Ali meni osobno je stvarno apsurdno da danas skupina poduzetnika (ili je već dovoljna samo jedna osoba?) utemeljuje svoju vlastitu kriptovalutu, obično s naznakom kako je bolja i ima više prednosti u odnosu na ostale. Koliko je to održivo? I nije li još veći apsurd da je najpopularnija upravo ona kriptovaluta koja je među najstarijima, s ograničenim protokom transakcija (oko 7 u sekundi čini mi se) te koja i dalje uvjetno rečeno "diktira" tečaj ostalih?
A čuj, kod je otvoren tako da svatko može što god poželi s njime. Mislim da je tako najbolje jer u konačnici potražnja za tvojim "proizvodom" će diktirati njegovu cijenu. Tržište će brzo počistiti valute koje nemaju stvarnu vrijednost (netko će naravno uvijek u procesu zaraditi, a netko izgubiti), dok će za ostalo kao i kod bilo kojeg drugog proizvoda biti važan marketing, plasiranje, prezentacija, integracija u druge proizvode itd.
Realno gledajući, uvijek sam više za sredstvo razmjene koju ne kotroliraju države, odnosno mafija koja financira njihove političare. Nisam baš optimističan po pitanju debljine kože cijeloj ideji uzevši u obzir činjenicu kako banke trenutno nemaju ništa od toga, no živi bili pa vidjeli :)
A za biti peasant je idealno vrijeme još od kada je tržište krcato rabljenim plejkama. Bokte, danas za 2000kn (rabljena telka i HD tv) možeš igrati sve nove AAA hitove.