već rečeno, tu se radi o par postotaka i to u specifičnim situacijama. Za prosječnog korisnika to je trivijalno.

Nexus

Super, već sam se zabrinuo 😅

Zero Za prosječnog korisnika to je trivijalno.

Ma za moje potrebe će biti i više nego dovoljno.

pretpostavljam da 3090 neće moći ići na pcie3.0
              3080 i 3070 vjerojatno hoće.
              isto tako NVIDIA IO će vjerojatno imati bottleneck na PCIE3.0

fensisuperstar za 3090 si u pravu, a za IO ne. Nije bottleneck, nego ce raditi u skladu s diskom koji imas. Naravno da ces imati bolje performanse sa pcie4 ssdom

Obojica ste u krivu, 3090 će raditi na PCI 3.0. Iz Nvidije su samo izjavili kako performanse ovise o više faktora i ovisno o aplikaciji, te kako je na PCI 3.0 udar u okviru par postotaka. To je bio direktan odgovor (Q/A Nvidije na Redditu) na pitanje hoće li korisnik imati bottleneck ako 3090 ugradi na PCI 3.0 matičnu.

Chono žena: Kupujemo Big Navi

Chono: