https://www.pcgamer.com/nividia-ceo-were-doing-everything-we-can-to-increase-graphics-cards-supply/

Kolega mi poslao; lik ima 52 grafe.

Tržište se tek stvara pa očekujem s vremenom još više "rudara", a ne manje.
Koliko sam ja shvatio, rudarenje će s vremenom postati samo zahtjevnije i teže za popularnije kriptovalute. Valjda zato i niču stotine novih (u ovom trenutku na Coinmarketcap je izlistano 1523 kriptovalute!) da se ta ulaganja u mining računala isplate, kao što stoji činjenica da se pere novac jer je tako praktičnije (prema jednom istraživanju 1/4 transakcija je upravo takve prirode). Ali meni osobno je stvarno apsurdno da danas skupina poduzetnika (ili je već dovoljna samo jedna osoba?) utemeljuje svoju vlastitu kriptovalutu, obično s naznakom kako je bolja i ima više prednosti u odnosu na ostale. Koliko je to održivo? I nije li još veći apsurd da je najpopularnija upravo ona kriptovaluta koja je među najstarijima, s ograničenim protokom transakcija (oko 7 u sekundi čini mi se) te koja i dalje uvjetno rečeno "diktira" tečaj ostalih?

Mislim da je jedino sigurno da će većina država i dalje nastojati ograničiti trgovanje kriptovalutama pomoću mjenjačnica i bankovnih transakcija. Koliko se dosad moglo vidjeti, to ima samo ograničeni efekt i nakon pada u roku pae dana, tržište kriptovaluta se oporavilo.

Uglavnom, nikad bolja isprika za postati peasant.

Kriptovalute su u "normalnom" svijetu beskorisne koliko sam ja razumio, stvarno ne znam tko to kupuje. Jedino znam da se koristi na "onoj" strani neta za manje nego moralne transakcije.

Tržište se tek stvara pa očekujem s vremenom još više "rudara", a ne manje.
Koliko sam ja shvatio, rudarenje će s vremenom postati samo zahtjevnije i teže za popularnije kriptovalute. Valjda zato i niču stotine novih (u ovom trenutku na Coinmarketcap je izlistano 1523 kriptovalute!) da se ta ulaganja u mining računala isplate, kao što stoji činjenica da se pere novac jer je tako praktičnije (prema jednom istraživanju 1/4 transakcija je upravo takve prirode). Ali meni osobno je stvarno apsurdno da danas skupina poduzetnika (ili je već dovoljna samo jedna osoba?) utemeljuje svoju vlastitu kriptovalutu, obično s naznakom kako je bolja i ima više prednosti u odnosu na ostale. Koliko je to održivo? I nije li još veći apsurd da je najpopularnija upravo ona kriptovaluta koja je među najstarijima, s ograničenim protokom transakcija (oko 7 u sekundi čini mi se) te koja i dalje uvjetno rečeno "diktira" tečaj ostalih?

Mislim da je jedino sigurno da će većina država i dalje nastojati ograničiti trgovanje kriptovalutama pomoću mjenjačnica i bankovnih transakcija. Koliko se dosad moglo vidjeti, to ima samo ograničeni efekt i nakon pada u roku pae dana, tržište kriptovaluta se oporavilo.

Uglavnom, nikad bolja isprika za postati peasant.
To je istina.Zato ce meni sljedeca kupnja i biti novi PS i neki 4K TV ili monitor

Ja znam decka koji je kupio dva bmw-a(6 i m3) sa kriptovalutama,bez casha.  Poslo crypto covjeku,sredili papire kod bilježnika i bok.

Isto koda ti je neko prepisao dionice u zamjenu za aute. Ti preuzimaš rizik pada cijene istih,al taj je puno više zaradio nego kaj je dobio ak je prodao na vrijeme jer su auti kupljeni na ljeto prije nego kaj je skocilo u nebesa.

Ali meni osobno je stvarno apsurdno da danas skupina poduzetnika (ili je već dovoljna samo jedna osoba?) utemeljuje svoju vlastitu kriptovalutu, obično s naznakom kako je bolja i ima više prednosti u odnosu na ostale. Koliko je to održivo? I nije li još veći apsurd da je najpopularnija upravo ona kriptovaluta koja je među najstarijima, s ograničenim protokom transakcija (oko 7 u sekundi čini mi se) te koja i dalje uvjetno rečeno "diktira" tečaj ostalih?
A čuj, kod je otvoren tako da svatko može što god poželi s njime. Mislim da je tako najbolje jer u konačnici potražnja za tvojim "proizvodom" će diktirati njegovu cijenu. Tržište će brzo počistiti valute koje nemaju stvarnu vrijednost (netko će naravno uvijek u procesu zaraditi, a netko izgubiti), dok će za ostalo kao i kod bilo kojeg drugog proizvoda biti važan marketing, plasiranje, prezentacija, integracija u druge proizvode itd.
Realno gledajući, uvijek sam više za sredstvo razmjene koju ne kotroliraju države, odnosno mafija koja financira njihove političare. Nisam baš optimističan po pitanju debljine kože cijeloj ideji uzevši u obzir činjenicu kako banke trenutno nemaju ništa od toga, no živi bili pa vidjeli :)

A za biti peasant je idealno vrijeme još od kada je tržište krcato rabljenim plejkama. Bokte, danas za 2000kn (rabljena telka i HD tv) možeš igrati sve nove AAA hitove.

Izgleda da se sad samo isplati kupiti 1080Ti.

Taman sam htio Crysis opet pokrenuti

Vidio sam da je Instar ponudio slični rig sa Nvidiama, i naravno da su ih napali s komentarima da "kako sad to odjednom imaju kartice" i da nisu gejmerski orjentirani kakvima se predstavljaju. Jbg, ekstra profit je ekstra profit. Bez obzira kome proizvod ide.

Na takvim "mining konfiguracijama" mogu još dodatno povećati maržu jer jbg, prodat će se to. PC gaming je postao u kratkom razdoblju prilično skup sport, barem za one koji love 60+ FPS iskustvo :)

mjesec kasnije

Buducnost je ovdje. Sveti gral grafike (ray tracing) bi mogao uskoro zazivjeti kroz novi DirectX DXR i Nvidis RTX. Spekulira se o mogucem hibridu rastera i ray tracinga, a to bi pogonile bilo koje dx12 ready grafe, ukljucujuci i AMD.

https://youtu.be/YWcawaa_9HA

https://www.youtube.com/watch?v=2NsdM1VS5u8

9 dana kasnije

Dobre vijesti za PC igrače, izgleda da je pad kriptovaluta ovaj put nešto što će potrajati ili biti još izraženiji u nadolazeće vrijeme. Po svemu onome što sam vidio dosad, to znači da će cijene grafičkih kartica ubrzo biti na razini preporučenih. Apsolutno nema razloga da se visoka potražnja nastavi jer je profit od rudarenja jako opao, dok su kriptovalute na udaru raznih državnih institucija (uvođenje legalizacije i prijave poreza na dobitak, zabrane oglašavanja i pojedinih kriptovaluta...). Uglavnom, bilo je i vrijeme za preokret. Kao što je već rečeno, pazite se rabljenih kartica i izrabljivačkih cijena za nove u lokalnim trgovinama.

mjesec kasnije

"Utilizing GPU computing to explore the world’s infinite possibilities – witness the power of artificial intelligence and the ultimate gaming experience in GTC Taiwan and Computex 2018."

Nove Nvidia grafe uskoro?

https://www.youtube.com/watch?v=Ww_CUQck4ig

I to se dogodilo konačno. Ali za par mjeseci stiže nova serija, pa se ovime samo rješavaju "repova", pogotovo sad kad je pala potražnja od strane rudara.

Da, sada nema nekog smisla uzimati grafičku kada je nova serija praktički pred vratima. Sada kada mineri počnu masovno prodavati svoje konfiguracije, moći će se za manje novce dobiti sasvim solidna grafička. Treba jedino tu paziti da čovjek ne naleti na robu koja je pred izdisajem.

Kako ces znati koja je roba pred izdisajem?