Ne znam kako pojedinci na ovom forumu stoje sa mangama, ali postoji nešto što bih preporučio svakome u bilo kojem trenutku.
Berserk.
Berserk manga je jedna od najboljih stvari koja mi se dogodila u zadnje vrijeme. Ni sam ne znam zašto mi je toliko dugo trebalo da shvatim kakvo zapravo blago ignoriram i gomilam u sobi. Gledanje Berserk anime-a iz 1997. je bilo posebno iskustvo, pogotovo ako si ga gledao dosta mlad. Takva doza brutalnosti, mračne atmosfere, tragične priče, uz vrhunski soundtrack, epske scene i likove, ostavila je dojam na svakoga. I dan danas Berserk anime cijenim kao jedan od najozbiljnijih i najboljih anime-a koje sam gledao. Ipak, sve pada u vodu i neusporediva stvar se događa u trenutku kada vam se Berserk manga nađe u rukama, te napokon na pravi način doživite svu genijalnost Kentara Miure i samog Berserka.
Odmah na početku valja istaknuti pojedinca koji gura sve ovo već više od dva desetljeća. Kentaro Miura.
(jedna fotografija uslikana neposredno nakon Miso juhe, samo malo ranije nego što će nacrtati demonsko silovanje mlade žene)
Istinski genijalac, velika inspiracija Hidetake Miyazakija, i tip koji me na poseban način zainteresirao za manga industriju, te općenito za sami proces crtanja i izdavanja mangi. Kao vrhunski pripovjedač i crtač, Miura zorno prikazuje koliko kvalitetna pojedina manga može biti i kakvim sve medijima može konkurirati. Maštovitost, količina detalja i predanost prilikom crtanja su nepobjedivi.
Miurin odnos prema Berserku je poseban, njegovo je životno djelo i to se osjeća na svakom panelu i na svakoj stranici ove mange.
Berserk je brutalan. Već u prvoj sceni mange. Svijet je okrutno mjesto prepuno bluda, nemorala, nasilja, i sve tri stvari se prikazuju konstantno i u različitim formama.
Ono u čemu Miura također briljira je karakterizacija likova. Nakon malo sporijeg uvoda u prvih par volume-a, nemoguće je nezainteresirati se za likove, i osjećati bilo kakve emocije prema njima. Miura ide toliko duboko, pa svaki bitniji lik, čak i onaj za kojeg znaš da nema preveliku važnost za budućnost mange, dobije svojih pet minuta slave, svoju pozadinu i motive. Stvar koju možda i najviše cijenim je prikaz svijeta u kojem vlada teška paranoja, imaš osjećaj da se svi tamane za malo mira i par sati sna. Nisam crtački ekspert (koliko god bi možda volio da jesam ), ali ne mogu a da ne primjetim koliko dobro Miura održava kaos koji crta i koliko je isti taj kaos zadovoljavajuće pratiti. Možda će malo morbidno zvučati, ali nasilje i brutalnost na papiru su mi puno fascinantniji od onih sa ekrana. Zapravo, jedan od bolesnijih primjera predanosti rada prilikom crtanja ovog genijalnog japanca je osjećaj koji dobiješ kad Guts zamahne svojim „velikim komadom željeza“, a to je osjećaj koji ti kaže da bi se "onaj napadnuti" stvarno trebao izmaknuti.
Uz pretpostavku da ste svi u barem jednom trenutku svog života čuli za Berserk (bilo to u anime ili u manga obliku) i njegovu osnovnu pokretačku radnju, namjerno sam izbjegao ikakvo spominjanje priče. Prava bi šteta bili pokvariti neke trenutke iz ovog univerzuma, a neviđeni je gušt zaroniti u ovako nešto skroz naslijepo. Berserk je rad istinskog umjetnika, rad koji još traje (trenutno postoji 37 volume-a, 38. samo što nije), i jednom kada završi sigurno će ostati upisan zlatnim slovima, barem u manga svijetu. Usprkos svim vrlinama, često se može pročitati kako ova manga nije za svakoga, a ja se sa tim teško mogu složiti. Osobno sam se sve do pojave ove mange jako teško mogao uživiti u fantasy žanr, sada prema njemu ne gledam istim očima i počinjem ga cijeniti. Od srca preporučujem da uskočite na ovaj vlakić da se zajedno provozamo do njegove zadnje stanice, one u kojoj Miura isporučuje kraj ove sage kakav se već godinama iščekuje, a njegovo čedo ulazi u zlatnu povijest.